vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Pe străzile Aradului a început să patruleze Capra – prevestitoarea renașterii divinității

  de Raluca Medeleanu | 20 decembrie 2014, 4:19 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad | Strada

  0

  Știri Arad: Mai sunt doar puține zile până la Crăciun și iată că pe străzile Aradului a ieșit la plimbare bine-cunoscuta Capră, împreună cu grupul de percuționiști zgomotoși și nelipsiții lăutari care îi acompaniază dansul, făcându-ne, ca în fiecare an, să ne scoatem capul pe fereastră și să le ascultăm incantațiile. 

  „Acest obicei ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Măştile care evocă la Vicleim personaje biblice sunt înlocuite aici de masca unui singur animal, al cărui nume variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, capră sau turcă în Moldova şi Ardeal, borita (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia şi Oltenia, capra e denumită „brezaia“ (din cauza înfăţişării pestriţe a măştii) şi obiceiul se practică mai ales de Anul Nou.

  Capra saltă şi se smuceşte, se roteşte şi se apleacă, clămpănind ritmic din fălcile de lemn. Un spectacol autentic trezeşte în asistenţă fiori de spaimă. Mult atenuat în forma sa citadină actuală, spectacolul se remarcă mai ales prin originalitatea costumului şi a coregrafiei. Cercetătorii presupun că dansul caprei, precum şi alte manifestări ala măştilor (căiuţii-feciori travestiţi în crai, turca-masca de taur), întâlnite în satele româneşti la vremea Crăciunului provin din ceremoniile sacre arhaice închinate morţii şi renaşterii divinităţii” (traditieialomita.ro).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.