vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Pe ei cine-i învață să scrie? Pandemia a creat o nouă meserie: părintele învățător…

    de Andrada Bobiș | 4 noiembrie 2020, 7:45 AM | Educaţie | Știri Arad | Topic special

    5

    Cum deveniți peste noapte „învățători”? E simplu. Toate școlile din municipiul Arad funcționează în scenariu „roșu”, iar părinții elevilor din ciclul primar sunt nevoiți să „guste” puțin din meseria de învățător. Și nu este deloc ușor, credeți-mă!

    Așadar, părinții acestor copii au devenit peste noapte „învățători”, fiind nevoiți să se descurce fiecare cum poate. Vor învăța și ei cât de importantă este această meserie. Să fii dascăl. O meserie frumoasă, dar, din păcate, atât de puțin apreciată. Cu siguranță, pe viitor părinții vor aprecia mai mult ceea ce face dascălul, pentru fiecare dintre copiii noștri.

    Dar cum au decurs primele zile „în online” pentru elevii de clase primare? Vă spun sigur, fără a întreba vreun părinte: FOARTE GREU. Dar am stat de vorbă cu părinți ai căror copii sunt în clasa 0 și clasa I. Am auzit doar dezamăgire.

    „ Într-un cuvânt: IMPOSIBIL! Și spun asta în condițiile în care i-am asigurat cea mai buna tehnologie. Nu știu ce fac ceilalți părinți, care efectiv nu dispun de așa ceva”, a declarat doamna Gyuricza Mirabela, mămica unei fetițe care este în clasa 0.

    Mă opresc la clasa I. Nu clasa 0, ci clasa I. Da, cel mai important an din viața fiecărui copil. În clasa I, copilul învață să scrie prima dată în viața lui, cu literele de mână. Fiecare se străduiește să scrie din punct de vedere caligrafic, cât mai frumos. Doamna îi laudă pe elevii care scriu ordonat și frumos. Conform programei școlare, majoritatea elevilor de clasa I au început să scrie deja, câteva dintre literele de mână. Până aici, totul normal. Însă, vin eu cu întrebarea mea: Ce se va întâmpla cu elevii de clasa I, care sunt nevoiți acum să învețe să scrie literele de mână, de acasă ?

    Așa, părinții se vor trezi peste noapte „învățători”. Asta, în cel mai fericit caz. Dar copiii ai căror părinți lucrează? Cum procedează ? Vor învăța să scrie literele de mână cu vecina sau cu mătușa? Cu bunica? Nu știu. Nimeni nu știe.

    Ceea ce știu sigur și am aflat este faptul că învățătorii sunt nevoiți să-și parcurgă mai departe programa școlară. Ei n-au nicio vină. Majoritatea și-ar dori să fie alături, fizic de elevii lor. Dar nu depinde de ei. Așadar, elevii de clasa I vor învăța mai departe literele de mână, așa cum pot. Dar, dacă această situație s-ar prelungi? Ce se va întâmpla cu ei? Cu viitorul lor? Vor ajunge în clasa a II-a și nu vor ști să lege două cuvinte.

    „Am încheiat anul trecut tot așa. Online. Nu parcurseserăm tot alfabetul. Și s-a văzut acum. Am tot recapitulat, dar la unii care nici n-au luat în serios învățământul online s-a văzut. Suntem bulversați”, mi s-a destăinuit o persoană apropiată mie. E învățătoare, o cunoștință de-a mea din Timișoara.

    Atunci, vin eu și întreb. Doar o părere de-a mea. Rea sau bună. Nu mai bine, elevii de clasa I să meargă la școală și să învețe în scenariu „verde”? Sau programa școlară să fie modificată pentru ei și să le fie ușurată munca părinților?

    Este trist ce se-ntâmplă. Dar și mai trist este faptul că nimeni nu spune nimic. Copiii? Elevii? Ce spun ei? Că le este greu, dragi cititori. Le este foarte greu să stea cu ochii-n monitoare și trei ore pe zi, la vârsta lor. Nu este același lucru cu ceea ce învață „la clasă”. Indicat ar fi să le reducă din materii măcar.

    Temele, o altă problemă. Elevii se plâng că primesc mult prea multe teme.

    Dar, acesta este sistemul, iar copiii noștri sunt mereu „victimele unui sistem”, un sistem blocat de incertitudine, de nesiguranță. Pentru cât timp? Nu știm. Ceea ce știm este că acești copii, generația greu încercată, vor avea de suferit în viitor.

    Lacunele se vor vedea, iar atunci părinții își vor aduce aminte că peste noapte au devenit și ei „învățători”, și vor aprecia mai mult această meserie.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Gaină sau vrabie? Asta-i întrebarea!
      Găina este ferm convinsă că este liberă. Nu are cum să vadă ce se întâmplă în fermă. Ea vede grăunțele aruncate seara de rasa superioară, cotețul în care se încălzește noaptea, cârdul care o înconjoară. Mai vede confortul pe care-l are la ouat. Ouăle nu-s ale ei decât dacă este ținută pentru clocit (dar modernizarea găinilor șansa la clocit, clocitoarele fiind mult mai eficiente). Antibiotice și o sănătate de fier. O speranță de viață de 1 – 2 ani sau mai puțini. Dacă este găină ouătoare poate mai mult.
      Vrabia. Niciun confort. Mănâncă ce găsește. Îngheață iarna pe creangă, Prădători. Boli. Ca medie trăiește puțin dar mai mult ca o găină și …. este liberă … să zboare, să se ciripească, să se joace, să mănânce sau nu, adică să moară de foame.
      Dacă ești o persoană care iubește siguranța și confortul, cam înșelătoare, ești găină.
      Dacă admiți că viața are și bune și rele și că libertatea nu este doar un bla bla din literatură și gura fermierilor-politruci, atunci poate ești vrabie, sau pitulice, sau vultur, sau bufniță – oricum un animal sălbatic, liber.
      Și dacă crezi că ești vre-un vultur, șoim sau doar un amărât de porumbel și ești de acord că viața se trăiește, cu demnitate, cu curaj, cu poftă chiar atunci, atunci vei înțelege că de viață aparține și virusul ăsta și că ține de noi să alegem cum vrem să trăim, ca niște animale domestice sau ca cele sălbatice.
      Și pentru ce tema este legată de copii, de școală, eu mă gândesc că trăim într-o lume în care lașitatea a devenit atât de banală cu părinții nu mai realizează că-și vor copiii în cotețe. Să fie în siguranță. Găini ouătoare și clocitoare dar … doar găini care nasc și cresc alte găini pentru carne, ouă, pene etc.
      Alții, tot dintre noi, dar mai discreți, cu vocea estompată de cotcodăcitul isteric al găinilor, vor să trăiască. Să trăiască cât pot, până mor. Ciudați care nu se mulțumesc să nu trăiască de frica morții. Oameni care nu au voie să trăiască fiindcă galinaceele sunt speriate îi obligă să trăiască izolați în cotețe unde să moară cu încetul așa ca tot păsăretul din ogradă.
      Trăim o dictatură a orătăniilor tâmpite.

      +2 voturi
      +1
      -1
    2. Poate-i mai bine așa!
      Caligrafia s-a scos. Absolut imbecil!!!!!
      Cine-i i-a învățat pe copii să citească? Învățătorii? Da, poate, în evul mediu când părinții erau analfabeți. Nu, în zilele noastre învățatul cititului, cu excepția familiilor dezorganizate, este și meritul părinților (și mai târziu, scandalurile pentru teme, meditațiile nesfârșite, orele petrecute cu înțelegerea aberațiilor din manualele tâmpite și multe altele – meritul părinților, CLAR).
      Ar mai fi de pomenit și lâncezeala birocratică, coruptă și blazată care caracterizează masa dascălilor – care nu prea mai seamănă a dascăli (cei câțiva dascăli adevărați sunt excepția de regulă). Poate presiunea pe implementarea unor noi metode de predare, a conținuturilor și a instrumentelor (chiar dacă nu ne place) specifice unei perioade a informatizării, va realiza o schimbare. Doar poate … cu atâția politruci, incompetenți, piloși, gureși și tupiști, cu niște părinți prea ocupați să-și dea peste nas unii altora și nu o mână de ajutor… nu cred că vom avea schimbare.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.