joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Pavajul trotuarelor de pe Revoluției ar urma să fie schimbat în întregime anul acesta

  de Raluca Medeleanu | 16 ianuarie 2023, 1:36 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  5

  Vestea a fost dată de primarul Călin Bibarț, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat bilanțul proiectelor realizate în 2022, respectiv a celor planificate să înceapă în 2023. Lucrările de înlocuire a pavajului ce alcătuiește trotuarele de pe Revoluției sunt estimate să coste circa 10 milioane de lei și vor fi finanțate din bugetul local.

  Amintim că intenția de remodelare a Bulevardului Revoluției a fost anunțată încă din 2018, fiind chiar realizat un proiect tehnic în acest sens, de firma NV Construct SRL din Cluj Napoca (pentru care a primit 3 milioane de lei), proiect pe care l-am solicitat Primăriei încă de la începutul anului 2022, însă care nu ne-a fost arătat nici până în prezent. Intervenția asupra Bulevardului Revoluției urma să fie realizată din fonduri europene, costurile lucrărilor fiind calculate la circa 30 milioane de euro. Din informațiile pe care le deținem însă, se pare că Uniunea a refuzat finanțarea, pe motivul că proiectul nu reducea traficul rutier din centru – o măsură pentru care UE marșează mereu în proiectele pe care le finanțează (pentru reducerea emisiilor de carbon). Pentru a primi bani europeni, Bulevardul ar fi trebuit să devină fie complet pietonal, ori măcar să se desființeze câte o bandă pe sens, pe care să o înlocuiască cu piste de biciclete.

  Se va schimba doar pavajul…. dar nu cu „pavaj de grădină”

  Proiectul pe fonduri europene rămâne astfel, deocamdată, închis într-un sertar. Trotuarele sunt însă grav avariate, iar Primăria a luat decizia să intervină cu fonduri din bugetul local, proiectul fiind inclus la categoria „reparații”.

  Primarul Bibarț nu a putut să ne ofere prea multe detalii despre proiect, ori despre materialele pentru care se va opta, afirmând că abia azi a dispus unei echipe de lucru să „adune informații”, să vină să-i arate mai multe variante, dar a adus garanții că „nu va fi pavaj de grădină”. Suma care va fi alocată va fi circa 10.000.000 lei (adică circa 2 milioane de euro) și nu se va opta pentru înlocuirea doar a unei porțiuni, ci pentru întreaga secțiune de trotuar de pe ambele părți ale Bulevardului Revoluției, de la Podgoria până în Piața Avram Iancu.

  „În acest an vom face schimbarea pavajului de pe Bulevard. Am dispus astăzi și vă anunț că vom trimite în următoarea perioadă notificări, vom face o întâlnire săptămâna aceasta cu toți cei care au cabluri, după care vom da o înștiințare către toate asociațiile de proprietari, către toate spațiile comerciale și cine mai este pe Bulevard, ca în următoarele trei luni de zile cine mai are ceva de băgat dedesubt, sau de scos, să facă acum, pentru că de la punctul în care vom începe lucrările și vom pune pavaj nou, nu o să ne mai punem să-l scoatem, chiar dacă este pavaj, doar că a uitat unul să-și scoată un fir sau să-și bage burlanul pe la apa pluvială. Cred că așa e corect, să nu ne batem joc unii de alții. Discutăm de acum și până dăm comandă, până se apucă, este timp să își facă. Au știut lucrul acesta și până acum, de aceea nu am comentat nimic la pavajul pe care îl desfăceau și-l puneau tot valuri, că am zis ok, înțelegem, nu e o problemă, pentru că venim cu pavaj nou… M-aș fi bucurat, dar e foarte greu, dacă toată lumea și-ar fi refăcut fațadele și să nu mai vină apoi cu schele peste pavajul nou, dar lucrul acesta nu se poate întâmpla…”, a spus Călin Bibarț.

  Vechiul pavaj va fi refolosit

  Pavajul care este momentan asamblat pe bulevard nu va fi aruncat. Primarul și-a exprimat intenția ca pavelele să fie recuperate și să fie refolosite pentru trotuarele secundare din cimitire și dacă mai rămân bucăți, acestea să fie inventariate și păstrate ca rezervă.

  „Să știți că atunci când am fost viceprimar am găsit aruncat o parte bună din pavajul vechi, din bazalt, de pe vremea imperiului, chiar în curte la Recons. Și i-am pus să inventarieze și să-l securizăm, că fiecare își lua cât voia de acolo și e păcat de Dumnezeu… așa vom face și cu ăsta, îl vom depozita și când va fi nevoie îl vom folosi”, a spus edilul.

   

   

  Citește și: 

  • Din ciclul „Dă-l în pavajul mă-sii!” – file din povestea eternă „Las’ că merge ș-așa” – Special Arad · ultimele știri din Arad

  • Remodelarea Bulevardului Revoluției – TOP SECRET, teoretic. Practic… tocmai de practică ne e teamă! – Special Arad · ultimele știri din Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. În prezent trotuarul de pe Bulevardul Revoluției arată execrabil: este foarte înclinat dinspre clădiri înspre carosabil; bucăți de pavele lipsesc în multe locuri; în urma unor lucrări pavelele au fost înlocuite cu altele ce au o altă formă, culoare sau dimensiune; tot în urma lucrărilor s-au format gropi, ce sunt pline cu apă ( zona Libelula – Dacia); terase de toate formele și dimensiunile îl ocupă obturând calea de acces pietonală. Dacă se vrea a fi un bulevard funcțional și european de ce nu se impune firmelor un anumit model de terase (culoare, dimensiuni laterale și pe înălțime, material folosit); de ce nu se permite circulația bicicletelor pe partea numerelor cu soț, unde trotuarul este mai lat? În acest fel ar fi utilizat de iubitorii ciclismului, care nu sunt puțini în municipiul Arad. Să mergi în traficul de pe bulevard cu bicicleta implică un risc asumat de bicicliști și un stress enorm pentru șoferi, care oricum trebuie să fie vigilenți la cei ce ies din parcări. Cred că s-ar putea rezolva problemele într-un mod cât mai util pentru arădeni, dacă ar fi cine să gândească în interesul acestora și nu doar pentru investiții aiurea.

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.