duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Patru tineri, premiați la „European Inventor Award”. Invențiile lor pot schimba lumea

    de Special Arad | 6 iulie 2022, 4:11 PM | Eco | Educaţie | Recomandările editorilor | Sănătate

    0

    Inventatorii și invențiile lor au schimbat constant modul în care trăim. Un inventator din China ne-a dat busola pentru navigație, altul din Germania a inventat tiparnița și mai multe minți creative au fost implicate în a crea becul electric. Cursul istoriei este modelat de astfel de invenții și viitorul va continua să fie modelat și de ele.

    Lansat de Oficiul European de Brevete (EPO) în 2006, „European Inventor Award” – premiul european anual pentru inventatori – își propune să celebreze cele mai bune și mai inovatoare descoperiri tehnologice. EPO speră ca evenimentul să ajute, de asemenea, la încurajarea inovației și la protejarea ideilor.

    Câștigătorii din acest an au fost selectați dintr-un grup de sute de persoane care au contribuit la inovare într-o serie de domenii. Acestea au inclus tehnologia medicală, cercetarea cancerului, stocarea energiei, biotehnologia, gestionarea deșeurilor și igiena menstruală.

    Pentru prima dată, în luna iunie a acestui an, a fost oferit și premiul Tinerilor Inventatori, cu scopul de a încuraja următoarea generație de minți strălucitoare. Acesta aduce recunoaștere realizărilor pionierilor cu vârsta sub 30 de ani și îi recompensează pe cei care lucrează la soluții pentru problemele legate de sustenabilitate, cuprinse în „Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite”. Acestea variază de la acțiunea climatică și a face orașele mai ecologice, până la lupta pentru o educație de calitate pentru toți și eliminarea foametei.

    Patru tineri inventatori au ajuns în finala evenimentului inaugural: Erin Smith (foto stânga), Victor Dewulf & Peter Hedley (foto mijloc) și Rafaella de Bona Gonçalves (foto dreapta), primii trei obținând locul 1, iar cea de-a patra obținând locul 2.

    Aplicație de inteligență artificială pentru detectarea bolii Parkinson

    Erin Smith din Statele Unite a ajuns pe primul loc, pentru inventarea unei aplicații bazate pe inteligență artificială care permite detectarea precoce a bolii Parkinson, prin înregistrarea expresiilor faciale. Poate detecta boala cu o acuratețe de 95%, cu 5 până la 10 ani înainte de diagnostic, pe baza simptomelor motorii tradiționale. Smith și echipa ei au construit, de asemenea, un set de date cuprinzător care permite detectarea în funcție de rasă și gen.

    Managementul deșeurilor, coordonat de inteligența artificială

    Victor Dewulf din Belgia și Peter Hedley din Marea Britanie împart și ei podiumul pentru locul întâi, alături de Erin. Cei doi au dezvoltat un sistem de recunoaștere și sortare a deșeurilor bazat pe inteligență artificială, care îmbunătățește procesele de reciclare. Algoritmii permit sortarea cu o precizie mult mai mare decât tehnologia convențională și pot face distincția între materialele plastice de calitate alimentară și cele nealimentare. Invenția lor Recycleye permite reciclarea mai multor deșeuri și reduce producția și consumul de materiale cu consum mare de carbon.

    Produse sanitare biodegradabile, pentru combaterea sărăciei

    Rafaella de Bona Gonçalves din Brazilia este vicecampionul Premiului Tinerilor Inventatori, plasându-se pe locul 2. Ea a dezvoltat produse sanitare biodegradabile pentru grupurile defavorizate din țara ei, folosind deșeuri de recoltă. Inițial, Gonçalves a proiectat o rolă în stilul hârtiei igienice care desfășoară foile absorbante care pot fi rulate în tampoane. Apoi a dezvoltat un alt produs care poate fi folosit fie ca tampon igienic, fie transformat în două tampoane. Produsele sunt durabile și gratuite pentru cei care nu și le permit.

    Text tradus de pe weforum.org.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.