Pași pentru producerea prin cogenerare a apei calde și a energiei electrice la Arad





După ce în ședința de săptămâna trecută consilierii locali au aprobat strategia de alimentare cu energie termică a Municipiului Arad, un prim pas necesar pentru a putea primi sprijin financiar pentru îmbunătățirea tehnonogiei de la CET Hidrocarburi, prin bani din PNRR, iată că acum s-a bifat cel de-al doilea pas, iar cel târziu marți dimineață vor fi și depuse cererile de finanțare.
Vorbim de aprobarea documentelor necesare (studiul de fezabilitate, respectiv cererea în sine şi calculele cheltuielilor nerambursabile) în vederea implementării la Arad a trei unități de producție în sistem de cogenerare a apei calde și a energiei electrice. Mai exact, o unitate de biomasă care va face curent și apa caldă, motoare termice „hidrogen ready” (care pot funcționa și cu un mix de hidrogen în loc de gaz, în anumite condiții, și cu care se va produce curent, iar ca produs secundar apă caldă), respectiv cazane de abur care ar urma să fie folosite doar iarna, în vârf de sarcină. Proiectul a fost votat în unanimitate. Toate acestea ar urma să fie amplasate la CET Hidrocarburi (cel de pe Calea Iuliu Maniu). Proiectul a fost votat în unanimitate.
Amintim că aceste investiții au fost discutate și în trecut, însă erau de o amploare mai mică. În toamna anului 2021, Primăria pregătea documentele pentru o unitate de producere combinată de energie și apă caldă, dar atunci investiția era evaluată la aproximativ 57,6 milioane lei cu TVA inclus, adică aproximativ 11,9 milioane euro TVA inclus (vezi detalii AICI). Ulterior însă a fost extins acest proiect cu restul elementelor menționate mai sus, acum investiția fiind calculată la o sumă mult mai mare, la 100 milioane de euro (fără TVA). Detalii despre acest plan ambițios al Primăriei Arad a oferit și Elena Portaru, de la Direcția Tehnică, în ședința de săptămâna trecută, întrucât în strategia votată de consilieri era cuprins și acest plan, pe lângă alte variante precum stația de producere a energiei din deșeuri. Despre stație scriam în articolul trecut că municipalitatea preconizează că se va implementa în 2025, când se va schimba și strategia națională de energie, acea investiție fiind estimată să coste între 20 și 60 milioane de euro, fiind deja utilizată în țări precum Finlanda ori Suedia (detalii AICI).
Revenind la sistemul de producere a energiei și apei calde prin cogenerare, Primăria Arad și-a îndreptat atenția către Germania ca exemplu, iar pentru implementare speră la bani europeni.
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) oferă finanțare din bani europeni pe diferite domenii, numite oficial „măsuri”, având la bază scopul de prevenire a schimbărilor climatice și de îmbunătățire a digitalizării, iar în acest caz, Primăria va aplica pe „Măsura de investiții I.3” din PNRR: „Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea realizarii unei decarbonizări profunde”. Pentru investiții în acest sector energetic, în total, UE alocă pentru România 1,62 miliarde euro, iar perioada de implementare este până în august 2026. Rămâne de văzut dacă proiectul Primăriei va îndeplini toate condițiile pentru a fi selectat și cât din totalul de 100 milioane euro va putea fi acoperit din aceste fonduri. Până acum, o finanțare pentru un proiect similar a mai solicitat doar Constanța. În 15 septembrie se încheie depunerea tuturor proiectelor depuse în țară, iar apoi tot în acest an se vor anunța şi care sunt proiectele câștigătoare.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)