Curățarea malului Mureșului lasă păsările sălbatice și castorii fără habitate | Video





Malul Mureșului, în zona centrală a orașului, a fost defrișat în cadrul campaniei de curățenie de primăvară demarată de Primăria Arad și Apele Române, lăsând păsările sălbatice și castorii fără habitate.
În ultimii ani, malul Mureșului a fost populat de castori și de păsări sălbatice. Animalele și-au găsit adăpostul în stufărișul din zona malului. Din cauza curățeniei de primăvara, care a însemnat defrișarea malului Mureșului pe o lungime de mai mulți kilometri, păsările care urmează să depună ouă s-au trezit cu majoritatea cuiburilor distruse. În aceste condiții, animalele sălbatice sunt nevoite să-și caute alte adăposturi.
Biologul Gabriel Herlo spune că a obsevat castori pe malul Mureșului „încă din anul 2010, 2011 cu siguranță erau deja stabiliți aici. Și an după an am văzut că le-a plăcut, cu toții am putut să-i vedem, să-i găsim zi de zi, fie dimineața, fie seara înainte de lăsarea întunericului. Îi putem vedea pe mal, nestingheriți…”. Biologul spune că încă încearcă să găsească motivul pentru care s-au făcut aceste curățiri: „Pentru mamifere, și anume castor, impactul nu este atât de dramatic pentru că, din fericire, încă au restul habitatului disponibil pe malul celălalt, dar sunt afectate o serie de grupe de păsări, păsăret de talie mică, anatidae, rațe. Nu mai au unde să se adăpostească. Per general, au fost afectate condițiile de habitat, de hrănire, de adăpost, de reproducere. Toate condițiile au fost, mai mult sau mai puțin, retazate”
Ce spun arădenii despre curățarea malului Mureșului? Ei bine, părerile sunt împărțite, unii lăudând inițiativa autorităților, alții considerând că viețuitoarelor sălbatice li s-a produs un mare rău.
„Nu știu ce să zic… pe mine nu mă deranja nici când era era vegetația, îmi place și acum. Sper că va arăta și mai bine de acum încolo. Am văzut urmele castorilor, vedeam tulpini roase. Pe mine nu mă deranjează. Adică iubesc animalele”, ne-a spus o arădeancă.
O alta s-a declarat însă dezamăgită de urmările acțiunii de curățenie: „Dezamăgitor! Nu înțeleg de ce trebuie să distrugem natura pe unde trecem. Și ce punem în loc? Aici, într-adevăr, trăiau tot felul de animale, erau protejate de amorfa care a crescut aici pe malul Mureșului. Acum, toți câinii se vor bălăci în apă și animalele nu vor mai avea liniște să se cuibărească, să crească pui. Nu înțeleg care este scopul acțiunii. Este criminal, inutil”.
În ceea ce privește curățarea malului Mureșului, Marcel Ostafe, inginer șef în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad, a declarat că „în fiecare avem, pe programul de gospodărire a apelor, lucrări de întreținere a cursurilor de apă și decolmatări, precum și întreținerea infrastructurii de gospodărire a apelor. În această primăvară, prin planul tehnic, am avut lucrări de desfișări, de curățire de vegetație și pe zona municipiului Arad, obligație pe care o au și unitățile teritorial administrative din toată țara de a întreține cursurile de apă, pe raza localităților. Legat de habitatul care este posibil să fi fost deranjat – în zona municipiului Arad – menționăm că nu am avut cunoștință că ar exista ceva specii care să fie deranjate. Vom lua legătura cu cei de la Agenția Națională a Ariilor Protejate să vedem dacă ei cunosc și eventual, dacă sunt ceva habitate care trebuie protejate, să fie cumva relocate și acțiunea să o facem și împreună cu ei, astfel încât să nu deranjăm mediul”.
Reprezentanții Primăriei Arad spun că zona malului Mureșului în care a fost efectuată curățenia de primăvară nu figurează ca fiind zonă protejată și nici nu este semnalizată ca fiind o zonă în care trăiesc castori.
„Potrivit legii, unitățile administrativ teritoriale au obligația să asigure salubrizarea digurilor și a malurilor. În plus, Primăria Arad își dorește să redea cetățenilor spațiile din zona malului Mureșului. Operațiunea de igienizare a fost însă îngreunată de vegetația spontană crescută în exces, motiv pentru care a fost necesară înlăturarea ei, numai că nu am fost sesizați cu privire la existența vreunei familii de castori, dar mai mult decât atât, zona nu face parte din aria protejată, nu este semnalizată ca fiind o zonă în care trăiesc castori, iar pe durata desfășurării acțiunii de curățenie nu a fost semnalată prezența vreunui exemplar”, a declarat Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
@specialarad.roCastor pe Mureș, martie 2023, Arad♬ original sound – specialarad.ro
Comentariile portalului
... si multa Sanatate, alaturi de toti cei dragi.Speranța, credinţa şi iubirea să învie în sufletele noastre, aduse de Cel care este Calea, Adevărul şi Viaţa! (...)
Dar tot ne înmulțim, fir-ar să fie :)))
Da, suntem țara protejaților...