joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Pașapoartele vor fi eliberate gratuit de la 1 februarie 2017

  de Special Arad | 14 ianuarie 2017, 11:44 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Pașapoartele vor fi eliberate gratuit de la 1 februarie 2017, potrivit unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Aceasta taxa, precum și mai multe altele ce țin de eliberarea unor acte civile, fac parte din cele 102 taxe, din legea promulgată de Iohannis pe 6 ianuarie, ce vor fi eliminate.

  Începând cu 1 februarie 2017, cetățenii nu vor mai plăti taxele obișnuite la eliberarea pașapoartelor, actelor de cetățenie și a altor acte civile, potrivit Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017 și va intra în vigoare la 1 februarie 2017.

  Concret, începând de luna următoare, persoanele fizice nu vor mai plăti:

  taxa pentru eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități, scrie avocatnet.ro.

  Din cele 102 taxe care vor fi eliminate, 6 taxe provin din Ordonanța Guvernului nr.24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice si a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul Romania.

  Eliberarea unui pasaport electronic, a unui pasaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice straine, eliberarea de adeverinte, precum si alte servicii prestate de autoritati.(Dir Gen Pasapoarte MAI + Dep Consular MAE + Insp Gen Imigrari + DEPABD). Aceasta taxa era in valoare de 22 lei.
  Acordarea cetateniei romane (ANC). Aceasta era in valoare de 191 lei.
  Acordarea/Redobandirea cetateniei romane (ANC). Aceasta era in valoare de 191 lei.
  Supralegalizarea sigiliilor si a semnaturilor de pe un act oficial (Dep Consular MAE). Aceasta era in valoare de 25 lei.
  Supralegalizarea sigiliilor si a semnaturilor de pe un certificat de origine a marfurilor, de pe o factura comerciala sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul marfurilor (Dep Consular MAE). Aceasta era in valoare de 47 lei.
  identificarea unei persoane pe teritoriul Romaniei (Insp Gen Imigrari + DEPABD). Aceasta era in valoare de 35 lei.
  In cazul in care va aflati in strainatate si aveti nevoie de eliberarea unui pasaport sau a unui titlu de calatorie de la misiunile diplomatice si oficiale ale Romaniei in strainatate, nu mai trebuie sa platiti taxa perceputa de acestia, in valoare de 40 de euro.

  Alte taxe care au fost eliminate in urma promulgarii legii nr.1/2007 sunt urmatoarele 4 taxe, introduse in urma aplicarii Ordonantei Gvuernului nr.128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice si juridice de catre Ministerul Administratiei si Internelor:

  Taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Aceasta era in valoare de 10 lei
  Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor fizice. Aceasta era in valoare de 22 lei
  Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice s i în cazul reprezentarii titularului actului de catre un avocat. Aceasta era in valoare de 44 lei
  Inregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei. Aceasta era in valoare de 3 lei.Sursa: money.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.