Părinții unei fetițe de patru luni au ajuns cu micuța grav bolnavă în patru spitale, iar acum își povesesc trăirile printre lacrimi. Medicii din Arad spun că au acționat ca la carte
Știri Arad. Părinții unei fetițe de doar patru luni trec în aceste zile printr-o situație prin care niciun părinte nu ar trebui să treacă. Micuța lor a ajuns, joi seara, dintr-un spital în altul, în trei localități diferite, iar acum simt că Cerul stă să se prăbușească peste ei.
Aceștia au ajuns cu micuța în Centrul de Permanență Medicală de la Șiria, apoi la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, după care a fost mutată la „Pediatrie 1”. Câteva ore mai târziu, fetița a fost transportată la Spitalul Județean Timișoara, iar ulterior la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
Astăzi, tatăl fetiței, Adrian Berci, ne-a contactat pentru a-și spune oful și pentru a reclama atitudinea de care, spune el, au dat dovadă unii medici, respectiv birocrația greoaie care agravează situațiile de urgență.
„Noi tocmai am venit de la Maramureș, acolo unde am făcut nunta, sâmbătă. Am venit la Șiria, unde am vrut să ne mutăm într-o chirie. Dimineață, când am plecat din Baia Mare, am văzut că fetița nu este ok. Când am ajuns la Șiria am mers la Centrul de Permanență, unde de gardă era un domn doctor din Pîncota, nu mai rețin numele. După un consult, ne-a asigurat că fetița este ok, că nu este nimic grav și să nu ne facem probleme. Acesta ne-a dat să luăm niște medicamente, pentru 5 zile, fiole și așa mai departe. Am cumpărat tot ce ne-a spus, după care ne-am întors la Centrul de Permanență pentru o primă injecție. După aceea, domnul doctor ne-a spus să mergem acasă, fiindcă e ok. Între timp fetița mea începuse să se învinețească pe la guriță și ochișori și să facă febră. Medicul a zis că e ok, fiindcă înseamnă că organismal luptă cu boala și că e de bine. Ajunși acasă, fetița a adormit, dar după o jumătate de oră s-a trezit și era foarte moleșită. Prinsese o culoare albăstruie la față. Atunci am zis că sun din nou, chiar dacă trebuie să plătesc eu ceva”, povestește tatăl fetiței.
După ce părinții au sunat la 112, la fetiță a ajuns de urgență un echipaj SMURD, care a preluat-o și a transportat-o pe micuță la Unitatea de Primiri Urgență din cadrul Spitalului Județean.
„Mi-au trimis un echipaj SMURD de la Vladimirescu. Aceștia au spus că nu știu ce și cum, eventual dacă o duc la Arad, pentru un control mai amănunțit. Când am ajuns la Arad, cei de acolo mi-au luat copilul din brațe și mi-au spus că e foarte grav. Au strâns-o de mânuțe să-i caute o venă. Au înțepat-o prin piciorușe, prin mânuțe, peste tot pe unde o puteau înțepa și la un moment dat… îmi cer scuze – și izbucnește în plans – la un moment dat i-au pus în aortă. N-au văzut că n-au pus-o bine, că încercau să-i facă medicamentele prin seringă, prin acea venă. Dar nu era pusă bine, că se vedea cum fetița se umflă la gât. Apoi au spus că e foarte grav. Insistau că fata e foarte grav. Au trimis-o apoi tot la Județean, dar la Pediatrie 1. Acolo mi-au ținut-o 2 ore. Deci, au luat-o de la Urgențe, unde era monitorizată pe ecrane și au mutat-o dincolo unde o monitorizau prin ceva aparat pe baterii. La un moment dat s-au terminat bateriile și alergau pe acolo după baterii. În tot timpul ăsta, fetița mea pierduse mult. Ei s-au alertat și nu știau ce să-i facă. Într-un final au zis că ei nu au ce să-i facă și că nu au aparatura necesară pentru a-i da un diagnostic corect. Au spus că ne trimit la Timișoara. Două ore exact, nu exagerez deloc, atât a durat să facă niște acte… niște rahaturi de acte. După două ore au venit doctorii și ridicau din umeri. Cum să o ducă cu ambulanța, că nu au incubator. Stăteau și povesteau. Dădeau telefoane în stânga și-n dreapta. Unul zicea s-o sune pe șefă, iar celălalt că nu o sună, că poate doarme și n-are chef de discuții. Domnule, zic, un rahat de incubator nu aveți? Mi s-a spus că nu pot da incubatorul de pe secție, care costă 30.000 de euro, și că ambulanța ar trebui să fie dotată cu așa ceva. Le-am spus că o iau pe propria răspundere și o duc în brațe la Timișoara, fără incubator, fără nimic, doar să primească asistență de sprecialitate. Până la urmă, la insistențele noastre și după ce i-am amenințat că o să chem toată presa acolo și că voi face tot ce pot să-i las fără serviciu, să plătească pentru tot ce fac, au dus-o cu salvarea, dar în brațele soției mele. Soția stătea pe targă cu fetița în brațe, până la Timișoara”, a mai povestit Adrian Berci pentru Special Arad.
Tatăl fetiței mai povestește că medicii de la Spitalul Județean Timișoara i-au făcut micuței de patru luni o sumedenie de analize, iar într-un final au decis să o mute la Boli Infecțioase.
„Acolo, la Timișoara, aceleași proceduri chinuitoare. Gemea fetița săraca – iar tatăl izbucnește din nou în plâns. Parcă era un robot legat la sute de cabluri. Au încercat toate soluțiile, prin eliminare, la sânge, la urină, la ficat, cu raze, tot ce au știut să facă. La un moment dat ne-au cerut să îi facă o injecție în spate, pentru a preleva secreție din coloana vertebrală, să vadă dacă nu are răceala aia la cap (n. red. – meningită). S-a dovedit a fi aia. Apoi, la 6 dimineața au mutat-o la un spital de lângă Pădurea Verde (n. red. – la Boli Infecțioase). Și acolo toți sufereau de o comoditate ieșită din comun. Aveau un dialog ca și când am povesti noi doi, la o bere, și am plănui să mergem mâine la pescuit. Copilul meu era cobai și ei făceau experimente. Este foarte frustrant și foarte dureros să vezi de câtă nepăsare dau dovadă unii doctori. Acum m-au sunat și astăzi. Și aici trebuie să-i scoată secreție din coloana vertebrală, deși i-au scos dincolo. Există riscuri la procedura asta. Poate să atingă un nerv, poate copilul să rămână paralizat tot restul vieții sau poate să sângereze foarte mult. M-a sunat un domn doctor să îmi ceară acceptul verbal pentru această procedură. I-am spus să lase deoparte faptul că e medic și eu părinte. Să se pună în locul meu și că îl rog din tot sufletul să îi facă procedura doar în cazul în care crede că copilul meu nu are niciun risc. Nu aș vrea să se întâmple nimic. Este un copil care s-a născut cu nota 10. Ah… era să uit, medicul de la Șiria nici nu s-a uitat dacă fata mea are alergie la medicamentele alea”, își încheie Adrian Berci, tatăl micuței de doar patru luni, povestea despre cele întâmplate.
Medicii spun că s-a acționat ca la carte, pe procedură
După cele povestite de către Adrian Berci pentru Special Arad, ne-am dus la Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru a discuta cu medicii de acolo și, totodată, cu conducerea spitalului despre cele întâmplate.
Odată ajunși în biroul doamnei manager Carmen Lucuța, am expus problema despre care ne-a vorbit Adrian Berci. Imediat a fost chemată și doamna dr. Simona Borta, medic șef secție Medicină Internă I, care în această perioadă ocupă provizoriu și funcția de director medical al SCJU. Aceasta din urmă știa despre ce caz este vorba.
„Bebelușul de patru luni a ajuns aseară la Unitatea de Primiri urgențe în stare gravă, în comă, cu suspiciune de meningită și stare septică, cu coagulare intravasculară diseminată. Imediat după evaluarea medicală, medicii din Arad au decis să îl transfere la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara”, a explicat dr. Simona Borta pentru Special Arad.
Am discutat cu conducerea Spitalului Județean Arad și despre timpii de așteptare despre care tatăl micuței spune că au fost prea lungi. Atât conducerea unității medicale, cât și personalul medical sunt conștienți că uneori acești timpi de așteptare sunt prea lungi și că pacienții acuză de foarte multe ori că aceste lucruri nu sunt în regulă, dar spun că totul se face după proceduri care nu pot fi încălcate, iar dacă ar încălca aceste proceduri ar fi acuzați de alte lucruri. În situația de față, reprezentanții Spitalului Județean Arad spun că la cele câteva ore de așteptare a contat foarte mult și procedura de transfer de la o unitate medicală către cealaltă, în speță de la Arad la Timișoara, transfer care nu poate fi făcut decât după ce sunt urmați toți pașii din procedură. Cât despre deficiențele de aparatură medicală, medicii știu cu ce se confruntă, dar spun că vina pentru că ambulanțele și secțiile nu sunt dotate, spre exemplu, cu incubatoare, nu este a lor. Totodată, din punct de vedere medical, doamna dr. Simona Borta spune că doar copiii de până la două luni pot fi introduși în incubatoare și că în cazul de față, chiar dacă ar fi existat un astfel de incubator, micuța familiei Berci nu ar fi încăput în el.
În final, Adrian Berci, tatăl micuței de doar patru luni, aflată în stare gravă și plimbată la 5 secții de la 4 unități medicale din 3 localități într-o singură seară, spune că „cei vinovați vor plăti cu posturile lor”. De cealaltă parte, medicii dau de înțeles că micuța a fost dusă la medic destul de târziu, deși evită să spună acest lucru și se apără spunând că au acționat ca la carte, respectând absolut toate procedurile.
Comentariile portalului
Multumim. Corectat
... bucurii.Ramaneti un steag al intelepciunii in presa aradeana.Doamne ajuta!
Privind la toate realizările in ceea ce priveste nu doar cultura ci și multe alte domenii de activitate ale județului Arad, in care in mare parte beneficiarii principali (...)