Primăria va realiza o parcare etajată, în centrul Aradului, zona Podgoria





Ideea de a realiza o parcare etajată în centrul Aradului este de mult timp luată în considerare, fiind o reală necesitate în vremuri cu trafic rutier tot mai intens. Locația la care aleșii locali s-au oprit este fostul sediu al Gospodăririi Comunale, din curtea blocului 26-38 de pe Bulevardul Revoluției, iar miercuri, 30 august, a fost aprobat și studiul de fezabilitate pentru această investiție.
Discuțiile despre demolarea fostului sediu al Gospodăririi Comunale din zona Podgoria pentru a construi o parcare etajată au apărut prin Primărie încă din perioada pandemiei, inițial însă nu se căzuse de acord dacă parcarea ar urma să aibă rol ca cele de tip fast park, doar pentru riverani, ori să fie o parcare publică, contra cost, pentru toată lumea.
Proiectul a început să se concretizeze în 2022, când Primăria a emis certificatul de urbanism în vederea întocmirii unui studiu de fezabilitate pentru construirea unei parcări etajate pe terenul menționat.
Riverani vs. oricare șofer
Din informațiile pe care le deținem, nici la ora aceasta nu a fost stabilit 100% cine vor fi beneficiarii parcării etajate, dacă va fi exclusivă pentru riverani, sau și pentru publicul larg, însă ar exista propunerea ca șoferii din oraș să aibă posibilitatea să parcheze până la ora 17:00, oră după care locurile de parcare să rămână exclusiv pentru cei cu domiciliul în blocurile din jurul parcării.
Valoarea estimată a unei astfel de investiții este de aproape 18 milioane lei, banii urmând să fie asigurați din bugetul Municipiului Arad (este fapt cunoscut că parcările destinate mașinilor nu sunt de regulă investiții care să beneficieze de finanțare europeană, întrucât politicile UE marșează pe încurajarea mijloacelor de transport nepoluante).
Potrivit proiectului, parcarea ar urma să aibă în total 159 locuri de parcare, dintre care 80 la parter (dintre acestea 2 locuri pentru persoane cu dizabilități, iar 4 pentru autoturisme electrice), iar la etaj 93 locuri (dintre acestea 6 locuri pentru motociclete și 8 locuri pentru biciclete).
De asemenea, pe terasa necirculabilă ar urma să fie montate panouri fotovoltaice care să asigure curent electric, ca alternativă, pe lângă cel de la rețeaua existentă în zonă.
Din întregul teren, un procent de 16,39% ar fi amenajat ca spațiu verde.
Încă un studiu semnat de Atelier Decumanus
Studiul de fezabilitate votat acum de consilierii locali a fost întocmit de Atelier Decumanus SRL, din Timișoara, înființată în 2002, care se ocupă cu proiectarea în construcții, inclusiv arhitectură, urbanism, topografie și cadastru, consultanță și management de proiect, precum și instalații și inginerie structurală.
Atelier Decumanus a realizat în ultimul timp mai multe proiecte pentru Primăria Arad, dintre care amintim reamenajarea fostei Piețe a Catedralei, modernizarea Parcului Eminescu, sau reabilitarea fostei fabrici MARTA.
Pregătiri și pentru o parcare subterană
Amintim și că în această perioadă se pregătesc documentele pentru realizarea unei parcări subterane, tot în centrul Aradului. Investiția în acest caz este strict privată, realizată de ARSAT Industrie, care a cumpărat fostul Hotel Parc. Acolo, în subteran, urmează să realizeze o parcare subterană de 400 locuri, care va putea fi utilizată contra cost de oricine, nu doar de cei cazați la viitorul Hotel Marriott de 5 stele.
Pentru a putea începe lucrările la această parcare subterană, consilierii locali au aprobat în unanimitate, în aceeași ședință de miercuri, concesionarea părții de teren care aparține de Municipiul Arad.
• Citește și: De ce stagnează lucrările la fostul Hotel Parc și când urmează să fie reluate · Special Arad
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)