Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, cel de la Pilu și Grăniceri, blocat în instanță de un ONG





Mai e mult până când cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi pus pe picioare la Pilu şi Grăniceri. După lunga fază de avize şi autorizaţii, megaproiectul celor de la Monsson trebuie să treacă de un nou hop: cel al proceselor din instanţă.
Potrivit Agerpres, proiectul de construire a celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, pe teritoriile administrative ale comunelor arădene Pilu şi Grăniceri, un proiect estimat la 800 de milioane de euro, este blocat în instanţă de Asociaţia „Societatea Carpatină Ardeleană” din Satu Mare. Aceasta susţine că mai multe specii de păsări, care îşi au habitatul pe terenurile de aici, vor fi afectate de acest proiect.
ONG-ul din Satu Mare a atacat în instanţă avizele de mediu emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad, fapt confirmat de primarul din Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuţ, pe teritoriul căruia ar urma să se ridice cea mai mare parte din parcul fotovoltaic (peste 900 din cele 1.064 de hectare de teren).
Autorizaţiile de mediu pentru cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, contestate
„Au depus o contestaţie pe ceea ce înseamnă acordul de mediu, emis de autoritatea competentă, Protecţia Mediului Arad. Au pierdut până acum câteva procese, iar în 13 noiembrie este un nou termen”, a declarat primarul din Grăniceri pentru Agerpres.
Preşedintele filialei Satu Mare a Asociaţiei „Societatea Carpatină Ardeleană”, Márk Nagy János, a declarat, tot pentru Agerpres, că terenul pe care este prevăzută realizarea parcului fotovoltaic este arie protejată (este Sit Natura 2000), iar proiectul ar afecta păsările care folosesc terenurile din Pilu și Grăniceri drept habitat de hrănire, de cuibărire, de migraţie.
Asociaţia, care spune că a sesizat problema primăriilor vizate şi Consiliului Judeţean Arad încă din faza incipientă a proiectului, a pierdut două procese pe fond la Tribunalul Satu Mare, dar la Curtea de Apel Oradea a obţinut retrimiterea cazului pentru rejudecare la Tribunal.
Faptul a blocat tot proiectul, inclusiv achiziția de utilaje și echipamente, spune edilul de Grăniceri, bunuri care oricum ar urma să fie livrate cel mai devreme într-un an. Dacă instanţele vor da sentinţe definitive în acest an, e posibil ca proiectul să demareze efectiv la anul.
Mai e mult de așteptat după panourile fotovoltaice de la Grăniceru și Pilu
Până la sosirea panourile fotovotaice de care vorbea primarul în urmă cu un an mai e mult de aşteptat, ca atare.
Primarul Petru Claudiu Bătrînuţ declara pentru Special Arad, în urmă cu mai bine de un an (citeşte întregul material AICI), faptul că „Avem noroc că avem transport intermodal la Arad, pe calea ferată, dar vă dați seamă că transportul panourilor fotovoltaice care vor fi montate în acest parc va fi o provocare logistică nemaiîntâlnită. Vorbim de 23.000 de containere, care, dacă ar fi transportate cu TIR-urile, ar necesita 23.000 de TIR-uri, adică, ca să aveți imaginea amplorii investiției, dacă am vorbi de TIR-uri care merg în coloană, ar fi vorba de o coloană de la Arad la Râmnicu Vâlcea! Este totuși de o investiție de 800 de milioane de euro. 1.350.000 de euro au plătit doar pentru autorizația de construire”.
Reamintim cititorilor că taxele plătite de compania care dezvoltă parcul fotovoltaic la Pilu și Grăniceri au făcut din bugetul celei din urmă amintite comune unul la care să se uite cu invidie mai toți primarii.
Valoarea autorizației de construire încasată de Grăniceri în 2023 a fost cât bugetul pe 10 ani al comunei.
În plus, primarul din Grăniceri e sigur că zona va fi, dacă vor fi eliminate toate problemele pe care această investiție încă le întâmpină, extrem de animată în următorii ani: investitorii au nevoie de 500 până la o mie de angajați pe timpul lucrărilor de realizare a parcului fotovoltaic, după care, pentru mentenanță, vor avea nevoie de 50 de oameni, crede primarul. Dezvoltatorul parcului afirma chiar că numărul angajaților permanenți de aici va putea ajunge la 200.
Legea care a făcut posibilă construirea parcului aici
Reamintim cititorilor că terenul pe care se ridică parcul fotovotlatic a fost scos din circuitul agricol pentru că a fost catalogat drept un teren degradat, dar faptul a iscat o serie de acuze politice cu accent pe modul în care a fost gândită și mai apoi votată legea care a permis acest demers (citește AICI despre lege).
Acuzele i-au avut ca ţintă pe liberali şi pe europarlamentarul Gheorghe Falcă, în condiţiile în care firma sa, Pro Arhitectura, este cea care a fost proiectantul de specialitate pe arhitectură şi consultanţă pentru această investiţie.
Titularul proiectului de realizare a parcului este firma Proiect West Power Investments, proiectantul de specialitate în arhitectură şi consultanţă Pro Arhitectura S.R.L, iar proiectant general – Monsson Alma S.R.L., firma care gestionează întreaga etapă de realizare a investiţiei.
Planurile Monsson pentru județul Arad
Monsson este un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi al apei, cu proiecte de peste 7.000 de MW în dezvoltare, parte dintre proiecte fiind realizate cu finanţări din credite.
„Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea”, declara, în anul 2022, când prezenta proiectul, Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.
Termenul este acum, evident, unul nerealist.
Special Arad a relatat şi despre celelalte două parcuri fotovoltaice pe care Monsson vrea să le ridice până în 2027, în judeţul Arad, la Chişineu-Criş şi Macea. Împreună, cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro. La acestea s-ar adăugat şi investiţia în staţia de stocare a energiei de la Grăniceri, cu capacitatea de aproximativ 500 de MW, estimată și ea la 200 de milioane de euro.
Citește și:
Comentariile portalului
Interesant de remarcat cum fac acum toți "suveraniștii" din Arad mucles! După ce de câteva luni fac agitație continuă pentru apărarea salvatorului Georgescu și a (...)
Daca raspunsul meu este (pretins) gresit sau neconvingator atunci va rugam sa ne luminati dvs... Ce va impiedica sa declinati un astfel de raspuns?
In prima faza PL sa isi faca treaba, intre cele 15 pauze de cafea si sa elibereze pistele. In fata la PPC, zilnic sunt masini pe pista. Trec pe langa, nu (...)