Păi cum să nu moară? Cum să nu cedeze? Săracii de noi… Săracii de ei…

  de Lucian Dănilă | 30 July 2018, 5:59 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  12

  Avem tendința mai ales atunci când mergem la drum lung să înjurăm șoferii de TIR. Rar, dar foarte rar, mai scap și eu printre dinți câteva dulcegării la adresa lor, mai ales când scriu sau când văd câte un accident în care sunt implicați acești oameni și mastodonții pe care îi conduc.

  Am tot văzut și am tot auzit despre cozi la Vama Nădlac, am tot văzut cozi imense la cele două pasaje, seduse dar… neterminate, de la CET sau de la ieșirea spre Vladimirescu. „E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune”, spunea Eminescu în poezia „Criticilor mei”. De la critici am pornit și acest articol, și parafrazez, spunând că e ușor a-i înjura când habar nu avem prin ce trec zilnic acești oameni care pleacă cu lunile de acasă pentru a-și întreține familiile.

  Da, se tot aude că au bani, că ei câștigă 1.200, sau 1.500 ba chiar 1.800 de euro lunar, bani mulți pentru majoritatea românilor. Dar cu ce preț? Asta e viață? Nu este viață? Pe lângă faptul că unii stau două-trei luni „pe comunitate”, ei trebuie să suporte zilnic carențele din infrastructura rutieră a României. În lipsa autostrăzilor, în lipsa pasajelor, ei pierd ore, foarte multe ore stând pe drumuri. Iar statul lor aduce pierderi, pierderi imense în bugetul firmelor, în bugetul județelor, în bugetul țării. Ne deplasăm cu cea mai mică viteză din Europa pentru că avem cea mai penibilă infrastructură rutieră din Europa. Acesta este doar un aspect…

  Acum avem autostradă la ieșirea spre Ungaria prin Vama Nădlac II. O avem aproape degeaba. O avem pentru noi cei care ne deplasăm cu autoturisme, pentru că ei, șoferii de TIR sunt victimele sărăciei noastre, sunt victime ale faptului că suntem săracii Europei, victime ale faptului că de fapt Europa nu ne vrea așa cum în discursuri își arată afecțiunea față de noi.

  Am fost azi la Vama Nădlac II. Am ajuns întâmplător acolo să-mi ajut un prieten. Pe ceas, coada de TIR-uri se întinde pe 11 kilometri! Realizați ceea ce am spus? Da, 11 kilometri. Ei stau 6, 7 sau chiar 8 ore, trași pe dreapta, până reușesc să treacă granița. „Înainte nu era așa, dar criza imigranților, controalele la care sunt supuse campioanele după ce a explodat traficul de imigranți, duce la aceste cozi”, îmi spunea prietenul meu. Cum să stai 7 ore să treci granița cu Ungaria? Ce nervi trebuie să ai?

  Nu am scris niciodată despre viața acestor șoferi. Nu, pentru că nu eram în temă cu aceste lucruri, cu ceea ce au ei de făcut și nici posesor de permis categoria C nu sunt. În schimb am scris în câteva rânduri despre șoferi care au adormit la volan și au provocat adevărate carnagii pe șosele, am scris despre șoferi tineri, până în 30 de ani, care au murit în camion suferind stopuri cardio-respiratorii, am scris despre șoferi pe care i-au lăsat nervii și s-au luat la bătaie prin diferite parcări, sau am scris despre șoferi care au cedat psihic și s-au sinucis…

  Săracii de noi… Săracii de ei… Problema staționării timp de 6-7 ore în vamă ar dispărea dacă mai marii Europei ar spune „DA” și ar accepta ca România să facă parte din Spațiul Schengen. Dar mai marii Europei se pare că nu ne vor, ei știu că noi suntem săracii Europei și ne lasă să ne chinuim la marginea civilizației.

  Păi și atunci cum să nu moară? Păi și atunci cum să nu ne omoare? Păi și atunci cum să nu cedeze psihic și să se ia la bătaie prin parcări? Nu o fac toți, dar un procent foarte mic dintre ei dacă cad pradă oboselii, stresului, nervilor și fac cea mai mică greșeală în traficul extrem de aglomerat din țară sau din afara granițelor României, atunci se lasă cu victime, cu vieți pierdute, cu familii care plâng, cu familii care nu vor mai avea din ce se întreține. Un cerc vicios, dar un cerc din care parcă nu mai ieșim niciodată…

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Și de ce oare RO nu este acceptată în Schengen?
   Oare nu românii sunt de vină?

   Șpaga, Mita, … comisionul, nu sunt la ele acasă?! … într-o țară unde cetățenii sunt cumpărați cu găleți de plastic, pungi de făină, pui, ulei, mici cu bere, minciuni și din nou minciuni …etc. Și atunci sărăcia este de vină?
   Ne place să ne plângem de milă, … dar nu vrem să recunoaștem că virusul șpăgii și aranjamentelor, ne descalifică să fim luați în serios ca democrație funcțională.

   Românii cred că mai șmecheri ca ei nu există.
   Ba există!

   +6 voturi
   +1
   -1
   • Stimabilul meu tovaras ai dreptate 🙂

    Cu toate astea sustii un partid care a inventat in Romania aceasta moda si care impreuna cu pdl a distrus aceasta tara.

    Practic iliescu(PCR) si basescu(securitatea) domina inca sfera politica a acestei tari si datorita tie! Tu indirect contribui la mentinerea acestor caracatite…Ai dreptate, pe unii ii duc de nas cu găleți de plastic, pungi de făină, pui, ulei, mici cu bere pe altii cu basme legate de state paralele! Tu in ce categorie te incadrezi?

    +2 voturi
    +1
    -1
    • „Cu toate astea sustii un partid care a inventat in Romania aceasta moda …”
     Asta este părerea ta concetățene. Dar greșești amarnic. Peșcheșul, aka Șpaga, a fost invitată mult mai de mult, de … alții, mulți și fără număr.
     Dar asta cu psd-ul ai scos-o din mânecă, fiindcă eu nu am scris nici un cuvânt prin care ași fi dat de înțeles că sunt susținător al lor. Tu m-ai făcut „comunist” cu toate că eu nu țin minte ca în viața mea să fi fost unul pe bune.
     Dar tu mă faci psd-ist și atunci când critic #rezist sau mai știu ce altă inițiativă de manipulare ordinară. Toate inițiate sau răpite de la inițiatori, de o clică din umbră, care-și urmăresc interese meschine de menținere sau revenire la putere cu orice mijloace.

     Un lucru este sigur, tu încă nu înțelegi democrația pe deplin. În ea trebuie să existe loc pentru toate opiniile și nu doar Pro … sau altfel ești dușmanul poporului. 🙂

     +1 voturi
     +1
     -1
  2. Romanul ramane uimit cand aude asemenea stiri da’ 90% dintre ei cand ajung acasa, devin asemeni acestui cacanar din articol! „Lasa bah femeie ca tu nu stii…tu esti proasta”, etc…Cine n-are in familie femei abuzate? Toti avem! Cand ridici glasu sa le aperi toata comunitatea jegoasa-ti sare-n cap!

   Misoginismu’ este insuflat in baietei de cand le ies primele fire…oricine poa’ sa confirme aceste lucruri…majoritatea parintilor de baieti isi invata copilul prost, asa cum si ei au fost educati de mici iar STATUL doarme…presa doarme toti care ar trebui sa aduca la lumina si sa pedepseasca intr-un fel sau altul…dorm!

   PRACTIC BISERICA LE INVATA SA TACA DRACU’ DIN GURA:

   Efeseni 5: 22-24
   Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului. Pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întru totul.
   1 Corinteni 14: 34-35
   Ca în toate Bisericile sfinţilor, femeile voastre să tacă în biserică, căci lor nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună, precum zice şi Legea. Iar dacă voiesc să înveţe ceva, să întrebe acasă pe bărbaţii lor, căci este ruşinos ca femeile să vorbească în biserică.
   1 Timotei 2: 11-14
   Femeia să se înveţe în linişte, cu toată ascultarea. Nu îngăduiesc femeii nici să înveţe pe altul, nici să stăpânească pe bărbat, ci să stea liniştită. Căci Adam a fost zidit întâi, apoi Eva. Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.

   TOATA TARA ASTA E PLINA DE IPOCRITI SI DE PROASTE CARE SE SUPUN UNOR ORANGUTANI PENTRU CA ASA AU FOST EDUCATE CA E NORMAL!

   CINE E DE VINA ORANGUTANII SAU PROASTELE? SA FIM SERIOSI!

   --3 voturi
   +1
   -1
   • Sunt conservator in mare parte, si nu pot sa nu reactionez :).

    La o prima vedere da – ai dreptate. Vine crestinismul intr-o lume in care femeia avea cam zero drepturi (desi si aceasta afirmatie e trasa de par – dar nu e locul sa scindez discutia asta pe inca o directie), si brusc existenta lor primeste un big „acknowledge”. Dar cu ce scop? Aparent, pentru a justifica punerea unui „capastru” pe ele. Versetele pe care le extragi sunt folosite ca pretext de multi pentru a propaga mentalitati gresite, ba chiar de unii sinceri (ca tine – nu am niciun motiv sa pun la indoiala buna ta credinta!) pentru a trage concluzii.

    Totusi, exista o regula funamentala atunci cand interpretezi un text: sa iei tot contextul.

    Prin urmare, sa vedem cum trebuie sa se comporte acel barbat care devine vredinic de a fi tratat intr-un anumit fel, fara a alege versetele pe spranceana.

    Merg doar un verset dupa locul in care te-ai oprit in Efeseni 5: ” Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea […]” – prin urmare, chemarea sotului este sa se sacrifice pana la moarte pentru sotia lui. Exista o dovada mai mare de dragoste? Daca eu sunt gata sa imi dau viata pentru o persoana, in restul momentelor o suduiesc si o tin in palme? „Taci fa, ca esti proasta, mars la cratita?”

    Versetul 28: „Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta se iubeşte pe sine însuşi.”

    Mai trebuie vreun comentariu? Cum isi va apara un astfel de om nevasta – o va lasa sa sufere in taina abuzurile cuiva? Ale sefului? Pai eu, crestineste, i-as rupe aluia capul :). (Raspunsul meu nu la abuz – ci la prea multe ore suplimentare de munca ce i se cereau intr-o mare firma din zona industriala – a fost sa construiesc o afacere cu sotia mea (chiar daca a insemnat un credit la banca…platit intre timp). Consider ca (si) asa i-am aratat iubire…ca si pe parcursul urmatorilor ani in care am strans cureaua, am muncit 1.5 – 2 job-uri etc.)

    Mai mult de atat – contextul in care „femeia sa taca” este biserica (si si aici nu vreau sa divaghez, dar e o intreaga discutie) – nu vad de unde, in extenso, inseamna sa inghita abuzuri in societate; nu vad de ce ar trebui „supunere” datorata altcuiva decat sotului ei (si iarasi ignor, ca sa nu divaghez…ce inseamna raportul superior – subordonat: cu siguranata nu abuz! Am fost si talpica si sef si STIU cum oamenii sunt mai productivi…nu umiliti, nu dusi cu joarda…). In situatii in care nicicum cei doi nu ajung la un consens in privinta finantelor familiei, de pilda – nu ramai frate intr-o inclestare ani de zile – ci pana la urma el are ultimul cuvant. Asta este: nu ajungi la tribunal ca sa hotarasca unde trimiti pruncul la liceu. (Poate tot de aia fiindca barbatul e singurul chemat sa isi dea viata pentru altii…ca-i razboi, vapor care se scufunda, calamitate sau o alta amenintare la adresa familiei lui. E ciudat ca pe undeva o tot dam cu cat de dominata de barbati e societatea cand numai vietile animalelor sunt mai „expendable” decat ale barbatilor. Societatea de azi s-a cladit pe moartea unui numar disproportionat de barbati – in razboaie, focuri, apa, slujbe periculoase etc. etc. – femeile si copiii tot timpul fiind categorii favorizate. Ca „asa e normal”, da’ trecem peste asta ca peste un „detaliu insignifiant”. Na, ca am divagat.)

    Continuam cu 1 Petru, dar nu excludem versetul 7: „Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre.”

    Cum poate „un bun crestin” suci acest cuvant ca sa justifice ca pumnul in gura, „taci fa ca esti proasta” este modul in care ii da „cinste” femeii, unei fiinte cu o constitutie mai firava decat a lor? (Chiar te incurajez sa studiezi cat de stricti erau – dintre toti – puritanii in privinta abuzurilor in familie.)

    In concluzie, nu vad legatura intre abuzul la serviciu si textele (neciopartite) despre care discutam. Consider ca intotdeauna, petru a pastra relevanta si credibilitate, trebuie sa fim documentati in privinta a ce sustinem, altfel ajunge PE BUNA DREPTATE sa fim indignati de franturi de texte alese si de altii pentru a justifica abuzuri…cu Biblia in mana. Ceea ce nu ar fi nimic nou, mai ales pentru unele culte in mod special…

    Daca voi aveti vecini atei…ortodocsi…iehovisti…pocaiti de orice fel…care isi abuzeaza sotiile, sper c v-ati facut datoria civica (fac apel la un „minimum minimorum”) in a le denunta.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.