miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ovidiu Balint: Mult zgomot pentru nimic. Ca-n filme

  de Ovidiu Balint | 13 aprilie 2016, 7:24 AM | Opinii

  9

  De obicei, nu abordez subiecte care ţin prima pagină a scandalurilor, fiindcă, de obicei, aceste scandaluri sunt premeditate din motive de publicitate. Aşa s-a întâmplat la început cu recentul scandal al demersului trupei de rock TAXI.

  Numai că aici totul s-a transformat într-un spectacol al prostiei, ceea ce pentru mine devine interesant de remarcat. Admir prostia omenească, dar sunt gata de sacrificiul suprem al inteligenţei proprii pe altarul patriotic al prostiei româneşti.

  Cunoaşteţi scandalul, deci nu insistăm pe povestirea lui. Doar îl enunţăm. Trupa de rock TAXI a lansat un videoclip, în care apar mai mulţi artişti care interpretează fiecare în stilul său o linie melodică şi un text. Videoclipul a fost lansat simultan cu scandalul textului care, cică, ar fi un demers public împotriva construirii Catedralei Mântuirii Neamului de la Bucureşti. Până aici, nimic spectaculos, în afara campaniei publicitare gândită pe spinarea scandalului creat şi nu pe calitatea artistică.

  Sincer, nici n-aş fi remarcat videoclipul, dacă nu era scandalul. Cel puţin din două motive: muzica este inexistentă, iar textul e atât de prost încât nici nu merită comentat. Cât despre demersul public, cum ar veni atitudinea civică printr-o exprimare artistică, este la fel de inexistent pentru că o atitudine civică exclude scandalul public. O atitudine civică poate fi un protest, dar nu poate fi un scandal. De pildă, genul de muzică rock s-a născut ca un protest exprimat printr-o formă artistică. Protestul a fost atât de puternic încât a creat un stil de viaţă, un concept artistic, ba chiar un curent artistic care a generat alte concepte la rândul lui. Şi o melodie poate fi o formă de protest. De pildă, melodia „Georgia” al lui Ray Charles. Iniţial a fost compusă după ce lui Ray i s-a interzis accesul în statul american Georgia, pentru că se solidarizase cu lupta antisegregaţionistă a negrilor. Astăzi este Imnul statului Georgia din SUA.

  Videoclipul muzical-artistic al trupei TAXI nu prea îndeplineşte nici una dintre condiţiile de mai sus. Adică e nimic. Nu transmite nimic. Atunci de ce să te enervezi? Mai mult, de ce să contribui la amplificarea unui scandal? Nu e o prostie? Eu cred că e chiar una splendidă!

  Apoi, dacă vrei să iei o atitudine împotriva construirii unui edificiu care nu te defineşte, ori nu te reprezintă, o poţi face altfel. Cum ar fi, poţi să combaţi pe criterii arhitecturale, pe criterii urbanistice, chiar pe criterii politice, până şi pe criterii religioase. Mă gândesc inclusiv la criterii de invidie, după modelul de ce al tău edificiu e mai mare decât al meu. Dar să cânţi împotriva unei clădiri, mi se pare altă idioţenie. Bunăoară eşti cu atât mai imbecil dacă te şi revolţi împotriva unuia care cântă împotriva unei clădiri, fie ea şi biserică. Deşi linia aia melodică nu zice nimic, ci doar cineva inoculează altcuiva ceva ce ar putea fi interpretat ca o revoltă împotriva a ceva.

  Utilizând îndrăgitul nostru deci secular, vă întreb: pentru ce atât zgomot, când nu e nimic?

  Eu mă mir că atâtea personalităţi muzicale au acceptat să cânte nimic! Şi cel mai spectaculos, ca să forţăm gradul de comparaţie până stoarcem toată prostia din el, mi s-a părut că românii se ceartă pe gândurile lui Dumnezeu. Toţi românii ştiu cel mai bine cum şi ce gândeşte Dumnezeu! Aşa, da!

  Eu vă propun să încheiem, totuşi, într-o notă poetică şi să vă supun spre citire nişte versuri, pe care eu chiar le consider superbe. Versurile îi aparţin prietenului meu, poetul Ioan Vasile Marcu. Iată cum pot fi folosite, într-un text poetic, cele două cuvinte: lemn şi Dumnezeu! De exemplu!

  Lemnul este leacul nostru,
  Darul ce ne-a fost lăsat
  Să ne îndulcească traiul,
  Lemnu-i peste tot în sat.

  Este roata ce se-nvârte,
  Moara care macină,
  Poate-i caierul ce toarce
  Anii după datină.

  Uneori este doar pomul
  Roditor, de lângă noi,
  Minunea care-i hrăneşte
  Pe cei însetaţi şi goi.

  Lemnu-i semnul marii treceri
  Din uitare-n lacrimă
  El e crucea dusă-n spate:
  Când nu-i jar, e patimă.

  Este gardul la ogradă,
  Oiştea, jugul unui car,
  El transformă orice clipă-n
  Aripi pentru alt Icar.

  Poate fi un simplu tulnic,
  Ori un taragot vestit,
  Sau vioara care tainic
  Într-o seară ne-a vrăjit.

  Alteori este doar poarta
  Vetrei sub un deal uitat
  În care-o mamă-şi aşteaptă
  Copilul demult plecat.

  Din lemn este masa noastră
  Unde seara ne-ntâlnim
  Toţi ai casei, laolaltă,
  Domnului să-i mulţumim.

  Lemn e tot ce ne-nconjoară,
  Gândul bun dinspre părinţi
  Şi scara pe care-o-nalţă
  Muritorii către sfinţi…

  Ce ziceţi? Parcă sună a poezie, nu? Noroc cu scandalul ăsta, că aşa am putut să citim nişte versuri. Cred că pot fi şi cântate, nu? Promit că fac scandal şi îl bat pe poet, numai să le citiţi!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

    • Un „nimic” care de fapt ia făcut pe românași să-și deschidă pungile. Nu am prins știrea de la început, dar un om al administrației bisericii ortodoxe a declarat ieri (sumele ar putea fi eronate) că donatiile au crescut datorită unui „efect Taxi”, de la 5000 la 15000 de roni pe zi.

     ” Credincioșii becalizați” au năvălit la cutiile milei și le-au burdusit cu lovele, în favoarea Catedralei Neamului.
     Dau bani mai ales cei cu „conștiința încărcată”!
     O fi o dovadă de evlavie, sau de încăpățânare prostească?
     ” Gigi Contra” le-a umflat venele și așa în ciudă, s-au dus să contribuie la afacerea saracutilor de preoți nevoiași.

     Oare câte spitale gratuite moderne ar putea fi construite din suma totală a investiției popilor? Câtă cercetare ar putea fi susținută la găsirea unor soluții pentru eradicarea cancerului, sida și alte boli cei omoară pe români?
     Câte locuințe sociale, câtă educație și câte afaceri care să-i cuprindă pe cei fără locuri de muncă ar putea fi inițiate cu aceeași bani?
     Nu vom ști nici o dată!
     Dar ce vom ști cu siguranță este că popii vor fi și mai bogați. Nu se vor mulțumii să-și plimbe burțile enorme în Merțane. Vor trece cu siguranță la Rolsuri sau SUV-uri blindate făcute pe comandă la americani.

     Peste români nu trebuie să vină Teroriștii IS. Românii știu să se autodistrugă singuri.

     0 voturi
     +1
     -1
  1. de taxi n-am chef să comentez, că se supără taximetriștii din Arad (n-am spus arădeni). de Marcu, nici atât, că e tip fain și i se urcă la cap (textul e melodios, scris aproape bine, scârțâie un pic la măsură și ritm, e dintr-o zonă populară arhaică, dar e ok).
   de tine mă leg. ai scris așa: „Utilizând îndrăgitul nostru deci secular, vă întreb: pentru ce atât zgomot, când nu e nimic?”
   logica îmi spune că atunci când nu e nimic, există ceva. dar eu sunt sigur că ai vrut să scrii „pentru ce atât zgomot, când e (doar un) nimic?”
   te aștept la gară, vreau să-ți spun de ce toată zona aia, inclusiv locomotiva, e un kitsch. plus boschetari, curve, p. locali etc

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Ieri la tvr s-a discutat Taxi și efectul melodiei asupra românilor.

   Câteva idei discutate:
   Reacția internauților – tone de ură, amenințări și cuvinte de insultă.
   O problemă de democrație – nu poți discuta nici un subiect controversat fără să fi amenințat cu bătaia și moartea
   Semnificația Catedralei Neamului – mare parte din cei implicați în tabăra criticilor și amenintatorilor habar nu au de semnificația construcției
   Ortodoxia o religie în spații restrânse – biserici de lemn (peste 1000 de biserici de lemn în România, dar o mare parte sânt abandonate și multe lăsate în ruină)

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.