joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Ordonanța trenuleț, în Monitorul oficial. Câteva noutăți față de ce s-a anunțat, precum gratuitatea pentru transportul elevilor din preuniversitar care se asigură din bugetele locale

  de - | 18 decembrie 2021, 5:02 PM | Naţional

  0

  Ordonanța trenuleț, adoptată vineri de Guvern, a fost publicată în Monitorul oficial. Au apărut câteva lucruri ce nu au fost anunțate și nici nu s-au aflat în varianta de proiect, precum o modificare privind cea de-a doua rectificare sau gratuitatea pentru transportul elevilor din preuniversitar se asigură de local. Măsurile sunt foarte multe: de la suspendarea pensiilor speciale pentru primari, la TVA redusă pentru apartamentele până la 140.000 euro și la energia termică sau reincriminarea unor fapte de evaziune fiscală și taxarea pensiilor mai mari de 4.000 lei, notează Hotnews.ro..

  Noutățile față de proiectul prezentat

  • Se abrogă un articol din cea de-a doua rectificare din acest an. Anume: Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, alocate potrivit anexei nr. 7/03 la Legea bugetului de stat pe anul 2021 nr. 15/2021, cu modificările ulterioare, rămase neutilizate la sfârșitul anului 2021, se restituie de către unitățile administrativ-teritoriale la bugetul de stat. De precizat că Anexa 7/03 este cea care a supărat PSD când s-a realizat bugetul pe 2021.

  • O altă noutate față de proiect: În anul 2022, gratuitatea acordată elevilor din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat pentru transportul local rutier și naval se asigură din bugetele locale.

  • Prorogare până la 31 decembrie – este vorba despre măsurile privind transportul rutier județean de persoane și transportul elevilor

  Acele articole prorogate spun că transportul rutier județean de persoane prin curse regulate se desfășoară, până la data de 31.12.2021, în baza programelor de transport județene și a licențelor aflate în vigoare. Consiliile județene trebuie să „încheie contracte de delegare a gestiunii pentru asigurarea în continuare a transportului public județean de persoane prin curse regulate, cu valabilitate până la data finalizării procedurilor pentru încheierea contractelor de servicii publice, dar nu mai mult de 31.12.2021, cu operatorii de transport care dețin licențe de traseu valabile pe traseul respectiv”.

  Conform Ordonanței trenuleț, consiliile județene care până la 31.12.2021 nu finalizează procedurile pentru încheierea contractelor de servicii publice de transport rutier de persoane sunt obligate să le finalizeze în cursul anului 2022. Răspunderea pentru neîndeplinire este în sarcina exclusivă a autorităților administrației publice locale și a compartimentelor de specialitate cu responsabilități în realizarea acesteia.

  • Amnistierea dobânzilor și penalităților fiscale din OUG 69/2020 – termenul de 31 ianuarie 2022 a fost înlocuit cu 30 iunie 2022 (Este vorba și de cel de depunere a cererii). Același termen se înlocuiește și pe celelalte două OUG, respectiv 19/2021 și 11/2021. (În funcție de timpul disponibil, în cursul săptămânii viitoare, dacă există interes, vom detalia pe acest subiect).

  Despre principalele măsuri adoptate în noua ordonanță, citește în articolul complet, pe Hotnews.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.