joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ordonanța traseiștilor – neconstituțională! Vezi ce se întâmplă cu aleșii locali care au trecut de la un partid la altul!

    de O. Peniță | 18 decembrie 2014, 7:29 AM | Administraţie | Topic special

    3

    Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţională ordonanţa care a permis aleşilor locali să migreze de la un partid la altul fără să îşi piardă mandatul. Magistraţii susţin că Parlamentul trebuie să decidă care sunt efectele juridice ale deciziei lor şi ce se întâmplă cu aleşii locali care s-au bucurat de efectele acestei legi, cât timp a fost în vigoare.

    Judecătorii CCR au decis, cu majoritate de voturi că ordonanţa este neconstituţională şi că Parlamentul urmează să reglementeze, prin legea de respingere, „măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2014pentru a le pune de acord cu decizia Curţii Constituţionale”, conform unui comunicat de presă al CCR.

    Această indicaţie a CCR cu privire la efectele juridice ale respingerii legii sunt motivate prin art.115 alin. (8) şi art.147 alin. (2) din Constituţie.

    Articolul 115 se referă la delegarea legislativă şi la ordonanţele de urgenţă emise de Guvern. La alineatul 8, se specifică faptul că „prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei”.

    Articolul 147 se referă la deciziile Curţii Constituţionale, iar la alineatul 2, se specifică faptul că „în cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale”.

    Prevederile acestei ordonanţe au permis migraţia aleşilor locali, într-o perioadă de 45 de zile, fără ca aceştia să-şi piardă mandatul. Înainte de alegerile prezidenţiale, aproximativ 500 de primari au optat pentru trecerea la PSD.

    Ordonanţa de urgenţă a fost respinsă iniţial de plenul Camerei Deputaţilor, însă a fost aprobată de Senat, la începutul lunii decembrie.

     

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu pot fi vinovati primarii CARE AU RESPEECTAT LEGEA, actul normativ in vigoare publicat in Monitorul Oficial, DAR, CERT insa pot fi trasi la raspundere cei care si-au asumat adoptarea actului neconstitutional !
      Categoric, justitia CEDO si nu numai, o sa le dea dreptate primarilor iar cei care au votat efectiv si initiat demersurile de intrare in vigoare a unor acte normative neconstitutionale, fie din prostie, fie din interes de partid, vor suporta: DAUNE, VENITURI/SALARII NEINCASATE, DOBANZI si toata suma ce o sa reprezinte BANII PUBLICI CHELTUITI PRIN ORGANIZAREA ANTICIPATA A ALEGERILOR ! Si nu doar atat in conditiile in care prin haosul creat vor fi trasi la raspundere si de catre cetateni, colectivitatile locale, care si ei vor avea de suferit intrucat administratia publica locala din cele 505 localitati …nu mai poate lua nici o masura legala !

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.