sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Orchestra Filarmonicii, ambasadoare a culturii arădene la modernul centru cultural „MOMkult” din Budapesta | Foto • Video

    de Tomck@t, Raluca Medeleanu | 7 septembrie 2018, 2:29 PM | Cultură | Muzică | Topic special

    0

    Pentru cei care nu au aflat încă, trebuie menționat că Filarmonica de Stat din Arad este foarte bine cotată în afara țării, având la activ numeroase participări la festivaluri și concursuri din mai multe orașe din țări precum Olanda, Italia, Franța, sau chiar mai multe state din SUA, finalul concertelor susținute acolo fiind mereu primite cu ropote de aplauze. Așadar, iată un real motiv de mândrie pentru orașul nostru!

    Joi seara, 6 septembrie, Orchestra Filarmonicii arădene a susținut un concert memorabil la MOM Kulturális Központ (pe scurt: „MOMkult”), un centru cultural modern din sectorul 12 al Budapestei (sector înfrățit cu orașul nostru), care clocotește cu evenimente culturale, de la concerte simfonice, pop, jazz sau rock, până la spectacole de teatru și proiecții de filme. Orchestra dirijată de maestrul Dorin Frandeș a fost inclusă pentru a doua oară deja în programul MOMkult, în ambele cazuri la invitația reprezentanților instituției ungurești. Trebuie subliniat, însă, că orchestra a concertat de nenumărate ori la Budapesta. Ca fapt divers, primul spectacol extern al Filarmonicii Arad de după Revoluție (la o distanță de doar șase zile) a fost chiar în capitala Ungariei, la Casa de Cultură a Armatei, unde a fost prezent până și Nyers Rezső, ultimul prim-secretar al ungurilor.

    Într-o sală rotundă, elegantă, în fața unui public entuziast, orchestra arădeană a interpretat ieri seara compoziții muzicale din repertoriul lui Mozart, Vivaldi, Albinoni, Monti, Zivkovic și Alessandrescu. Spectacolul i-a avut ca soliști pe Florin Gherghel, Monia Chiriac, Titus Avrămuț, Bock Ladislau (vioară), pe Henriette Nagy (orgă) și pe tânăra îndelung aplaudată, Sara Gheorghe, care a cântat la marimbă, un instrument de percuție de proveniență africană, foarte asemănător cu xilofonul.

    L-am abordat pe maestrul dirijor Frandeș după spectacol pentru a afla mai multe detalii despre colaborarea cu „MOMkult”, dar și despre colaborarea cu tânăra Sara Gheorghe.

    Sunt încă sub imperiul emoțiilor, pe care mi le-au creat proprii mei colegi. Întotdeauna cântă în concert cu totul altfel decât la repetiții, cu mult mai mult suflet. Reușesc să stârnească o emoție și un feedback care mobilizează în continuare… Publicul din Budapesta așteaptă întotdeauna cu multă nerăbdare apariția noastră. Le place și îi așteaptă și pe soliștii noștri, pentru că, de fiecare dată, venim cu niște propuneri care pe ei îi încântă. De data aceasta a fost Sara Gheorghe, o descoperire recentă a noastră. Colaborarea cu Sara a devenit destul de deasă și ne bucurăm de acest lucru… A fost un program delicat, pentru că am abordat tot felul de genuri, începând de la Barocul muzical, până la muzică de inspirație folclorică, așa cum a fost piesa Sarei, inspirație de muzică populară sârbească, în ritmuri din acelea mai puțin obișnuite pentru centrul Europei, în ritmuri «șchioape» cum le spunem noi. A fost și muzică maghiară de care ei sunt îndrăgostiți și care este foate frumoasă, dar și foarte cunoscută. Tocmai de aceea e foarte greu de cântat pe placul celor care o cunosc. De exemplu, acel «Csárdás» de Monti, cântat de data aceasta la marimbă, însă ea (Sara Gheorghe – n.red.) a emoționat publicul. Oamenii au dorit să asculte mai mult și au bisat, iar colegii mei au avut bunăvoința de a cânta chiar două bisuri pentru acest public, care ne-a primit cu atâta căldură”, ne-a spus maestrul Dorin Frandeș.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.