Orașele Aradului și viitorul. Administrația locală din Curtici râde cu un ochi și plânge cu celălalt

  În ședința Consiliului Local de la Curtici, desfășurată la finalul săptămânii trecute, s-a discutat în mare parte despre excedentul bugetar, unul mic, ce mai trebuie făcut, ce e deja gata și care sunt proiectele de bază pe care administrația locală vrea să le demareze. Au fost discutate teme de bază, lucruri care se părea că deja sunt cunoscute de toți consilierii și au fost analizate și câteva proiecte viitoare. În mare parte, ședința a decurs într-o atmosferă destul de liniștită.

  Spunem „destul” pentru că ne așteptam la altceva… Fiind prezenți la multe ședințe care au avut loc în municipiu, eram obișnuiți oarecum cu tensiunea. Eram „învățați” să vedem primarul că apare ultimul în ședință, ba chiar se lasă așteptat și alte lucruri de acest gen, de strategie de imagine. Însă „așteptările” noastre au fost degeaba… Am asistat la discuții extrem de elegante și cu bun simț, purtate de oameni din partide diferite care stăteau la aceeași masă, se înțeleg „ca frații”, schimbă idei, ba chiar râd la glumele făcute de unii sau alții. Astfel, ne dăm seama că poate în unele locuri de prin Arad, „bătăliile” se dau eventual după și înainte de ședințe, dar în timpul lor aleșii au același scop comun.

  Revenind la excedentul bugetar și la ce lucrări vor urma în Curtici, primarul Bogdan Ban a spus că valoarea excedentului nu a mai fost așa niciodată și că „într-un fel, un ochi râde, un ochi plânge”. Concret, în momentul de față, primăria orașului Curtici are un excedent bugetar în valoare de 5.887.000 lei.

  Care sunt planurile de viitor?

  În programul de investiții publice se regăsesc multe proiecte care deja au fost începute, unele chiar finalizate, însă trebuie făcută recepția finală. De exemplu, reabilitarea liceului este aproape gata, garajul pentru autoutilitarele pompierilor la fel și în aceeași situație se mai află: extinderea iluminatului public în cartierul nou, extinderea rețelei de canalizare și asfaltarea străzilor din oraș. Desigur, se vor mai face noi investiții în asfaltare, însă acestea vor cuprinde, pentru moment, porțiuni mai mici de drum, acolo unde va fi necesar.

  Încă un proiect destul de amplu este drumul ocolitor pentru Macea, mai exact de construire a centurii ocolitoare de Sud-Nord a orașului Curtici. În acest caz, în ședința de vineri s-au votat și indicatorii tehnico-economici pentru proiectul privind extinderea rețelei de canalizare pe raza orașului Curtici – strada 1 decembrie 1918 – Centura Nord – strada Alba Iulia – strada Zorilor.

  „Aici a fost făcut studiul de fezabilitate, s-au votat indicatorii, iar la finalul anului am primit și proiectarea tehnică. Poate prindem și aici finanțare, dar nu știu dacă mai apucăm. Am luat deja legătura cu consultantul să pregătească documentația și să se organizeze licitația cât mai repede ca să rezolvăm toată problema cu centura. Durează două-trei luni cel puțin, asta în cazul în care nu avem contestații. Deja se asfaltează, primul strat este deja finalizat și trebuie să ne mișcăm cât mai repede”, a spus primarul.

  În plus, am aflat în ședință că se dorește construirea în Curtici a unei platforme de deșeuri vegetale și deșeuri din construcții, realizată din fonduri europene, pentru care există deja și studiul de fezabilitate finalizat. De asemenea, se va face o nouă parcare în jurul bisericii. „Prima dată o facem pe cea de la biserică, apoi trebuie să modernizăm toată zona pieței, pentru că acolo se strânge foarte multă apă”, a subliniat edilul șef.

  Cel puțin la nivel de discuții în prezența noastră, Curticiul are viitor, în sensul că urmează să se investească într-un teren de 11ha, acolo unde a fost o groapă de gunoi. Acesta ar trebui să fie împrejmuit și pus la punct pentru construcția unei zone industriale nepoluante. Desigur, acest plan este unul de viitor, fondurile fiind destul de greu de obținut, dar nu imposibil – este părerea administrației locale din Curtici. Bogdan Ban: „Sunt acolo 11ha de teren pe care, dacă nu facem ceva să îl îngrădim și să îl folosim, să introducem facilități, să concesionăm terenul, să scoatem un ban, o să rămână în haos. Facem un PUZ pentru elaborarea unei zona industriale nepoluante deoarece putem să accesăm fonduri. Fiind și în limita intravilanului nu poți să poluezi. Din totalul de 11ha, după ce respectăm căile de acces și spațiile verzi vor mai rămâne 7-8ha pe care le putem scoate la licitație sau vom putea face concurs de planuri de afaceri și vom alege firma care vine cu cele mai mari avantaje pentru orașul Curtici: angajați, condiții de poluare, cotă de afaceri”.

  Investiții, priorități și finanțări

  „Până acum am realizat foarte multe investiții și am obținut și finanțări europene în valoare de 6 milioane de euro, patru pentru centură și două pentru centrul de zi pentru vârstnici, creșă și strada 1 Decembrie, dar acum, cu un asemenea excedent, ideea este să atragem cât mai mulți bani europeni. Am prioritizat investițiile la care avem proiectele deja făcute ca să nu pierdem avizele și să mai plătim încă o dată și proiectele pentru care nu suntem siguri că putem obține finanțări. Am ținut cont de lucrările în curs și avem câteva finalizate: asfaltare străzi, canalizare. Pe deasupra, la liceu trebuie făcută reproiectarea, motiv pentru care încă figurează pe lista de investiții”,  a declarat primarul Bogdan Ban.

  Un nou pasaj

  S-a mai discutat și despre extinderea sediului primăriei din localitate, fiind vorba despre modernizarea sălii mari , care va avea „mai multe roluri, sală de consiliu și sală de cununii”. În cazul acesteia licitația va porni de la 906 mii lei în jos, incluzând toate dotările.

  Nu în ultimul rând, primarul i-a informat pe consilieri că se dorește construirea unui nou pasaj. „Am avut o întâlnire cu conducerea Consiliului Județean Arad și m-au convins că ne vor ajuta să accesăm niște fonduri în acest sens. În aceste condiții am aprobat în planul de investiții, SF pentru construirea centurii Sud – Vest Curtici – DJ709B, deci facem un SF pentru un nou pasaj. Nu avem nimic de pierdut. Avem o bază în spate, nu vrem să aruncăm niște bani pe un studiu de fezabilitate pe degeaba”, a spus Bogdan Ban.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.