sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Orarul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor în perioada alegerilor parlamentare

  de Special Arad | 6 decembrie 2016, 9:26 AM | Administraţie

  0

  Știri Arad. Având în vedere faptul că în data de 11.12.2016 vor avea loc alegeri parlamentare, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad face un apel către toţi cetăţenii pentru a verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, în vederea evitării situaţiilor neplăcute în care nu-şi vor putea exercita dreptul constituţional.

  În scopul asigurării condiţiilor optime a procesului electoral din data de 11.12.2016, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad şi cele 18 Servicii locale de evidenţă a persoanelor de pe raza judeţului şi-au adaptat programul de lucru cu publicul astfel încât să se asigure deservirea cât mai promptă în activitatea de eliberare a actelor de identitate.

  Astfel, Serviciile de evidenţă a persoanelor de pe raza judeţului îşi vor desfăşura activitatea atât sâmbătă, 10.12.2016, între orele 08.00 – 16.00, cât şi duminică, 11.12.2016, între orele 7.00 – 21.00.

  Întrucât cetăţeanului român îi revine obligaţia de a deţine un act de identitate valabil, acesta va solicita Serviciului local de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu, eliberarea unui nou document:

  – cu minim 15 zile şi maxim 180 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al actului de identitate, respectiv în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, în cazul eliberării primului act de identitate ori, ca urmare a producerii unor modificări privind schimbarea numelui, schimbarea domiciliului, pierdere,furt,distrugere, deteriorare, etc.

  Documentele pe care cetăţenii trebuie să le prezinte în susţinerea cererii pentru eliberarea actului de identitate, sunt:

  •   Cererea tip pentru eliberarea actului de identitate;

  •   Certificatul de naştere al solicitantului şi ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, original şi copie;

  •   Certificatul de căsătorie/hotărârea de divorţ definitivă şi irevocabilă/certificat de divorţ/certificatul de deces al soţului decedat, original şi copie ( după caz);

  •   Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original şi copie;

  •   Consimţământul proprietarului spaţiului de locuit (după caz);

  •   Chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate, respectiv 7 lei;

  •   Timbru extrajudiciar în valoare de 5 lei sau documentul cu care se face dovada achitării, în condiţiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru care se percepe doar pentru următoarele situaţii: eliberarea cărţii de identitate ca urmare a schimbării domiciliului (în aceeaşi localitate, dintr-o localitate în alta şi din străinătate în România); preschimbarea buletinelor de identitate, respectiv înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei.

  În cazul persoanelor care nu pot prezenta toate documentele prevăzute de lege pentru eliberarea cărţii de identitate, acestea vor fi puse în legalitate pe linie de evidenţă a persoanelor cu cărţi de identitate provizorii care, potrivit legii, reprezintă documente de identitate însă, nu constituie şi documente de călătorie.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.