duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Operație complicată, reușită la Spitalul Județean Arad: recontrucția de jugulară și carotidă

  de Special Arad | 17 februarie 2023, 11:17 AM | Sănătate | Știri Arad

  0

  Conducerea Spitalului Județean Arad anunță că a fost efectuată cu succes reconstrucția de jugulară și carotidă, o operație extrem de dificilă, la un pacient de 50 de ani din Arad. Operația a durat 4 ore.

  „Medicii de gardă din cadrul secțiilor clinice Chirurgie Generală I și Anestezie și Terapie Intensivă I au avut o misiune contra-cronometru și extrem de dificilă, pentru a salva viața unui pacient de 50 de ani ajuns la spital cu plăgi tăiate în zona gâtului și cu hemoragie externă masivă. Medicii au trebuit să îi reconstruiască două dintre cele mai importante vase de sânge – vena jugulară și artera carotidă dreaptă!
  Pacientul a ajuns în stare gravă în Unitatea de Primire Urgență unde medicul de serviciu, din camera de resuscitare, dr. Ana Peri i-a acordat primul ajutor, oprindu-i temporar hemoragia, prin compresiune, în timp ce a fost transportat în sala de operații.
  Preț de aproape patru ore, medicii chirurgi: dr. Mircea Alexa – medic specialist chirurgie vasculară, împreună cu dr. Mihai Roșu medic specialist chirurgie generală și dr. Cristian Sabău, medic specialist anestezie și terapie intensivă au intervenit prompt pentru a opri sângerarea și pentru a reconstrui artera carotidă comună dreaptă, respectiv vena jugulară internă dreaptă. Cele două vase de sânge, aflate la mică distanță una de cealaltă au un debit foarte mare de sânge: tot sângele care curge din cap și gât circulă prin vena jugulară interioară în timp ce carotidele, împreună cu arterele vertebrale alimentează, cu oxigen, creierul – care a suferit, cât timp aportul de sânge a fost oprit.
  Pacientul este acum monitorizat în Secția Clinică ATI I, necesitând îngrijiri de terapie intensivă”, a transmis Spitalul Județean Arad.

  Echipa care a realizat dificila operație

  Din echipa medicală, operatorie au făcut parte:
  Dr. Mircea Alexa – medic specialist chirurgie vasculară,
  Dr. Mihai Roșu medic specialist chirurgie generală
  Dr. Cristian Sabău, medic specialist anestezie și terapie intensivă
  Dr. Mona El Mehdi, medic rezident chirurgie generală
  Dr. Diana Hercz, medic rezident chirurgie generală
  Asist.med. Camelia Alexa
  Asist.med. Daniela Pașca

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.