miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    OMV Petrom spune că nu se încadrează în plata taxei de solidaritate pe anul fiscal 2022

    de - | 12 ianuarie 2023, 10:25 AM | Business

    0

    Într-o informare remisă Bursei de Valori București (BVB) în dimineața zilei de 12 ianuarie, OMV Petrom se așteaptă să nu intre în scopul taxei de solidaritate pentru anul fiscal 2022.

    „Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanță de Urgenta a Guvernului nr. 186[i] publicată în data de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.

    Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioadă a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 și trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023”, se arată în informarea remisă BVB.

    Cum se aplică taxa de solidaritate

    Taxa de solidaritate propusă de Guvern se va aplica asupra diferenței de profit din acest an, următorul și profitul mediu al anilor 2018-2021 pentru toate companiile producătoare de petrol și gaze, dacă profitul din 2022 și 2023 va depăși cu 20% media perioadei din 2018-2021.

    Ordonanța de urgență transpune un regulament european. Așadar, suprataxa pe diferența de profit se va aplica la nivelul întregii Uniuni Europene. Deși ordonanța nua fost pusă încă în dezbatere publică, Guvernul dorește să o adopte până la finalul acestui an.

    Cele mai afectate vor fi companiile OMV Petrom și Romgaz. Acestea plătesc deja suprataxe la gaze și vând gazul extras la preț plafonat.

    Cel mai mult va aveade suferit OMV Petrom, la care statul austriac este acționat majoritar.

    Guvernul Ciucă estimează că va strânge peste 1 miliard de euro în 2023 din suprataxarea companiilor petroliere, notează adevărul

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.