vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Omul care a fluierat în temple! Ioan Igna, 80 de ani de… superlativ

    de Lucian Dănilă | 12 iunie 2020, 4:24 PM | Recomandările editorilor | Sport

    0

    Am asistat ieri la o lansare de carte. Din punctul meu de vedere, nu este o carte oarecare, ci una despre un om pe care l-am urmărit încă de mic: Ioan Igna. Este unul dintre acei oameni rari despre care nu am auzit pe nimeni să spună ceva rău. Și are 80 de ani și o activitate de excepție.

    A fost junior la UTA, unul foarte talentat, care împreună cu generația sa a câștigat titlul național. Rapid, tehnic și totodată foarte elegant, a făcut – logic – pasul spre echipa mare a Bătrânei Doamne jucând alături de marele Iosif Petschovski. După câțiva ani în tricoul alb-roșu, a plecat la Știința Timișoara și tot de pe atunci, arădeanul Ioan Igna a devenit timișorean. Cu acte…

    Cartea Ioan Igna – Între Petschovsky și Maradona a fost scrisă de Ionel Costin și Radu Romanescu. Noi, jurnaliștii, putem spune că suntem oameni de litere, dar ceea ce fac Ionel și cu Radu este ceva excepțional, ceva care va rămâne pentru generațiile care urmează. Ionel Costin și Radu Romanescu au scris despre legendarii Petschovsky, despre Domide și Biro, Axente sau Mercea, dar și despre 120 de ani de fotbal în Arad. Și nu se vor opri aici.

    Ioan Igna este și el o legendă vie. Ca fotbalist a cochetat și cu echipa națională, având o selecție. Legendar, însă, a devenit ca arbitru.

    A arbitrat tot ceea ce se putea: Campionat Mondial de tineret, Campionat European de tineret, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984, la Campionatul Mondial din Mexic în 1986, la Campionatul European din RF Germania în 1988. A fost asistent al lui Nicolae Rainea la finala Cupei Campionilor Europeni din 1983, Hamburg – Juventus 1-0. A fost la centru la returul finalei Cupei UEFA din 1987, Dundee United 0 IFK Goteborg 1-1 (după 0-1 în tur).

    Dar marile sale meciuri rămân sfertul de finala de la Mondialul Mexican, Franța – Brazilia, 5-4 (după 11 m) și semifinala de la Euro 1988, Olanda – Germania, 2-1. Amintesc aici câțiva fotbaliști care au fost pe teren în aceste două meciuri: Platini, Giresse, Amoros, Tigana, Luis Fernandez, Socrates, Zico, Julio Cesar, Josimar, Careca, Van Basten, Gullit, Rijkaard, Ronald Koeman, Van Tigellen, Van Breukelen sau Matthaus, Brehme, Klinsmann, Littbarski, Voller și Kohler. Fotbaliști uriași…

    Am crescut fiind învățați că gestul de a fluiera în biserică este incalificabil. Nimic nu poate fi mai rău. Omul acesta, Ioan Igna, a fluierat în temple.

    Ioan Igna a fluierat pe Santiago Bernabeu, la Guadalajara, la Hamburg, la Dusseldorf sau Dundee, la Sydney și Los Angeles, la Atena sau Queretaro, în toată lumea. Și, în ciuda puținelor decizii discutabile, Ioan Igna a fost mereu respectat de toată lumea, atât în țară, dar mai ales în străinătate.

    Igna este ultimul arbitru român care a oficiat la un campionat mondial, fiind considerat al doilea arbitru ca valoare din istoria României, după Nicolae Rainea.

    igna maradona

    „Dacă baronul Neuman a respectat proverbul românesc, ce poți face astăzi nu lăsa pe mâine, cei care conduc orașul, au adăugat: <<Ce poți face astăzi, nu lăsa pe mâine, ci pe poimâine>>, dar ca să le iau și apărarea tot prin înțelepciunea românească: <<Mai bine mai târziu decât niciodată>>”, și-a început Ioan Igna discursul. El a copilărit lângă stadionul UTA, dar și în localitatea arădeană Măderat.

     

    La lansarea cărții au vorbit autorii, Ionel Costin și Radu Romanescu, care i-au mulțumit lui Ioan Igna, a vorbit și Doru Sinaci, jurnalistul Florin Coita, Alexandru Meszar, Mircea Axente, Gabi Biro, fostul său coleg de școală, profesorul Horia Truță, dar și suporteri precum Petru Botiș sau Gabor Petru Turi.

    În cariera sa, Ioan Igna a arbitrat toți câștigătorii Balonului de Aur din 1975 până în 1994! Ei sunt: Blohin, Simonsen, Kevin Keegan, Rummenige, Paolo Rossi, Platini, Belanov, Gullit, Van Basten, Matthaus, Papin, Roberto Baggio, Stoicikov.

    Cum în acea perioadă acest premiu era câștigat numai de fotbaliști europeni, trebuie adăugat că Igna i-a condus de la centru și pe marele Maradona, pe Careca, Dunga și Valdano, Socrates sau Zico, toți aceștia fiind fotbaliști sud-americani.

    Trebuie spus că în 1986, la Mondialul din Mexic, a condus și meciul RFG – Scoția. Știți cine erau selecționerii celor două naționale? Doi monștri sacri ai fotbalului: Franz Beckenbauer și Sir Alex Ferguson…

    igna platini

    Dar Igna i-a arbitrat și pe cei mai buni fotbaliști români: Hagi, Dobrin, Balaci, Dinu, Lucescu, Gică Popescu, Cămătaru, Belodedici, Boloni, Ilie Dumitrescu și alții. Despre Dobrin spune fostul arbitru că a fost cel mai ușor de arbitrat: „Nu comenta la nicio decizie și nu făcea niciun fault. A fost un fotbalist de geniu”.

    La data de 4 iunie, Ioan Igna a împlinit 80 de ani. Sunt 80 de ani de superlativ, opt decenii în care a făcut de toate. Dincolo de fotbal, Nelu Igna a fost un elev foarte bun la actualul Colegiu Național „Moise Nicoară”, iar mai apoi a fost profesor de chimie la Timișoara.

    Un domn, un ins foarte cult, Igna ne-a recitat ieri din marele Eminescu, dar totodată ne-a dat și o lecție de imn: „Aștept din nou UTA în prima divizie, aștept să vin pe stadionul nou și aștept să cânte imnul. Dar nu Deșteaptă-te române, pentru că nu așa îi spune imnului. Imnul se numește Răsunet, așa se numește poezia scrisă de Andrei Mureșanu, iar compozitorul a fost Anton Pann”.

    Cartea „Ioan Igna – Între Petchovsky si Maradona” poate fi achiziționată, începând de săptămâna viitoare, de pe magazinul oficial al clubului UTA, 1945.ro, contra sumei de 25 de lei. Totodată, ea va fi încărcată online și pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.