luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  O specie nouă de insecte a primit numele Simonei Halep: „Phlebotomus simonahalepae”

  de - | 21 septembrie 2021, 10:07 AM | Animal Special | Recomandările editorilor | Sport

  1

  (foto: Instagram / USAMV)

  Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, prin cercetătorii de la Disciplina Parazitologie şi Boli parazitare (Facultatea de Medicină Veterinară), anunţă descoperirea unei noi specii de insectă, pe teritoriul României, în judeţul Constanţa.

  Noua specie a fost denumită Phlebotomus simonahalepae, în onoarea jucătoarei de tenis Simona Halep, care este născută la Constanţa, se arată într-un comunicat remis agenţiei News.ro, citat de Universul.net.

  Descoperirea a avut loc în timpul unui studiu pentru monitorizarea populaţiei de vectori din România, finanţat de ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor) şi desfăşurat în zona Canaraua Fetii din judeţul Constanţa.

  Rezultatele studiului au fost publicate, în luna august 2021, în prestigioasa revistă Parasites & Vectors.

  „Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată şi, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferinţe chiar despre flebotomi, conferinţă care s-a desfăşurat în Galapagos. Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, şi i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naştere al jucătoarei noastre de tenis. Cristina a fost imediat de acord şi ne-am bucurat mult ulterior să primim şi acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de iniţiativa noastră. Dedicăm această descoperire ştiinţifică Simonei Halep, în semn de onoare şi de apreciere pentru performanţele sale şi pentru cum duce numele României în lume, aşa cum ne străduim şi noi în domeniul cercetării”, explică coordonatorul studiului, Prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie şi Boli parazitare.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Multumim Simona pentru ca ai purtat steagul Romaniei sus de atatea ori.
   Multumim cercetatorilor de pretutindeni, in mod special alor nostrii, pentru munca pe care o faceti.
   Dar nu pot sa nu ma mir de faptul ca v-ati gandit sa dati numele unei noi specii (ma rog, noi specii petru cercetarori, pt ca poate oamenii de rand din zona s-au confruntat deja cu parazitul respectiv) de „parazit” unui simbol al Romaniei ultimilor 5-10 ani (Simona este simbol este doar in ultimii ani).
   Ma gandesc, ca poate v-ati consultat cu Simona inainte de a face denumirea, ok …..
   Totusi Parazit nu este o specie care sa poata fi asociata cu Simona Halep, cred eu.
   Nu vreau sa para comentariul ca si o critica la adresa voastra, dar, va rog pe viitor, luati in considerare si aspectele pe care le percepe lumea de rand, ca mine.
   Numa bine va doresc, sincer nu a fost o crittica negativa, sincer a fost o critica constructiva!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.