sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    O seară integral romantică la Filarmonica Arad. Invitați: dirijorul Matei Corvin și violonistul Carol Vitéz

    de Special Arad | 5 iunie 2018, 8:59 AM | Cultură

    0

    Dirijorul Matei Corvin și violonistul Carol Vitéz, invitații concertului simfonic de joi, 7 iunie 2018, propun o seară integral romantică, un program cu lucrări de Felix Mendelssohn Bartholdy și Jean Sibelius. Ópusuri din repertoriul curent, Uvertura Hebridele op.26 și Simfonia a IV-a op.90 “Italiana”, creații ale primelor decenii de secol XIX, însoțesc una dintre capodoperele literaturii nordice, o partitură cu un destin spectaculos, reluată și în acest an, într-o versiune de referință.

    Matei Corvin

    Matei Corvin s-a născut în 1953, în România şi a urmat studiile de specialitate la Liceul de muzică din Bucureşti, la clasa de flaut îndrumată de Virgil Frâncu. Începe încă din anii de liceu o bogată activitate de scenă şi de înregistrări pentru Radioteleviziunea Română.

    După absolvirea Liceului de muzică a fost admis la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti, unde şi-a continuat studiile sub aceeaşi îndrumare. Perioada este marcată de un număr impresionant de recitaluri, pe scena de la Conservator, la Sala Radio şi Ateneul Român, de concerte solistice realizate cu acompaniamentul orchestrelor Conservatorului şi Camerata şi de participări la Festivalurile Internaţionale de la Bayreuth, Praga, Paris şi Barcelona. În 1976 a obţinut premiul I la Concursul Naţional de Muzică Românească.

    După finalizarea studiilor la conservator, în 1976, a devenit membru al partidei de flaut din cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, unde a cântat sub bagheta unor dirijori renumiţi, precum Sergiu Celibidache sau Kurt Mazur. În această perioadă şi-a continuat activitatea concertistică, apărând pe scena Sălii Mici a Palatului şi la Ateneul Român, cântând ca solist cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Cluj, Sibiu, Timişoara, Braşov, Bacău, Ploieşti si Craiova. În paralel cu activitatea concertistică şi pedagogică a devenit colaborator permanent al emisiunilor Radioteleviziunii Române şi a asistat la cursurile de dirijat ale lui Sergiu Celibidache la Bucureşti şi Witold Rovitscki la Viena.

    A părăsit România în 1983, devenind profesor de flaut în Franţa şi Germania. Nu a renunţat nici la cariera de scenă, susţinând recitaluri la Paris, Marseille, Cannes, Saint-Tropez, Hamburg şi Köln şi a început în paralel să ia lecţii de dirijat cu Erich Kluge, profesor de dirijat la Academia din Köln, apărând ca solist şi dirijor al Orchestrei de Cameră din Köln, într-un turneu de concerte pe Coasta de Azur.

    În 1985 a reuşit să ocupe prin concurs poziţia de flaut solo al Orchestrei Simfonice din Cape Town, Africa de Sud, unde a cântat timp de 13 ani. A susţinut numeroase recitaluri, a înregistrat pentru Radioteleviziunea Sudafricană şi a apărut ca solist cu orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Cape Town, Bloemfontein, Cape Chamber Orchestra şi Cape Philharmonique, interpretând concertele importante ale repertoriului pentru flaut. A predat la Conservatorul din Cape Town şi a fost invitat în numeroase ocazii să facă parte din jurii locale şi naţionale. În 1999 i-a apărut primul CD En Bateau, care s-a bucurat de un succes remarcabil.

    În 1997 a fost numit profesor de flaut şi dirijat la Conservatorul din Stellenbosch, iar în 2001 i-a fost decernat titlul de Doctor de Filosofie în Muzica de către Universitatea din Cape Town.

    După ce şi-a perfecţionat studiile de dirijat cu Bernhard Gueller (unul dintre cei mai renumiţi discipoli ai lui Sergiu Celibidache), în anul 1997 a început o bogată carieră de dirijor. În anul 2000 a fost numit director muzical şi prim dirijor al orchestrei Cape Town Sinfonia, iar în 2001 director fondator şi dirijor al Cape Town Concert Orchestra. Este de asemenea director muzical şi prim dirijor al orchestrei simfonice a Universităţii din Stellenbosch. A colaborat cu majoritatea orchestrelor din România, printre care filarmonicile din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Timişoara, Ploieşti, Sibiu, Craiova, Piteşti, Botoşani şi Râmnicu Vâlcea. În prezent colaborează cu orchestre din Africa de Sud, România, Ucraina, Bulgaria şi Italia şi are angajamente viitoare în Belgia şi Italia. Printre colaborările sale de excepţie se numără concertul cu Luciano Pavarotti din Africa de Sud şi acela cu Filarmonica din Johannesburg, unde l-a acompaniat pe legendarul Pinchas Zukerman.

    Carol Vitéz

    Născut la Timișoara, într-o familie cu lungă tradiție muzicală, Carol Vitéz începe studiul viorii la vârsta de cinci ani, la clasa prof. Gratiela Negruțiu, ca apoi să-l continue la clasa prof. Octavian Nicolaevici (un student al lui George Enescu și Vasile Filip), debutând ca solist al Filarmonicii de Stat „Banatul“ din Timișoara, la numai doispreze ani, sub bagheta lui Remus Georgescu. Urmează cursurile Universității de Vest din Timișoara și cele masterale la Hochschule für Musik und Theater Rostock/Deutschland la clasa Prof. Liviu Cășleanu. În prezent este doctorand la Universitatea de Vest Timișoara.

    După câștigarea mai multor concursuri naționale și internaționale de interpretare artistică, este bursier al mai multor cursuri de măiestrie artistică , pe care le-a urmat sub îndrumarea unor soliști de talie mondială, precum Leonidas Kavakos, Ida Haendel, Ruggiero Ricci, Valery Gradow, Ștefan Ruha, sau profesori renumiți, precum Ștefan Gheorghiu, Sherban Lupu, Petru Munteanu und Igor Ozim.

    Ca solist violonist, dirijor sau compozitor este invitat de orchestre din țară ca Filarmonica Națională „George Enescu“, Filarmonica de Stat Târgu Mureș, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” Satu Mare, Filarmonica de Stat „Banatul“ din Timișoara, Filarmonica de Stat Oradea dar și din străinătate, precum Europa Philarmonie, Orquesta Simfonica Stradivari – Madrid, Orchestra Națională „Serghei Lunchevici” a Republicii Moldova, Kurpfalz Philharmonie Heidelberg și multe altele, unde colaborează cu dirijori ca Theo Wolters, Emil Simon, Robert Houlihan, Ulrich Backofen, Cristian Florea, Peter Oschanizky, Remus Georgescu, Gyüdi Sándor și mulți alții.

    De asemenea, este invitat să colaboreze în calitate de concertmaestru cu orchestre de prim rang, precum SWR, Orquestre de la Suisse Romande, Orquesta Ciudad Granada, Orquesta National de Extremadura și multe altele.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.