O mai spun o dată: vai de orașul lor! De unde atâta siguranță? Mai sigur ca la noi, la Arad, nu e niciunde…

  de Lucian Dănilă | 4 februarie 2019, 6:02 PM | Recomandările editorilor | Regional | Strada

  5

  Anul trecut am vizitat de două ori Oradea și de fiecare dată am scris câte ceva despre asta. Primul meu articol despre Oradea datează de la finele lui aprilie și s-a intitulat Vai de orașul lor! Am văzut atâtea ilegalități și nici măcar gunoi nu au… Suntem la 30 de ani distanță de ei. A fost un reportaj oarecum ironic într-o comparație cu Aradul, orașul în care trăiesc, în care mânânc,beau, mă plimb, râd sau mă enervez în aproape toate zilele mele. Cu excepția celor în care plec la Oradea… Sau spre alte zări. Fotografia de mai sus e tot de atunci, e alb-negru tocmai pentru a-i da o tentă mai hibernală (deși eram în tricou) 🙂

  Am citit în urmă cu câteva minute o știre care mă îndeamnă din nou la ironie. Culmea ironiei este chiar sursa. Îi spune stirinebune.gsp.ro, dar știrea pare mai bună ca toate știrile pe care le-am citit astăzi. Acesta e cel mai sigur oraș din România! Are centură cu patru benzi și populația e în continuă creștere, este titlul articolului, iar începutul său este cam așa:

  „Surpriză mare: cel mai sigur oraș din România nu e nici București, nici Cluj sau Timișoara. E un alt oraș din Transilvania. Oradea a fost declarat orașul cu cel mai ridicat grad de siguranță într-un top realizat de Storia”, scrie stirinebune.gsp.ro.

  Astfel, nu este nici orașul vecin de la Sud, Timișoara, dar putea să fie… Nu este nici Cluj-Napoca, orașul aflat la 260 de km de noi, ci este Oradea, adică orașul vecin de la Nord. Cu alte cuvinte, noi dăm din coate undeva între Oradea și Timișoara, două orașe care ne cam bate la toate cele, și la dorsal și la palmă și la cap și la curățenie și la numărul de locuitori și la… mai alegeți și voi criteriile…

  Și așa m-a lovit pe mie ironia așa pe înserate, și nu m-am putut abține să nu spun încă o dată: vai de orașul lor! De unde atâta siguranță pe orădeni? Niciodată, dar niciodată nu vor fi ei mai în siguranță ca arădenii…

  În Arad, dacă îți lași mașina parcată pe spațiul public, la orice oră din zi sau din noapte, ai siguranța că cineva va veni să verifice dacă e încuiată. Iar dacă nu este încuiată, ai din nou siguranța că cineva îți va lua tot ce ai de valoare în mașină ca nu cumva să vină altul să ți le fure. Dacă îți e încuiată și vede că ți-ai uitat laptopul sau portofelul în mașină, unii arădeni cu simț civic recurg chiar la un gest de… forță majoră, îți sparg geamul și iau laptopul sau portofelul cu ei. Ca să nu vină alții să le ia. Se întâmplă așa ceva la Oradea? Niciodată! Dacă îți lași mașina în centrul Oradiei, nimeni nu ți-o va băga în seamă. Nici măcar cei de la Primăriei, ca să ți-o ridice măcar…

  Oradea are atâta pietonal că nici măcar zgomot nu știu să facă. Păi ce oraș e acela? La Arad, mai ales în prag de sărbători, faci o oră de la Podgoria la Bou Roșu și auzi sute de claxoane și mii de înjurături. La noi se simte că e un oraș viu, la ei deloc. Plctiseală mare….

  Am mai văzut la Oradea că tinerii joacă badminton sau volei pe spațiile verzi. Ce treabă mai e și asta? La ce sunt bune? Numai mușuroaie, șobolani sau frunze uscate. Nu mai bine fără ele? Mai trebuie să consumăm și apa orașului ca să le irigăm… Mai bine un oraș fără verde.

  Mai scriu cei de la stirinebune.gsp.ro că Oradea are centură cu patru benzi și nu se produc ambuteiaje. Centură avem și noi, cu două benzi. Dar pe a noastră se și doarme, mai ales la bariera de la ieșirea spre Deva, acolo unde la amiază stai și câte o oră până trec trei-patru trenuri de își fac șoferii de TIR somnul de amiază. La Oradea nici să dormi nu poți…

  „În realizarea topului au fost luate în calcul o serie de criterii, printre care costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale.

  Calitatea orașului a fost demonstrată și de numărul de locuitori în creștere. Numărul a crescut semnificativ, acum ajungând la 221,861 de personae”, mai scriu cei de la stirinebune.gsp.ro.

  Și, vă întreb, unde vă simțiți mai în siguranță ca la Arad? Niciunde…

  Vai de orașul lor…

  Mai bine la țară fruntaș, decât la oraș codaș…

  Trăiască comuna cu blocuri numită Arad!  

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Stimabile autor…nu era mai simplu sa intrebi comandantu’ Militiei Arad sau al Jandarmeriei de ce mama ma-sii nu se vad rezultatele muncii lor atata timp cand la Oradea avem aceleasi institutii? UN JANDARM CASTIGA NISTE BANI PENTRU CARE UN MUNCITOR ISI RUPE OASELE 6/7 ZILE PE SAPTAMANA! DE CE NU ISI FAC DATORIA? Nu fac fata sa ceara ajutor! DE ASTA SUNT PLATITI!
   Or fi aia din Oradea mai bine pregatiti?
   Nu ne spuneti si noua, poate stiti de ce mama ma-sii nu i-a intrebat vreun ziarist…oricare ar fi el, DE CE NU SUNT ARESTARI IN CAZU’ MASINILOR SPARTE? DE CE ARADU’ ESTE UN ORAS NESIGUR? DE CE NU AVEM PATRULE DACA INFRACTIONALITATEA A CRESCUT? JANDARMERIA CE FACE? ASTEAPTA MANIFESTATII SA GAZEZE FEMEI SI BATRANI?

   Asa plangem mereu ca fraierii pentru ce au altii!

   +3 voturi
   +1
   -1
   • draga aradeanu’

    ca sa iti raspund si eu ceva, lasand la o parte de ce mama ma-*** nu intervine jandarmeria si politia la satu’ cu blocuri Arad.

    -de ce mama ma-*** Aradu’ nu are pomi noi (copaci) plantati, in afara de faptu’ ca doar se taie da’ nu se planteaza nimic in afara de niste pomi(pomisori?, arbusti?) ornamentali hanciupalitici?
    -de ce mama ma – *** Aradu’ are doar tot mai mult asfalt , beton, borduri puse aiurea, in schimb un spatiu verde mai de doamne ajuta nu se mai amenajeaza de eoni? De ce toate parcurile se transforma in biserici, iar cele netransformate in biserici in ruine? e adevarat si omu’ aradean, utilizatorul comun al parcurilor , e animal, si necivilizat, dar de aici si pana la a nu face nimic consistent e cale lunga.
    -de ce mama ma-*** si in locurile unde se pot planta copaci, nu se planteaza? vezi zona podgoria, zona mare de gazon pus scump care in fiecare an e prajit pana la stadiu’ de fan, pen’ca nu are nici sistem de irigatie ca lumea, da’ nici un pic de umbra sa fie protejat? Si daca vrei sa imi spui ca gazonu’ nu creste la umbra atunci de ce pe tot centru’ s-a pus gazon la umbra arborilor falnici?
    Zona de beton pur din giratoriul din zona 300 din fata magazinului Careffour si pasajului pe sub CF(ce se transforma in lac de acumulare) de ce nu este un pic infurmusetata, innoita, protejata chiar cu plantarea unor pomi? Etc etc etc.

    Pai ca sa iti raspund. Pen’ ca in afara de jandarmerie, politie, pe toti cei (cei cu putere de decizie) dintr-o autoritate publica din orasu’ asta devenit sat cu blocuri ii doare fix in c**(cot?) de Aradu’ nostru multiubit. Si in rand cu ei, si pe majoritatea aradenilor.

    Pen’ ca daca ar da doi lei pe orasu ‘ asta n-ai vedea gunoi la orice colt de strada, pet-uri ambalaje dejectii peste tot. Ca si un exemplu iesit din comun pot sa spun cu mana pe inima ca de 9 ani de zile de cand m-am mutat la adresa mea actuala, nu am vazut pe nimeni din 40 + apartamente sa stranga o frunza, sa planteze o floare, sa ridice un gunoi din spatiul verde, sa dea o lopata la zapada, etc etc etc etc.

    Orasul este expresia fidela a administratorilor si locuitorilor lui.
    Si se transforma incet dar sigur intr-o cloaca.

    Te pup!

    Alt aradean, ca si tine.

    +4 voturi
    +1
    -1
  2. Luci, exagerezi! Asta o spune unul care merge des la Oradea, dacă mergi doar prin centrul orașului e ok (arata bine zona, plus centura spre cj), dar în rest găsești aceeași mizerie pe străzi, gropi în asfalt, centura spre Satu Mare e cum e, trece pe lângă blocuri (asta pentru ca spunea cineva ca noi avem centura pe lângă case în Gai), au și ei pe centura spre Satu Mare semafoare, străzi neasfaltate (îți trimit poze sa te convingi), repet centrul orașului e ok și centura spre cj cu acele pasaje! Ștrandul e investiție privata, restul e un Arad toată ziua, ma refer la tramvaie, străzi, gropi, chiar și mizerie pe străzi. Au fost atâtea crime prin Oradea anul trecut, drogați, etc. Mergeam prin Oradea și credeam ca sunt în Micalaca, în alte zone ai impresia ca ești în Vlaicu. Ce te apucă? Un oraș întreg se rezuma doar la un centru pietonal de câteva sute de metrii pătrați? Sau la acele pasaje spre cj? Încerc doar sa fiu realist. Noi nu avem festivaluri de teatru? La sport stau și ei prost, in afara de echipele susținute de digi. Sa nu spun de asa zisa faleza de pe malul Crișului, nici nu se compara cu faleza noastră! La ei riști sa cazi în apa, totul e îngust și cam plin de praf. Repet, ștrandul e investiție privată! O să-ți trimit poze cu străzile de acolo sa nu crezi ca scriu prostii , am vorbit cu oameni din Oradea și ei au alta părere despre orașul lor, ei sunt încântați ca noi avem autostrada în regim de centura, ca vom avea stadion nou, anul acesta se va finaliza pasajul din micalaca și încep lucrările în piața Catedralei, sa vad ce o sa mai spuneți atunci, tot timpul se făceau comparații cu pasajele din Oradea.
   Ce te apuca? Sau ai impresia ca asa se pune presiune pe Falcao? Sau doar așa? Nu vreau sa iti scriu sa te muti în Oradea cum ți-a scris unul la comentarii, dar una e Falca și alta e orașul tău care merita mai mult respect! Cred ca ai înțeles la ce ma refer! Comuna Arad, satul Arad! Chiar așa? Îl urăsc pe falca, am bătut pasul pe loc cu el, dar niciodată nu voi spune ca orașul meu e o comună! Cum a spus Petre Tutea, “din orgoliu național”, îmi iubesc prea mult orașul și nu pot să-l bârfesc! Ma doare inima de Arad! Dacă Aradul nu are patru benzi pe sens, pe luna, sau pe Marte, îi poți reproșa asta arhitectului de acum 150 de ani!

   0 voturi
   +1
   -1
   • “Aquaparkul din Oradea s-a construit pe locul fostului Ştrand Municipal, printr-un mega-proiect de 88,3 milioane de lei, contribuţia Primăriei Oradea fiind de 38,9 milioane de lei, iar diferenţa, din fonduri europene.”

    &

    “Preţurile de intrare au fost aprobate de Consiliul Local, fiind sub media pieţei. Cu 50 de lei se poate petrece toată ziua, timp de 12 ore, dar sunt şi alternative, pentru trei ore – 25 de lei adulţi, 12 lei pentru copii”

    &

    “Aquaparkul Nymphaea din Oradea, complex wellness termal, cea mai mare investiţie publică din România, este singura societate a unei autorităţi publice din ţară care acordă dividende municipiului de care aparţine, în 2017 acestea fiind de 700.000 de euro”

    &

    “Complexul de agrement, construit de primăria orădeană pe malul Crişului repede, pe locul fostului ştrand municipal, a fost asaltat de vizitatori încă de la deschidere, în toamna lui 2016. Realizat printr-un mega-proiect de aproape 20 de milioane de euro, prin fonduri europene POR 2007-2013 şi contribuţia primăriei, investiţia cea mai mare din ţară aduce an de an profit administraţiei locale”

    Investitie privata?

    Si ca sa continuam:

    “Reabilitarea termoficării orădene a primit undă verde. Conform unui comunicat al municipalităţii, primarul Ilie Bolojan va semna miercuri, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor din Bucureşti, contractul de finanţare pentru proiectul privind “Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”.

    Proiectul are o valoare de 77 milioane de euro şi o durată de implementare de 3 ani şi a fost aprobat pentru finanţare în POS Mediu, Axa 3, destinată serviciilor publice de alimentare cu energie termică.”

    Ce spunea Luci, ca sa revin, nu se refera doar la centru. la cladiri. Este vorba despre lipsa totala de preocupare a autoritatilor pentru problemele ADEVARATE ale orqasului. La noi se vopsesc piste de biciclete invizibile, sau impracticcabile, care incep de nicaieri si se sfarsesc niciune, vopsite prost pe bani multi, periculoase (esti biciclist? incearca sa franezi pe zonele vopsite in rosu ale pistelor, pe uscat. Pe usor umed =cazatura garantatata), asfalt pus aiurea, ca apoi sa fie spart, impotenta in sistematizarea parcarilor pe centtru(au fost ba oblic, ba paralel, ba pista de biciclete vopsitra direct prin parcare, samd samd samd.

    Traim in orasul in care se construieste aiurea, se acceseaza fonduri pentru inutilitati, se lasa ca centrul istoric sa ajunga intr-un hal fara de hal in timp ce modalitati de rezolvare poate exista in jurul tau samd.

    Sa nu crezi ca mie sau lui sau oricarui aradean care a trait aici ii place ca Aradul a ajuns un sat cu blocuri. Urasc lucrul asta. Insa , adevarul doare.

    Si nu este rezultatul doar al ineficientei administratiei locale. Este rezultatul compbinat al ineficientei administratiei, al nepasarii oamenilor, al nesimtirii colective, si al” je m’en fiche”-smului general.

    Ajungem ceea ce meritam. Si avem ce meritam.

    0 voturi
    +1
    -1
  3. Felicitări Lucică pt articol ! Am râs cu lacrimi, la descrierea pe care ai făcut-o, intr-un mod cum doar tu stii s-o faci : cu centura…bariera spre Deva..unde ai timp și sa dormi :-))
   Pe de altă parte, doare. Doare tare, că ajungem niste țărani la oraș, sau orăseni la țară, iar oamenii tot mai răi și needucati !
   Nu stiu ce-i de facut. Să pleci? Sau sa lupți? Sa lupți cu hoții? C-altceva n-ai de făcut !

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.