vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Vai de orașul lor! Am văzut atâtea ilegalități și nici măcar gunoi nu au… Suntem la 30 de ani distanță de ei (Foto)

  de Lucian Dănilă | 30 aprilie 2018, 2:12 PM | Recomandările editorilor | Reportaj

  86

  Am tot auzit, dar de cinci ani nu am mai văzut. Am fost ultima dată în Oradea în 2013, într-un început de februarie în care totul era gri după câteva zile de ploi și puțină zăpadă. Nu mai știam atunci cum să plec de acolo să ajung la căldurica de acasă.

  Duminica de 29 aprilie nu o voi uita prea curând. Se făcuse deja ora 12 și nu eram prea hotărât. Cetatea Șiriei am văzut-o anul acesta, chiar pe ploaie și ceață, iar pe vreme bună am mai văzut-o. La Șoimoș doar ce am fost. Am dat o tură de centru și parcă era atac aerian, câțiva oameni care nu cred că au ascultat radioul. Era clar, în Arad nu puteam sta la 32 de grade decât eventual să aleg patul de acasă și să aștept meciurile din Liga 2, Primera sau Serie A, dar parcă nu eram în ziua aceea.

  Oradea. Cum ar fi să merg la Oradea, un oraș despre care am tot auzit multe lucruri frumoase dar nu le-am văzut? Mașină, benzină, vignetă, 110 kilometri de drum, o oră și jumătate de condus și, într-adevăr, parcă am intrat într-o altă țară. Drept este și faptul că se vorbește aproape la tot pasul limba maghiară, dar peste tot sunt drapelurile României, iar românii chiar sunt la ei acasă acolo. Am parcat pe strada Traian Moșoiu și am luat centrul la pas, dotat cu aparat foto, cu telefon ca să postez repede poze și parcă mult prea gros îmbrăcat pentru un oraș atât de cald la propriu și la figurat.

  IMG 7838ok

  Clădirile istorice sunt în marea lor majoritate renovate. Cum se poate întâmpla acest lucru la 110 kilometri distanță de orașul meu în care în curând ajung să mă plimb pe șosea, pe centru, pentru a nu risca să-mi cadă tencuială, vreo țiglă sau știu eu ce ornament în cap? Care nu sunt renovate, sunt în curs de renovare. Am intrat într-un palat cu galerii și am aflat că este numit Palatul Vulturul Negru. Curat, renovat, plin de cafenele și locuri în care poți servi ceva de-ale gurii. A fost prima impresie, una care contează cel puțin la fel de mult ca și ultima.

  Lume pe stradă? Buluc. Peste tot erau oameni, mulți oameni, iar terasele erau pline ochi că greu am găsit o masă unde să pot bea liniștit o apă plată și o cafea. Asta în timp ce la Arad lumea a fugit din oraș. Da, la Oradea ai ce face. Se pregătea un concert al unei formații din Ungaria care tocmai atunci era la faza ultimelor repetiții de sunet, sute de oameni bine dispuși treceau pe lângă mine, fiecare în treaba lor, nu am văzut niciunul care să își arunce chiștocul pe jos, sau șervețelul cu care tocmai și-a șters degetele de delicioasele înghețate. Pietonalul lor parcă este mai mare decât centrul nostru, asta pentru că ei și-au reglat problemele de trafic. Noi ce avem? O pasarelă peste Mureș pe care, după ce o treci te așteaptă o taxă de 20 de lei la bazinele de la ștrand. Lor nu le trebuie pasarelă pentru că ei au poduri vechi dar foarte frumoase după restaurare și mai au ceva ce noi nu avem: pasaje. Noi le vedem, dar nu sunt… Fata morgana.

  30946264 811758645690643 1765401753 okkk

  Și am ajuns la Turnul Primăriei. Da, ei au și turn. Contra a 5 lei poți să urci cele 257 de scări și după ce termini cu gâfâitul poți să îți faci niște „selfie” de deasupra orașului iar panorama este superbă. Apoi mai stai acolo și de groază că trebuie să le cobori pe cele 257 de scări din turn, altfel un veritabil muzeu dar și expoziție de artă. Crișul Repede are o mică cascadă chiar cum treci din Piața Unirii spre teatru, una care îi dă un efect frumos și care atrage o grămadă de localnici sau turiști. Nu numai pentru poze ci și pentru că îți dă o oarecare liniște.

  Am folosit un termen cam sofisticat: turiști. Da, Oradea are turiști. M-am întâlnit ieri la Oradea cu arădeni, cu persoane din Cluj și din București, dar am văzut și autocare cu nemți, cu italieni sau chiar evrei. Am auzit, fără să vreau, și câteva discuții telefonice. Nu știu ce spuneau cei de la celălalt capăt al – impropriu spus – firului, dar cei de lângă mine parcă erau la unison: „este un oraș superb”. Și știți ce m-a impresionat foarte mult: faptul că orice orădean, orice bihorean, știa să te îndrume când îi întrebai ce este de vizitat.Iar lista este destul de lungă. Cetatea Oradiei era închisă, dar nu au intrat zilele în sac și urmează să o vizitez. A noastră are armata în ea, dacă tot vorbeam de atac aerian…  Și am văzut și arădeni care s-au mutat acolo din motive, bineînțeles, profesionale.

  30962075 811758609023980 1317151841 o

  Nu am străbătut prea mult din Oradea, dar prin locurile în care am fost nu m-am plictisit deși este un oraș din România. Ei chiar au înțeles mesajul de la prezidențialele din 2014, atunci când toți românii votanți de Iohannis strigau sau postau pe rețelele de socializare: „vreau o țară ca afară!”

  Vai, dar câte ilegalități mi-a fost dat să văd ieri la Oradea. Am văzut copii jucându-se cu paletele pe spațiul verde, pe iarba semănată și întreținută de angajații Primăriei. Și nimeni nu le-a dat amendă. Poate au fost cei de la poliția locală în ziua de odihnă. Mă gândeam că la mine acasă este tot așa un parc verde, dar sunt două tăblițe destul de mari pe care scrie: „dacă călcați iarba, amendă 200 de lei”. Cât de proști să fie cei de la Oradea să îi lase pe oameni să le calce iarba semănată din bani publici? Iar asta se întâmplă chiar în buricul târgului. Și am văzut și bicicliști care se plimbau agale pe pietonal și, la fel ca și în cazul călcatului ierbii, nimeni nu îi sancționa. Păi nu e crimă? Nu e atentat la siguranța cetățeanului? Ah, și am mai văzut ceva… Ei nu au nici Imperio și nici măcar Armonia ci circulă cu tramvaie vechi, Tatra, recondiționate. Vai de orașul lor…

  Palatele sunt o splendoare ziua, dar noaptea sunt o adevărată feerie. Și cum zicea Eminescu: „peste-a nopții feerie se ridică mândra lună”. O lună plină lumina Oradea și așa luminată. Toate clădirile sunt iluminate arhitectural cu foarte mult bun gust, iar fântânile arteziene dau și ele valoare locului. Copiii zburdă seara peste tot plini de viață, iar părinții au mereu zâmbetul pe buze bucuroși de bucuria celor mici. Oradea noaptea este superbă, cel puțin în centru, dar plecând spre casă luminile nu lipsesc nici din cartiere.

  Au și nimfe. Pardon, nu nimfe, deși am văzut puzderie de fete și femei frumoase și foarte frumoase. Au Nymphaea Aquapark. La ei în oraș, nu îl pun pe cel de la zece kilometri distanță, de la Băile Felix… Noi avem același ștrand, care era mai frumos și mai populat acum 30, 20 sau 15 ani în urmă. Dar acum, cum am mai scris și mai sus, dai 20 de lei doar ca să îl vezi. Dacă mai și consumi ceva strângi cureaua o săptămână…

  IMG 8103ok

  Era să uit. Au și avioane și am tot văzut pe cer câte unul din 30 în 30 de minute. Ba veneau, ba plecau… De ce? Pentru că aeroportul lor, Internațional ca și al nostru, chiar funcționează și are curse care ne leagă de lumea occidentală și nu numai.

  Și, mare surpriză, nu au gunoaie. Păi ce oraș este acela fără gunoaie? Noi, mai puțin și ne făceam castele din ele, mai câteva zile și creștea altitudinea Aradului la câte mizerii s-au adunat pe străzi. Nu înțeleg de ce orădenii nu au așa ceva și cum pot să stea într-un oraș care nu pute? Am văzut cinci tomberoane așezate unul lângă altul pe o stradă care jumătate din ea este în șantier tocmai pentru a arăta sclipitor poate la toamnă, sau poate la anul, o stradă tangențială cu centrul orașului.

  Acum poate că am fost subiectiv, poate că am ales eu duminica de „doi nouă” aprilie, cea înainte de „trei zero aprilie” și minivacanța de 1 mai și tocmai de aceea am văzut atâta lume, atâta curățenie, atâta lumină prin Oradea. Dar tot „doi nouă” aprilie,înainte de „trei zero” și 1 mai a fost și în Arad, un oraș parcă pustiit ieri la orele amiezii…

  IMG 8125ok

  Oradea nu e nici Florența, nu e nici Nisa sau măcar Bruges ori Graz. Nu e nici Szeged sau Debrecen, ca să fac referință la orașele din Ungaria mai apropiate nouă. Dar este un oraș care arată ca în Occident, un oraș care ne arată că dacă se vrea se și poate, un oraș ai căror localnici veneau acum 20 de ani să se distreze la Arad, iar acum este la 30 de ani distanță de Aradul nostru, în favoarea Oradiei, evident.

  Iar ca ultimă impresie, am fost aproape dat pe spate. Două pirande mâncau semințe lângă Biserica cu Lună, cea de la intersecția Pieței Unirii cu strada Traian Moșoiu. Își povesteau ele oareșce, dar li s-a făcut de ducă. La nici cinci metri distanță era un coș de gunoi. Credeam că nu este real, dar s-au dus la tomberon și au aruncat punga și cojile. Pe jos era lună-bec, chiar lângă Biserica cu Lună plină de becuri… Și oamenii contează, nu doar cei care îi conduc.

  PS: Am găsit și un fan al echipei UTA. Este taximetrist, dar vezi galeria foto și dacă îți place scrie-ne 🙂

  IMG 8131ok

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sunt Orădean, dar m-am mutat în Cluj-Napoca pentru a urma o facultate și o carieră în domeniul IT. Recunosc că tot ce ai scris în acest articol este adevărat, am observat si eu această schimbare în vizitele mele pe acasă. Ce nu observă turiștii și toți românii care vizitează orașul „ca afară”, este că dacă mergi în plimbare pe malul Crișului către periferia orașului vei găsi gunoaie, să nu mai zic de apa din Criș care este plină de biciclete, mașini de spălat rufe și cine mai stie ce. NU RECOMAND turiștilor să viziteze cartierele Ioșia și Rogerius în zilele toride de vară pentru că li se va întoarce stomacul pe dos de la mirosul fermei de porci din spatele gării Ioșia. Centura orașului are limita de viteza de 70 de km la ora si daca stii anumite scurtaturi poti ajunge dintr-un capăt până în celălalt capăt de oraș mai repede decat pe centură, să nu mai mentionez că zona care duce spre vama Borș face parte din oraș si vehiculele sunt obligate sa circule cu 50 de km la oră, dacă nu, te prinde polițistul cu pistolu’. Noul parc industrial a fost creat în scopul asigurării de locuri de muncă pentru persoanele de 40-50 de ani, care reprezintă majoritatea populației din Oradea și acesta este adevărul despre acest oraș, ÎMBĂTRÎNEȘTE. Pe lângă faptul că orașul nu poate să asigure locuri de muncă pentru „absolvenții” de la Facultatea din Oradea, se și obțin diplome, pe ochi frumoși. Am, foști colegi de liceu, care au intrat la medicină dentară printre primii candidați după o lună de învățat, sau elevi care nu știau matematică de bază, să termine cu media 10 la inginerie. Este trist că aceste aspecte nu se mediatizată și nu se prezintă publicului larg. La „România te iubesc” apar doar părțile „roz” și uităm părțile astea mai urâte

   --121 voturi
   +1
   -1
    • Imi pare rau ca nu pot sa iti dau dreptate la nimic din ce ai spus mai sus…
     daca gasesti beciclete /masini de spalat in Cris eu ma oblig sa le scot(e adevarat ca mai este de lucru pe cris dar nu me batem joc).
     Pe de alta pete lucrez in parcul industrial de pe Borsului si majoritatea colegilor au sub 35 de ani. Niciunul nu ar pleca in Cluj sau in strainatate pentru ca suntem in crestre.
     Sunt si in Oradea zone fara „roz” dar conducerea orasului lucreaza la asta.

     In urma cu 15ani doar auzeam povesti de la cei plecati din Oradea si imi era rusine in ce hal am ajuns dar asta s-a schimbat.

     SUNT MANDRU CA SUNT ORADEAN!!!

     +226 voturi
     +1
     -1
   • Ce imi place ca lumea ti-a dat dislike-uri, desi cam spui adevarul lol (eu ti-am dat like).
    Eu m-am mutat recent la Oradea si ma bucur mai ales ca te poti plimba cu bicicleta cam peste tot prin oras. Pe langa asta, e si mic orasul, asa ca nu ia foarte mult. Partea mai putin „faina” (cum spuneti voi pe-aici) e ca, intr-adevar, periferia orasului e cam neingrijita. Imi amintesc, odata, ca am fost pana foarte departe si m-am intors repede dupa ce s-a luat de mine un grup de tigani.
    Dar hai sa privim partea buna a lucrurilor. Oradea este unul dintre cele mai linistite, mai curate, mai sigure si (de ce nu) mai moderne orase din Romania. Si procesul de modernizare, de emancipare a orasului va continua pentru cativa ani buni de-acum. Sunt cateva aspecte care ar putea fi inbunatatite, dar hai sa nu punem in evidenta numai aspectele rele ale orasului si sa fim optimisti. Oricum ai lua-o, Oradea sigur a evoluat mult in ultimii ani.

    +85 voturi
    +1
    -1
   • E amuzant cum te-ai simțit dator, ca român (că nu are relevanță că ești orădean) să corectezi un turist care a fost mândru de orașul tău natal scormonind pe sub preșuri după mizerie.
    Nu spun că nu ridici și probleme ale orașului Oradea, dar o faci într-un mod tare dușmănos și exagerezi teribil.

    Scurtăturile alea din oraș sunt posibile tocmai pentru că există acea centură pe care tu o critici că permite viteză… prea lentă. Păi ar fi și în Cluj scurtături dacă ar fi o centură de genul, de exemplu. Dar când nu prea ai centură, nu ai pe unde merge prin oraș mai repede. Ce vreau să spun e că ai reușit până și un punct forte să îl prezinți negativ, de parcă centura nu ar avea rolul să scoată tranzitul din oraș și să elibereze „scurtături” pentru localnici. Halal…

    +150 voturi
    +1
    -1
   • Din moment ce stai la Cluj e clar ca faci trolling. Limita pe Borsului este de 70 și chiar 100, ai fi stiut asta ca oradean. Stiu, e nasoală centura aia pe 4 benzi la Oradea, ce noroc ca la Cluj nu exista deloc. După comentariu, oricum, sigur nu trăiești aici. Nu cred ca vei gasi biciclete si masini de spălat in cris. In fine, comentariu de troll frustrat fara prea mari legaturi cu Oradea. Iar faza cu bătrânii si prostiile pe care le-ai debutat iti arata frustrarea fata de un oras care a reușit să se ridice intr-o tara mizeră. Multumesc autorului pentru vizita si articol.

    +186 voturi
    +1
    -1
   • Draga domnule Oradeanu’ inteleg ca sunteti plecat la Cluj Napoca de ceva vreme si probabil asa se face ca n-ati auzit de parcurile industriale din Oradea. Cat despre oportunitati de joburi va asigur ca in parcuri sunt suficiente locuri de munca pentru tinerii care vor sa munceasca. Daca comparam Oradea cu minunatul Cluj Napoca pe industria IT sunt convins ca Oradea va fi pe locul doi, dar pe industrie n-as fi chiar asa de sigur. Apropo industria IT este una foarte “volatila” este suficient sa-si deschida piata de specialisti in IT niste tari din Asia, iar dumneavoastra veti deveni un “ilustru” somer intr-un oras bazat pe o singura industrie (servicii ITC).
    Cu tot respectul pentru Cluj Napoca dar de la universitate pana la Gilau iti rogi moartea ca sa iesi dintr-un oras sufocat de un trafic care-i depaseste pe edilii acesteia. Oradea are centura din orice directie.
    Apropo, cand ati fost in Barcelona sau Parisul ce ati vizitat zona centrala sau si acolo ati fost pana in periferii sau mahalale sa vedeti acolo saracie, mizerie si somaj. Nu va sfatuiesc sa intrati in acesre cartiere marginase cu un ceas la mana sau un telefon in buzunar ca s-ar putea sa nu mai iesiti intreg. Cat despre universitate va dau dreptate ca e mai renumita cea de la Cluj Napoca ca doar a pompat Ceasescu 50 de ani in el, nu de alta dar Oradea era prea aproape de granita pe unde veneau “invadatorii”.
    Va rog sa nu uitati in schimb un lucru simplu… cladirile renovate din centrul istoric al oricarui oras din vestul Romaniei nu au fost construite nici de Traian si Decebal, nici de Mihai Viteazu sau Stefan cel Mare ci de Imperiul Austro-Ungar si Biserica Catolica iar mai bine de cateva secole Episcopia Romano-Catolica a avut scaunul la Oradea, nu la Cluj-Napoca sau Arad, iar orasul asta merita sa-si primesca inspoi stralucirea de odinioara, in timp ce pe dvs. va invit sa ramaneti in Cluj Napoca si sa respirati aerul curat de la esapamentul masinilor ingramadite intre Gilau si centru orasului, iar daca industria de IT a orasului nu cumva se duce de rapa va invit sa va inmanati tot in Cluj Napoca cererea de somaj.
    Cu respect un oradean adevarat, nu o “venitura de Cluj” care a uitat de unde a plecat!!!
    Respect pentru aradeni si orasul lor, fiindca ei macar au un Strand care e vizitabil 4-5 luni intr-un an, spre deosebire de Cluj Napoca care de la un Untold la altul nici un loc de scaldat in Somes n-are.

    +179 voturi
    +1
    -1
   • Ce prostii vorbești….. 🙁 De ce atâta răutate? Chiar ieri am fost în Oradea, cu familia și am străbătut la pas malul Crişului, din Ioşia până aproape de Primărie și înapoi. Copilul cu bicicleta, pentru că există pistă și pentru pietoni și pentru bicicliști. Apa era liniștită și CURATĂ, înotau rățuștele cu bobocii, cântau toate păsărelele din jur iar unii oameni se plimbau cu hidrobicicletele pe apă. De pe pistă am coborât într-un spațiu de joacă pentru copii, curat și cu multă umbră în jur….. Oradea a înflorit în ultimii ani, în primul rând datorită Primarului, care s-a dovedit a fi un bun gospodar, iar în timp oamenii au început să conștientizeze și să aprecieze ceea ce li se oferă. Deci, răutățile nu își au rostul. 😀

    +110 voturi
    +1
    -1
   • Traiesc in Oradea de 14 ani, ma simt ca intr-o mica Viena, mai e mult de muncit..insa dintr-un cartier in altul,oricare ar fi,fac maxim 20 min.Din Floresti pana in Gilau, am facut o ora!!!De aia e buna centura,chiar si cu 70 km la ora!!!
    Aaa,inca ceva..sotul meu are 32 de ani, inginer in parcul industrial dedicat celor cu 40-50 de ani..o fi norocos???Nuuu..majoritatea colegilor lui sunt de aceasta varsta..ba sunt si care au 21-25 de ani.E groaznic in Oradea, foarte bine ca ai plecat in Cluj!!!

    +91 voturi
    +1
    -1
   • Nu ai dreptate. Si apropo, de ce nu muncesti in Oradea si tu ca sa mai intinereasca forta de munca. Esti si tu ca si acei romani care merg prin alte tari si cand vin acasa in Romania ei spun ,, vai ce frumos e in acea tara, nu asa ca in Romania” Aiureli si figuri . . .

    +22 voturi
    +1
    -1
   • Nu vreau sa interpretezi gresit , dar lucrurile bune sau frumoase trebuiesc mentionate si in acelasi timp vazute si solutionate pe cele mai putin frumoase.
    Sa nu uitam ca , acum 15-20 ani Calea Clujului era cu o singura banda si aia pavata, sa nu uitam ca aveam 20% din centura orasului , sa nu uitam ca aveam trei poduri (accesibile cu masina ) peste Crisul Repede fata de cinci cate avem la ora actuala si numai pun la socoteala caci inca unul este in constructie , numai vb de aquapark-ul Nymphaea, centrul vechi reamenajat…….etc
    Eu chiar sunt mandru ca sunt ORADEAN si bravo primarului pe care l-am ales fara nici o retinere de fiecare data …. am cautat omul nu partidul ( si ce sa mai zic de primarul care vine cu tramvaiul la lucru???)
    Nu sunt un tip vorbaret si cred ca este prima data cand fac acest lucru ( raspund la un comentariu ) , dar chiar mi-a placut articolul si chiar am ramas idignat la vazul comentarului tau , pe care l-am sesizat usor “rautacios”
    O zi cat mai senina tuturor.

    +45 voturi
    +1
    -1
   • Perfect adevarat ce spui. Eu am locuit in Oradea 5 luni si in afara de acel centru renovat cu prea multe milioane de euro n-am vazut nimic. Mizerie, tramvaie de 50 ani ( noroc cu 1-2 noi sa -ti mai ia ochii) , un pasaj subteran pentru pietoni de toata jena, ca-i greu sa-l igienizezi si sa-l vopsesti. Iar in acel Pasaj Vulturul Negru in fiecare weekend am vazut batai.

    Mai are mult Oradea pana sa devina ce trebuie!

    --47 voturi
    +1
    -1
    • O da, aruncatorii de gunoi, sa vezi, au locuit in Oradea, dar nu locuiesc in Oradea. Si apropo, sunt 10 tramvaie noi, cat toate tramvaiele noi din intreaga tara (4 la Cluj si 6 la Arad). Si nu sunt pasaje subterane in centru. Sunt pasaje, mai multe, nu unul, dar nu in centru. Ai vazut si tu Oradea din poze. Sunt acri strugurii.

     +18 voturi
     +1
     -1
    • Ce minciuni bagi copile? Eu fac fotografii pentru PartyOradea si OradeaLife in absolut fiecare weekend in centru si sub pasaj si timp de 1 an am vazut doar 2 batai (si acelea au ajuns in ziar)
     Iar legat de tramvaie, sunt peste 10 tramvaie Siemens noi si se mai achizitioneaza. Pe langa asta, Oradea are propriul service de tramvaie, unde pot repara absolut orice, inclusiv la tramvaiele noi, fara a fi nevoiti sa cheme specialisti din strainatate etc.

     Iti sugerez sa nu comentezi fara sa stii ce vorbesti.

     +6 voturi
     +1
     -1
   • Problema pe care tu l-ai descris este în toată țara. Mie îmi place sa citesc articole de genu și mândru că sunt Orădean. Arătăm tu un oraș din aceasta lume unde periferia este pusă la punct ca și centrul. Ei na vezi….nici marele orașe precum Los Angeles sau Las Vegas sau Chicago nu au periferiile puse la punct. În locazul să te bucuri de Oradea văzând Cum o fos și Cum e acuma….ești nemulțumit. Rușine. Dar trebuie acceptat și aceasta că unii oameni sunt veșnic nemulțumiți.

    +5 voturi
    +1
    -1
   • Mai baiatule … iti recomand sa vii mai des pe acasa si sa stai sa te documentezi inainte de a scrie … pt. ca n-ai avut posibiitatea sa vezi din interior firmele din cele 3 parcuri industriale o sa fii surprins sa constati ca sunt firme din Cluj care s-au relocat la Oradea …. deasemenea pt. ca la Cluj nu a fost un depozit de deseuri menajere autorizat , Emil Boc a platit bani grei pt. ca Oradea sa depoziteze gunoaie din Cluj ….in rest un comentariu rau intentionat … fara legatura cu realitatea … se vede ca esti plecat demult de acasa …

    +4 voturi
    +1
    -1
  2. Sunt mândru Oradean, care doresc să vă mulțumesc pentru acest articol…citind aceste randuri.o clipa m-am simtit ca și cum.aș fi.un.turist.din alte meleaguri și imi imaginam.cum.e.la.Oradea, dar norocul meu pot să ma.bucur de frumusetea locului, și credeti ma si oradeni sunt.impresiinati.de cea ce au, de cea ce a devenit Oradea, si au devenit constienti ca.trebuie pastrate aceste.valori prin comportament si actiuni, sper sa puteti odata sa petrecti destule.zile.pentru a vedea Oradea toata si imprejurimile.

   +48 voturi
   +1
   -1
  3. Pana si din comentariile oradenilor…poti trage niste concluzii. Chapeau!

   Sunt ca o placa stricata: imi amintesc prietenii oradeni cum ne laudau Aradul; pe vremea cand se mai tineau expozitiile chinologice la frumosul (pe atunci) strand, ne tot vedeam cu ei. Oftau ca Oradea lor nu este asa.

   Ce sa zic? Ma bucur pentru ei!

   +22 voturi
   +1
   -1
  4. Adevarat,s-a schimbat mult orajul,sigur mai este mult de munca si de invatat sa ne comportam,dar suntem pe un drum bun. Din pacate Sorbonica (Universitatea ) este sub orice critică,o tiparnită de diplome, daca ar putea intra primarul putin sa facă ordine ar fi ideal, dar aștea sunt stat in stat. Si să-i raspund oradeanului care s-a mutat in cluj,daca Oradea ar fi avut bani ,o facultate de elita ca cea din Cluj , oameni bine pregatiti profesional si intelectual si cu Bolojan Primar sigur am fi mult mai departe.Acest Primar a avut nebunia de a dezvolta in plina criza economica primul parc industrial,acum am ajuns la 3 parcuri, si da lucreaza oameni de 50 de ani pentru ca tineri studenti si absolventi sunt foarte slab pregatiti , sigur la ce facilitati de investiti avem ar veni si firme care ar putea ridica nivelul salariilor dar cu cine sa lucreze.Peste 5 ani cind Clujul va fi sufocat , cind te vei satura sa stai ore intregi in trafic pt a ajunge la munca, cind mp de costructii va ajunge la pretul de pe Riviera Franceza vei dori sa te intorci Acasa, pină atunci noi vom continua sa ne dezvoltă cu ce avem .

   +26 voturi
   +1
   -1
   • Pretul pe care noi il platim este in concordanta cu ceea ce se face pt noi.Pentru cit de mult s-a schimbat orasul in ultimi 10 ani, pretul este mic,să nu uitam ca Oradea cu actuala administratie a atras peste 250 mil euro din fonduri europene.Da acesta este adevarul avem o administratie a orasului bună, datorită in primul rind unui om Primarul Bolojan.

    +10 voturi
    +1
    -1
  5. pentru „Oradenu'”

   Imi pare rau ca nu pot sa iti dau dreptate la nimic din ce ai spus mai sus…
   Daca gasesti beciclete /masini de spalat in Cris eu ma oblig sa le scot(e adevarat ca mai este de lucru pe cris dar nu me batem joc).
   Pe de alta pete lucrez in parcul industrial de pe Borsului si majoritatea colegilor au sub 35 de ani. Niciunul nu ar pleca in Cluj sau in strainatate pentru ca suntem in crestre.
   Sunt si in Oradea zone fara „roz” dar conducerea orasului lucreaza la asta.

   In urma cu 15ani doar auzeam povesti de la cei plecati din Oradea si imi era rusine in ce hal am ajuns dar asta s-a schimbat.

   SUNT MANDRU CA SUNT ORADEAN!

   vezi-ti tu de Cluj ca asa de fain ii si ai timp sa il admiri blocat cate 2 ore in trafic…

   +18 voturi
   +1
   -1
   • cu buna si cu rele este ORADEA noastra si ne mandrim cu ea ! Ce a facut actualul primar nu au facut precedentii impreuna nici 10%,si da,exista zone roz si negre si aici in Oradea,vorba ceea: nu exista padure fara uscaturi , iar cat timp si intre oameni vor exista uscaturi ,asa va fi si in orasul tau sau al meu . Legat de biciclete si alte cele,sant scafandru OWD ,ma duc si le scot afara daca deranjeaza :))) Gasit pe youtube 2 filme ,,scufundare crisul repede,, va invit la film :)))))

    +11 voturi
    +1
    -1
  6. Ce frumos articol ! Multumim pentru aprecieri si pt vizita , ar fi frumos daca Primarul nostru s-ar clona, sa va daruim si voua un exemplar; pana atunci , va asteptam cu drag la Oradea , vecinii nostri dragi , de oriunde ati fi ! Sa na traiasca Bolojan !

   +9 voturi
   +1
   -1
  7. Un pic exagerat! Merg des in Oradea, au acel centru parțial pietonal si e frumos. Au pasaje si doua ștranduri faine, dar in rest nu e nu știu ce! Nu-mi pasa cate voturi negative iau!
   Hai sa dam foc Aradului si sa ne mutam la Oradea, Cj, tm. Când falca vrea piata Catedralei zona pietonala, urlam ca distruge tradiția acelei piețe pline de bișnițari! Cu un primar bun, in 4 ani Aradul recuperează cat nici nu visați! Arădeni, nu va urâți orașul! Credeti-ma, Oradea nu e chiar așa, repet, in afara de acel centru parțial pietonal. Au si ei gropi, mizerie. La noi e boala deja, am ajuns sa urâm Aradul din vina lui falca! Treziti-va! Avem un oraș încărcat de istorie, de clădiri frumoase, scăpați de falca si nu venerați alte orașe! Nu stiu cați înțeleg la ce ma refer, dar sunteți ca cei ce își urăsc țara. Iubesc Aradul asa cum este, e orașul meu si aștept sa scăpați de falca si sa fiti deschiși la piața Catedralei! Meritam o piață pietonală in acea zona!

   --3 voturi
   +1
   -1
   • Acum 20 de ani , vara eram pe strand in Arad cit de des se putea, din pacate Aradul stagneaza,puneți presiune pe primar sta in puterea voastra, să nu uitati că in multe domenii ati fost primi.Din fericire noi avem un Primar care pune el presiune pe noi sa dezvolte orasul.Avem cred in Oradea cele mai mari impozite din tara , dar cind vezi că bani tai sunt folositi bine nu te oftici.Să aveți Baftă

    +4 voturi
    +1
    -1
   • Stimabile, nu imi urăsc orașul. Din contră, sunt conștient că poate oferi enorm de mult. Poate, dar în acest moment nu o face. Din cauza unei administrații defectuoase.
    Felicitări, Râsule, pentru articol……
    Și eu am (re)descoperit Oradea, mai mult din întâmplare….și mă simt extraordinar de bine când văd că se poate.
    Felicitări orădenilor pentru oraș și pentru atitudine.

    +3 voturi
    +1
    -1
   • Da ce?! … piața actuală este aeroport sau circuit de formula1??? Nu cu pasul o parcurgi în lung și lat?
    Împotrivirea la proiectele filfizonului de falcă, este o reacție instinctivă și logică a cetățenilor ce-și iubesc orașul. Nu vrem să ne mai transforme EL, ilustrul inginer, locațiile utile, cum ar fi piețele agro-alimentare, în altceva, cum a făcut cu stadioanele orașului. Să nu mai vorbim de „strălucitele” propuneri pentru Parcul Eminescu, transformarea Mureșului în canal navigabil, … sau ce să mai vorbim de Mureșel, care și acum după 27 de ani de „administrare democratică” tot o canalizare/cloacă deschisă este, ce infectează și pute a „rahat”.

    EL, venitura, nu știe să construiască decât foarte scump și prost.

    +5 voturi
    +1
    -1
  8. noroc cu primarul, „nebunul” de Bolojan si cu banii de la UE, tot ce s-a contruit in oras s-a bazat pe fondurile UE, noroc ca primarul s-a miscat rapid si a accesat la timp fondurile disponibile. Avind in vedere ce se intimpla in tara si Europa s-ar putea sa nu mai primim nici un euro pe viitor… Pacat ca nu sint multi primari in tara care sa ii urmeze exemplul. Altfel ar arata Romania…

   +8 voturi
   +1
   -1
  9. Primarul asta din Oradea a demonstrat ca se poate. NU inteleg de ce primarii din tara nu il iau ca exemplu. De ce sa nu vrei dezvoltarea orasului tau pe banii UE? Mai ales ca nici nu trebuie returnati, dar romanu nu e roman, daca nu fura, asta cred ca e problema…

   +8 voturi
   +1
   -1
  10. Dle arădean, mă bucur că îţi place Oradea, într-adevăr este un oraş minunat. Spuneai la un moment dat: „Ei chiar au înțeles mesajul de la prezidențialele din 2014, atunci când toți românii votanți de Iohannis strigau sau postau pe rețelele de socializare: „vreau o țară ca afară!” Ei bine, faptul că oraşul nostru a progresat nu are nici o tangenţă cu „neamţul” ci este rezultatul muncii primarului şi a echipei sale, oameni de-ai noştri bihoreni get-beget. Dacă ar fi fost după Iohannis, am fi aşteptat la coada investiţiilor. Oare de ce nu e lansat Bolojan la vârful PNL?

   +7 voturi
   +1
   -1
  11. Se vede ca nu ai stat mai mult in Oradea..eu am trait mai mult de un an in Oradea si te asigur ca nu e chiar atat de roz pe cat o descrii..pe langa faptul ca minunatele concerte ce se organizau in centru (majoritatea) erau in limba maghiara si daca nu stiai ce spune pur si simplu te uitai si asteptai subtitrare, aceleasi localuri, pub-uri si terase mai tot timpul pline ( pt ca nu ai altceva de facut)…sa nu mai mentionez de canalizare..cum stropeste putin mai tare mama natura, cum tot orasul devine lac… si inca o chestie, la Oradea nu s-a auzit de racordare la gaz in blocuri si locuinte (aproape tot orasul depinde de apa calda de la cet si gaz de la butelie. Mare oras dezvoltat, unde locuitorii umbla pe la benzinarii sa isi schimbe buteliile).. asa ca las-o mai moale cu laudele ca nu e totul asa de roz precum il prezinti tu..pt o zi sau un weekend e mirific, te invit sa mai postezi ceva de genul dupa ce stai cateva luni

   +1 voturi
   +1
   -1
   • „Mare oras dezvoltat, unde locuitorii umbla pe la benzinarii sa isi schimbe buteliile”

    :)))) daca esti prost si nu stii sa suni sa ti se aduca o butelie sus la etaj, care are exact acelasi pret ca si cum ai merge la benzinarie sa il cumperi … :)) dar noah, unii mai au nevoie si de cap, dar se pare ca nu esti oradean, din moment ca gandesti cam prost.

    0 voturi
    +1
    -1
  12. Ar trebui sa ne bucure ca cei ce vin ne vad in acest mod. Ar trebui sa le multumim pentru descrierea pe care ne-o fac, in conditiile in care noi ,oradenii, rareori suntem capabili sa o facem. Daca vorbim de gunoaie in anumite zone, sa nu uitam ca acelea, daca exista, sunt facute de noi ,oradenii! Nu facem decat sa ne blamam singuri si sa ne aratam cat suntem de prosti. Faceti dragii mei oradeni, fiecare cate ceva sa nu mai fie aceste gunoaie despre care vorbiti. Avem pubele suficiente. Taxati-i pe cei de langa voi care-si bat joc de orasul nostru. Nu e suficient sa constatam si sa criticam! Eu sunt mandru de orasul meu si de schimbarile din ultimii ani. Cu bune si rele, daca-l aveam pe Bolojan mai devreme cu 15 ani la carma, azi am fi fost mult mai departe, dar si asa stam bine. Deci … intr-un final… sa ne bucuram de vorbele feumoase ale altora de care noi nu suntem in stare … Multumim turistule, de oriunde ai fi, pentru ca vezi frumusetea acestui minumat oras si pentru ca … NU TACI…!

   +2 voturi
   +1
   -1
  13. Si Oradea, ca si Aradul este administrata de „opozitie” si din „opozitie”. La fel si Alba Iulia, unde s-a renovat cetatea Alba Carolina.
   Nu mai prea tine scuza cu psd-ul care „ne blocheaza proiectele”. La altii se poate, la noi nu se vrea! Asa e cand orasul este condus de personaje teleportate de pe alte meleaguri, pentru care Aradul nu inseamna nimic. Bine ca banii nostrii pleaca la Timisoara, la Retim cu binecuvantarea Primariei noastre si „primim” munti de gunoaie in schimb.

   +2 voturi
   +1
   -1
  14. Frumos articol si adevarat!
   M-am mutat la Oradea in 2006. Imi amintesc prima impresie cand am vazut orasul: am vazut frumusetea si pontentialul orasului, dar m-a surprins cat de neglijate erau cladirile istorice si curatenia. Asta era acum 12 ani. Sunt nespus de bucuros cand ies in oras si ma simt in Europa, sa schimbat enorm in acesti ani. Curatenie si cladiri ingrijite, renovate si multe cladiri care se renoveaza in prezent!
   In legatura cu Arad vad aceasi scenariu daca se va pune cineva cu vointa la putere. Anul trecut am lucrat ca restaurator 3 luni la cladirea RDS/RCS din centru, la intersectia Bul. Decebal si Str. Unirii. In timpul liber ma ocup si de fotografiere architecturala si peisaje, deci chiar ma uit la cladiri in detaliu. Aradul chiar e incarcat cu cladiri istorice si cu un potential in tot orasul, mie personal mi-a placut si-l consider un oras FOARTE FRUMOS care are mare nevoie de ingrijire si renovare. Un gust amar ce mi-a lasat a fost din cauza romilor si boschetarilor cu o atitudine de neuitat, chiar imi era frica din cand in cand…nu ma simteam in siguranta din cauza lor nu mai vorbind de miros. Sper ca in viitor va profita si administratia de la Arad de banii UE si va reusii sa arate lumii ce oras frumos au fara sa scrie pe aproape fiecare cladire ATENTIE CADE TENCUIALA!!! ca pe trotuar chiar nu am avut curajul sa merg. Hai Arad, ca puteti si voi!!

   +1 voturi
   +1
   -1
  15. hello,

   Ma numesc Natasha si sunt din Oradea. Singurul lucru pe care pot sa vi-l spun este ca eu imi amintesc acest oras din anii ’95 – 2005! apoi am plecat in strainatate si am venit putin… da in ultimii 12 ani s-au facut mari progrese! s-a modernizat mult! cladiri nu doar rennovate ci chiar NOI! pe care eu nu le vazusem nici macar in constructie! Lidl?! Carrfour? ai toate mall-urile nu erau. Orasul s-a modernizat foarte tare!! singura problema pe care am notat-o eu sunt salariile cam la fel de mici ca si acum 10-12 ani! Aeroportul international? DA! am venit tocmai aici la Oradea din strainatate alta data trebuia sa vin la Debrecen sau Cluj! sper ca urmatorul pas sa fie marire salariilor dar cu siguranta acest oras a FACUT un progres foarte mare!! parca suntem un pas mai aproape de Europa! generatia tanara este ca si „dincolo” ceeace este un alt BONUS din partea mea. Eu cred ca Oradea va fii FOARTE bine in urmatorii 10 ani, dar va rugam daca tot ati marit chiriile, mariti si salariile … raportul in UK este 25% din salar (blue collar jobs) – chiria lunar aici este in cel mai bun caz raport 40% din salar tot pe chirie si intretine!! hehe eu stiu ce ganditi dumneavoastra… sa nu compar cu UK , sau de ce am venit daca „dincolo” e mai bine. Aceasta nu este o critica negativa ci mai degraba constructiva. Multi romani sunt inca – necalificati – atunci hai sa fim corecti si sa marim si salariile daca chiriile sunt cam aproape ca si in strainatate! cumparaturile cam la fel! + oras rennovat + curatenie DA ESTE!! atunci eu sper urmatorul pas sa fie + salarii mai mari pentru cei care din mai multe motive nu au job-uri foarte bine platite. Ca sa fie in medie decent. Am vorbit cu oamenii simpli, si i-am intrebat tocmai pe ei cum se simt. Eu am avut noroc, altii nu au. O societate civila se bazeaza pe corectitudine si implicit egalitate nu pe noroc. Apropo mi s-a propus un job pentru ca vorbesc bine alte 2 limbi straine si salarul era1100 lei! Jesus ! am spus in gandul meu, refuzand elegant postul de munca! Oradea imbatraneste? DA! Romania imbatraneste pentru ca foarte multi inca pleace din Romania. Oferiti salarii decente sa fie la acelasi raport cu preturile la cumparaturi si poate noi… astia mai tineri sub 30 de ani vom ramane mai mult acasa. (este doar o parere) o zi buna va doresc.

   +6 voturi
   +1
   -1
  16. hello,

   Sunt din Oradea. Singurul lucru pe care pot sa vi-l spun este ca eu imi amintesc acest oras din anii ’95 – 2005! apoi am plecat in strainatate si am venit putin… da in ultimii 12 ani s-au facut mari progrese! s-a modernizat mult! cladiri nu doar rennovate ci chiar NOI! pe care eu nu le vazusem nici macar in constructie! Lidl?! Carrfour? ai toate mall-urile nu erau. Orasul s-a modernizat foarte tare!! singura problema pe care am notat-o eu sunt salariile cam la fel de mici ca si acum 10-12 ani! Aeroportul international? DA! am venit tocmai aici la Oradea din strainatate alta data trebuia sa vin la Debrecen sau Cluj! sper ca urmatorul pas sa fie marire salariilor dar cu siguranta acest oras a FACUT un progres foarte mare!! parca suntem un pas mai aproape de Europa! generatia tanara este ca si „dincolo” ceeace este un alt BONUS din partea mea. Eu cred ca Oradea va fii FOARTE bine in urmatorii 10 ani, dar va rugam daca tot ati marit chiriile, mariti si salariile … raportul in UK este 25% din salar (blue collar jobs) – chiria lunar aici este in cel mai bun caz raport 40% din salar tot pe chirie si intretine!! hehe eu stiu ce ganditi dumneavoastra… sa nu compar cu UK , sau de ce am venit daca „dincolo” e mai bine. Aceasta nu este o critica negativa ci mai degraba constructiva. Multi romani sunt inca – necalificati – atunci hai sa fim corecti si sa marim si salariile daca chiriile sunt cam aproape ca si in strainatate! cumparaturile cam la fel! + oras rennovat + curatenie DA ESTE!! atunci eu sper urmatorul pas sa fie + salarii mai mari pentru cei care din mai multe motive nu au job-uri foarte bine platite. Ca sa fie in medie decent. Am vorbit cu oamenii simpli, si i-am intrebat tocmai pe ei cum se simt. Eu am avut noroc, altii nu au. O societate civila se bazeaza pe corectitudine si implicit egalitate nu pe noroc. Apropo mi s-a propus un job pentru ca vorbesc bine alte 2 limbi straine si salarul era1100 lei! Jesus ! am spus in gandul meu, refuzand elegant postul de munca! Oradea imbatraneste? DA! Romania imbatraneste pentru ca foarte multi inca pleace din Romania. Oferiti salarii decente sa fie la acelasi raport cu preturile la cumparaturi si poate noi… astia mai tineri sub 30 de ani vom ramane mai mult acasa. (este doar o parere) o zi buna va doresc.

   +3 voturi
   +1
   -1
  17. în primul rând sunt clujean. dar oradea e cel mai frumos oraș care l-am vizitat ! din păcate am fost fix când a fost greva de tramvaie și eu vroiam să mă plimb cu ele. Oradea felicitări ! Am rămas foarte impresionat.

   +3 voturi
   +1
   -1
  18. Si eu sunt un Oradean mutat la Cluj pentru a urma facultatea de informatica, pentru ca la Oradea nu prea aveam ce sa invat pe domeniul asta. In general, chiar, Clujul e mult peste Oradea din punct de vedere universitar. Chiar si din multe alte puncte de vedere, Clujul e in fata Oradiei.

   DAR, venind acasa in weekenduri si facand o comparatie intre cele doua orase, pot spune ca rata de dezvoltare a Oradiei este mai accelerata. Clujul are la randul lui o administratie locala foarte buna si are un progres rapid, insa Oradea recupereaza teren cu o viteza chiar rezonabila. Pot spune ca am de gand sa ma intorc definitiv peste cativa ani si recomand oricui care are de gand sa se mute, sa ia in calcul varianta Oradea.

   Evident, mai sunt multe de rezolvat, orasul e departe de a fi perfect. Iar din pacate, cea mai mare problema a orasului nu e una rezolvabila in cativa ani. Aceea e universitatea, care e mult in urma comparativ cu Cluj sau Timisoara si nu atrage suficient de multi studenti care sa aduca plus-valoare pe piata muncii si care sa intinereasca populatia.

   Cum spuneam, insa, Oradea are o rata a progresului foarte accelerata, poate chiar cea mai accelerata din tara, iar in vreo 10 ani se mai pot intampla multe lucruri care sa schimbe orasul in bine.

   +4 voturi
   +1
   -1
   • Ce ciudat, ca Oradea are firme destul de mari in domeniul IT, care se ocupa cu proiecte de milioane de euro pentru alte tari si recruteaza studenti de pe bancile facultatii.

    ce deducem din asta?
    faptul ca oamenii de calitate si cu potential sunt aceia care invata din pasiune si nu li se da mura in gura in facultate, altfel devin doar niste roboti care invata orice care nu ii pasioneaza.

    apropo, Oradea gazduieste firma IT care a castigat 2 ani la rand la European Business awards.

    +1 voturi
    +1
    -1
  19. Salut.

   Sunt Oradean, si ma bucura civintele acestui articol, dar sincer am tot citit prin comentarii, si am sesizat extrem de multa „neputinta mentala”.
   Imi cer scuze, chiar nu doresc sa jignesc pe nimeni, dar din pricina acestei „neputinte”, ne cam meritam soarta ca si natie.
   Citat: Un stat dobitoc, condus si criticat de presupusi „dobitoci”, nu rezulta altceva, decat un nivel de trai „dobitoc” si o educatie extrem de dobitoaca.

   Bun, dar referitor la comparatia intre cele 3 orase: Oradea / Cluj / Arad, orase pe care le-am frecventat suficient incat sa pot face comparatii.

   1. Oradea – oras natal, in care si locuiesc
   Avem un primar demential „Bolojan”, care a facut sigur, cat n-au fost in stare alti 10 primari din orase mai mari la un loc.

   2. Arad – oras vizitat
   In comparatie cu alte orase din tara, inca stati bine, dar daca continuati „uzura” actuala, veti ajunge mai rau.

   3. Cluj – oras vizitat
   Da, e mare, si e de 2x cat Oradea si Arad la un loc, dar e groaznica organizarea teritoriala. Inebunesti sa-l strabati.
   Un aspect interesant, desi toti zic ca e viata scumpa in Cluj, pot sa spun, ca e mai scumpa viata in Oradea, spre exemplu, daca vrei sa iti cumperi haine, n-ai ce cauta la cumparaturi in Oradea, ca dai 1000 de lei pe 2 bluze, o pereche de incaltaminte si o pereche de pantaloni.
   Dar daca mergi la Cluj, cu aceasi bani, 1000 lei, cumperi 6 bluze, 1 pereche incaltaminte, 3 perechi panataloni, si iti scoti si banii de combustibil.
   Sa nu spun si de varietatea de culori calde, ori diversitate gasita la Cluj.
   Asta inseamna concurenta
   Exemplu clar:
   NewYorker Oradea: o bluza 100 lei, aceasi bluza in Cluj, 40 lei, e normal? E chiar verificata de mine informatia.
   Si exemplele pot continua.

   Da, e frumos, Oradea, e altceva, dar totusi, salariile sunt foarte mici, iar daca sunt putin mai mari, sunt platite „la negru”, adica minim pe economie in cartea de munca, si diferenta la negru, in 80% din cazuri. Singurele firme unde salarul e corect, sunt multinationalale, dar acolo nu intri, decat daca esti pila, sau mai corect spus: „Baptist”, ca toate functiile mare sunt ocupate de ei, si nici nu posteaza anunturile daca ai terminat o facultate.
   Posteaza anunturi doar cei care vor oameni pregatiti, pe salarii mizerii, maxim 2000 lei, exemplu pt o functie de coordonator logistic. E jalnic, pt ca e una dintre cele mai stresante pozitii.

   Aceiasi functie, daca ai pile, adica daca esti ceea ce am spus mai sus, pui laba pe 2000 euro, dar platesti cotizatia de 10% la cine te-a angajat.

   E trist, dar asta este purul adevar.

   --1 voturi
   +1
   -1
  20. Au trecut doi ani și nimic nu e nou. A, pardon, sunt cateva lucruri noi. La Arad nu mai avem baron, ci discipolii săi, el dezvoltă acum Europa cu ideile lui. Iar la Oradea…sunt la fel de înapoiați, și-au mai renovat niște clădiri săracii, le mai vin niște tramvaie, au construit încă un pod, fac linie de tramvai în afara orașului….noi abia o întreținem pe cea din oraș. Dacă nici anul acesta nu scăpăm de peneliști mă mut și eu acolo!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.