marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  O lege crudă din Iran a permis unei tinere să devină călăul propriei mame. Aceasta a executat-o în fața bunicului

  de - | 25 martie 2021, 8:27 PM | Internaţional

  0

  O femeie din Iran a fost executată de fiica sa, în baza unei legi care priveşte pedeapsa cu moartea şi le permite chiar şi copiilor să se răzbune pe părinţi în numele justiţiei divine. Femeia a primit pedeapsa capitală chiar dacă nu ea comisese omorul, ci tatăl său care a scăpat nepedepsit, ba chiar a fost chemat să vadă cadavrul spânzurat al fiicei sale.

  Femeia se numeşte Maryam Karim şi a fost părtaşă la uciderea soţului său, care era violent şi abuziv. Autorul crimei a fost chiar tatăl femeii: acesta şi-a ucis ginerele după ce a refuzat să divorţeze de Maryam.Totuşi, femeia a fost cea arestată şi condamnată pentru crimă cu premeditare. Maryam a petrecut peste 10 ani în închisoare, iar săptămâna trecută a fost executată chiar de fiica sa.

  Fiica lui Maryam avea doar şase ani în momentul în care tatăl ei a fost ucis, însă fapta a fost mult prea grea pentru ea aşa că a refuzat să-şi ierte mama. Fiica lui Maryam a refuzat să o ierte pe mama sa sau să accepte Diya („bani contra sânge”) şi a executat-o pe mama sa.

  Mahmood Amiry, avocat pentru drepturile omului din Iran, a declarat: „Legile republicii islamice determină ca o fată al cărei tată a fost ucis când ea era mică să devină călăul propriei mame. Republica Islamică este principalul promotor al violenţei în actuala societate iraniană”.

  Moartea lui Maryam Karimi în Penitenciarul Rasht, Iran, este ultimul exemplu al legilor dure din republica islamică, scrie dailystar.co.uk.

  Karimi a fost condamnată la moarte în data de 13 martie 2021, după ce tatăl ei l-a ucis pe soţul violent al femeii. Femeia a ajuns să fie arestată şi condamnată ea însăşi, pentru o crimă pe care nu a comis-o.

  Activiştii din Iran spun că execuţia sumară a femeii reprezintă „o nouă victorie pentru bărbat”. Fiica a fost încurajată să-i ia viaţa femeii, în timp ce bunicul ei a scăpat de pedeapsa capitală. Folosirea qisas şi prevalenţa pedepselor capitale în Iran au atras atenţia activiştilor iranieni, care cer suspendarea acestor practici, care nu fac decât să alimenteze viitoare violenţe în ţara islamică.   Femeia a fost executată după ce a fost condamnată la ceea ce în Iran se numeşte „Qisas” sau „Ochi pentru ochi”.   După execuţie, tatăl lui Maryam, Ebrahim, a fost adus să vadă cadavrul spânzurat al fiicei sale. El a scăpat de pedeapsa capitală, din motive „necunoscute”.

  Citeste mai multe pe adevărul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.