O jurnalistă din China riscă închisoarea pe viaţă pentru divulgarea de secrete de stat





Procesul unei renumite jurnaliste chineze, acuzată că a divulgat ‘secrete de stat’, a început vineri la Beijing, în ciuda apelurilor la eliberarea sa lansate de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, relatează Gandul.info via AFP.
Gao Yu (70 de ani) a compărut în faţa instanţei într-o audiere cu uşile închise şi riscă închisoarea pe viaţă pentru acuzaţii de care susţine că nu se face vinovată. Presa străină nu a primit permisiunea de a pătrunde în tribunal.
Fosta titulară a postului de redactor-şef adjunct al revistei ‘Economics Weekly’ a fost arestată în aprilie, într-un val de acţiuni care au vizat militanţi pentru drepturile omului în apropierea împlinirii a 25 de ani de la protestele reprimate din piaţa Tiananmen.
Jurnalista este acuzată că ‘a transmis secrete de stat unor surse din afara Chinei’, a indicat poliţia din Beijing.
Mai precis, potrivit organizaţiei Human Rights Watch (HRW), i se reproşează că a trimis unui site cu sediul în SUA un document intern al Partidului comunist chinez care milita pentru o consolidare a cenzurii împotriva ideilor reformiste.
La 8 mai, Gao Yu, recompensată cu mai multe premii internaţionale, a apărut la televiziunea de stat chineză, într-un reportaj în care îşi mărturisea vinovăţia. Dar, le-a explicat ea mai târziu avocaţilor săi, aceste mărturisiri au fost obţinute prin ameninţări.
‘Confesiunea publică’, procedeu tipic totalitar apărut din epoca maoistă, cunoaşte o a doua tinereţe sub regimul preşedintelui Xi Jinping, care duce o campanie pentru consolidarea ‘autorităţii legii’.
‘Cred că sunt responsabilă de acţiuni care au încălcat legea şi au adus atingere intereselor ţării’, a declarat Gao Yu în confesiunea televizată. ‘Am comis o mare greşeală. Îmi recunosc vinovăţia şi mi-am învăţat lecţiile din această experienţă’, a adăugat ea.
Procesul lui Gao Yu, prima laureată în 1997 a Premiului mondial pentru libertatea presei al UNESCO, a provocat vineri condamnări din partea mai multor organizaţii de apărare a libertăţilor.
Este ‘un atac frontal împotriva libertăţii de exprimare şi de acces la informare’, a apreciat Sophie Richardson, directoarea pentru China a HRW.
‘Dna Gao este ultima victimă a legii privind secretele de stat, arbitrară şi vagă, la care autorităţile au recurs pentru a viza militanţi pentru libertate’, a spus la rândul său William Nee, de la Amnesty International.
Gao Yu a mai fost acuzată o dată de divulgarea de ‘secrete de stat’, un capăt de acuzare care i-a atras o condamnare la şase ani de închisoare în 1993. Ea a fost eliberată în 1999 din ‘motive medicale’.
Jurnalista de investigaţii a participat la manifestările pentru democraţie din piaţa Tiananmen în 1989, după care a suferit o primă încarcerare.
Comentariile portalului
Cu „i rest my case’ sunt perfect de acord. Cum spuneam, insistați ca un troll. Dar n-am niciun dubiu că într-adevăr credeți cu tărie toate elucubraț (...)
Situatia Ungariei e dovada esecului politicilor UE si a unui model dictatorial catre care au "alunecat"(aplicantii politicilor astea am afirmat ca le preaslaviti). Ungaria pana in trecutul nu prea (...)
Din construcție mailul are patru sau cinci bazine imense cu apă și hidranți tocmai pt. stingerea incendiilor!