duminicã, 3 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  O funcționară din Ministerul Agriculturii, urmărită penal de DNA pentru 36 cazuri de luare de mită

  de Special Arad | 13 septembrie 2022, 1:36 PM | Naţional | Recomandările editorilor | Regional

  0

  Procurorii DNA din Timișoara au început urmărirea penală împotriva unei funcționare din Ministerul Agriculturii, Livia Ciobanu, pe care o acuză de luare de mită în formă continuată, potrivit unui comunicat al instituției.

  Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 septembrie 2022, față de inculpata CIOBANU LIVIA, șef serviciu în cadrul Direcției Generale Buget Finanțe și Fonduri Europene din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (36 de acte materiale), anunță Direcția Națională Anticorupție.

  În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

  În perioada ianuarie 2018 – februarie 2021, în calitatea menționată, inculpata Ciobanu Livia ar fi pretins și primit de la o persoană cu funcție de conducere la nivelul unei direcții județene pentru agricultură (martor), suma totală de 67.000 de lei și un laptop, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv avizarea alocării de fonduri de care respectiva direcție județeană avea nevoie (cumpărarea de autovehicule noi, stații de lucru de birou, stații de lucru portabile, imprimante, telefoane mobile și servicii de voce și date și alte obiecte de birotică).

  Suma totală de 67.000 lei ar fi fost pretinsă și primită direct și prin intermediari, banii fiind primiți în numerar și virați într-un cont bancar al unei persoane din familia inculpatei, precum și prin mandat poștal on-line după cum urmează: 15.000 de lei în luna ianuarie 2018 și între 1500 și 3000 de lei/lunar în perioada mai 2018 – februarie 2021.

  Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
  – să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
  – să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
  – să nu exercite funcția publică deținută.

  Inculpatei i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatei li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 309 Cod de procedură penală.

  Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.