O eroină! Povestea Lidiei, arădeanca imobilizată în scaun cu rotile care ajută copiii defavorizați, a impresionat o țară întreagă | Video

  (foto: Antena 3)

  Lidia Leahu a fost diagnosticată la 14 ani cu o boală rară, distrofie musculară degenerativă. Tânăra a ajuns în scaun cu rotile, dar acest lucru nu a oprit-o să își atingă visele. Nu a putut să profeseze în domeniul pe care l-a studiat, însă a reușit să facă toate lucrurile de care este pasionată. Este frumoasă și talentată, pasionată de modeling, pictează, scrie poezii, dar – mai ales – ajută oameni aflați în situații speciale. Lidia a înfiinţat o asociaţie, prin care desfăşoară campanii şi proiecte de ajutorare a tinerilor cu dizabilităţi. Povestea ei a ajuns în atenția presei naționale după ce Antena 1 a făcut în luna mai a acestui an un reportaj despre ea, la emisiunea „Totul pentru dragoste”. A scris despre ea și ziarul Libertatea, iar în urmă cu două zile a fost invitată din nou la un post de televiziune, la emisiunea „Previziuni” de la Antena 3, unde a fost catalogată #EROINAZILEI.

  Arădeanca Lidia Leahu are 32 de ani și are un master în Buget Public, Piețe Financiare şi Bănci. Nu a putut să își facă o carieră în domeniu pentru că boala nu i-a permis, însă a reușit să facă alte lucruri de care este pasionată. Printre ele, să ajute oameni aflați în situații speciale, la fel ca ea. Este președintele asociației „Abilidy”, prin care desfășoară două proiecte în școli, până la sfârșitul anului 2019, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad.

  „Îi mulțumesc Inspectortului Școlar Arad că a avut încredere și a văzut proiectul ca ceva bun, care să aducă valoare în casa copiilor. La unul dintre proiecte vin cu un seminar, pornind de la povestea mea de viață și vreau să fie un proiect motivațional, pentru că și eu am trecut prin școală și am avut o stimă de sine foarte scăzută, la fel, alți colegi de ai mei au avut și vreau să le dovedesc și să le arăt că indeferent de situația cu care se confruntă – poate vin din familii defavorizate, poate au o boală, cum am eu – au cel puțin o abilitate să o pună în valoare și să creadă în ei și în potențialul lor… și sigur își vor realiza visurile. Prin al doilea proiect le vom vorbi despre accidente, pentru că am întâlnit prin spitale, când am fost, tot felul de accidente stupide. De exemplu, dacă au căzut cu bicicleta și au rămas, tineri, în scaune rulante, până la căzut de pe pom… sau ce să mai spunem de accidente de motociclete sau de mașini. Mai ales acum, în perioada verii, vreau să atrag atenția asupra accidentelor la bazinul de înot, pentru că foarte mulți sar în cap, își fracturează coloana și rămân în scaun rulant pentru toată viața… și se schimbă într-o fracțiune de secundă totul. Vrem să le vorbim tinerilor, cumva să îi facem să conștientizeze, să fie puțin responsabili… nu să îi facem să le fie frică, dar eu zic că dacă vom salva măcar câțiva oameni să nu ajungă în scaun rulant, visul nostru se îndeplinește. Îi mai lăsăm pe cei care doresc – nu-i obligăm pe niciunul! – să se așeze într-un scaun rulant și facem activități sportive, ceva concursuri, ca să vadă cum e. Chiar acum am început proiectul, copiii sunt foarte încântați și mă bucur”, a spus Lidia în emisiunea „Previziuni”, moderată de Nadina Câmpean. Vezi înregistrarea integrală AICI.

  „Atipic Beauty” – Când nu este pe catwalk, scrie poezii sau pictează


  Foto: Libertatea

  Tânăra și-a deschis și un blog – lidialeahu.ro, unde a reușit să ducă mai departe mai multe povești de viață care fac parte din proiectul „The Scar” – Cicatricea,  primul proiect al asociației „Abilidy”.

  Când are timp și inspirație, scrie poezii sau pictează, asta dacă nu este pe catwalk, pentru că este și model.

  „De mai bine de un an m-am alăturat unui proiect minunat, proiectul «Atipic Beauty», fiind model în scaun rulant, defilând pe podium alături de alte 11 modele în scaune rulante, oameni curajoși, cu povești de viață impresionante. Cred că împreună putem face o lume mai bună!“, a spus Lidia Leahu pentru Libertatea.

  Visul Lidiei, simplu: „Am mai multe visuri, care au același fundament. Ajutându-mă pe mine, să-i ajut și pe cei din jurul meu“.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.