O Dispoziție a primarului Falcă, care decide zonele de parcare și plata acestora în Arad, îl aruncă pe edil în „focul” cercetărilor Poliției și Parchetului. „E ilegal!”

  de Alin Olteanu | 15 ianuarie 2018, 11:43 AM | Administraţie | Topic special

  2

  Consiliul Local Municipal a refuzat, în 2017, să voteze noul Regulament de taxare a parcărilor din municipiul Arad. Totuși, pe primar nu l-a interesat...

  Pe Calea Timișorii nu există aparate de taxat. Primăria îi obligă pe pensionari să plătească parcarea prin SMS...

  Pe scurt: În urma unei Hotărâri (cu privire la regulamentul de parcare cu plată în Arad) adoptate în Consiliul Local Municipal, primarul a fost mandatat să semneze o Dispoziție. A făcut-o! La ani distanță, primarul găsește de cuviință să-și modifice propria dispoziție, nu printr-o hotărâre CLM cum ar fost legal, ci printr-o altă… Dispoziție! La câteva luni distanță, Consiliul Local Municipal a fost reunit – chiar de două ori – pentru a adopta o nouă Hotărâre (vizând adoptarea unui nou regulament de parcare și plată). Însă, de două ori, Hotărârea a fost respinsă! Practic, decizia primarului- de la sine putere- de a extinde zonele de parcare înafara hotărârii CLM, nu are nimic „în spate” (ne referim la o Hotărâre CLM) și, în consecință, a fost reclamată ca ilegală, deoarece o Dispoziție nu poate modifica o altă… Dispoziție, cu atât mai mult o Hotărâre a Consiliului Local Municipal.

  Pe larg…

  Inspectoratul de Poliție Județean Arad, ca răspuns la sesizarea omului de afaceri Leontin Aslău, înregistrată în 15 decembrie 2017, prin care atrage atenția cu privirea la comiterea, de către primarul Aradului, Gheorghe Falcă, unor fapte de natură penală anunță intervenția Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad. „Vă comunicăm faptul că sesizarea dumneavoastră împreună cu materialul de verificare au fost înaintate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, pentru atribuirea de număr unic de dosar penal, urmând a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzut și pedepsit de art.297 alin.1 din Codul Penal” – este răspunsul semnat de șeful Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Ioan Tamaș și de comisarul șef Nicolae Jurcă.

  Ce sesizează omul de afaceri?

  Primarul municipiului Arad a emis, în 19 august 2017, Dispoziția nr.3206, cu privire la necesitatea modificării unei alte Dispoziții, numărul 3865 din 14 august 2009, privind stabilirea străzilor pe zonbele de taxare din cadrul sistemului de parcare cu plată în municipiul Arad.Actul administrativ, referindu-se la Dispoziția nr.3865/2009, a fost emis în temeiul Hotărârii CLM nr.249/26.09.2006 privind aprobarea „Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de parcare cu plată” în municipiul Arad. Acest regulament aprobat în 2006 a fost abrogat printr-o Hotărâre de CLM, din 30.09.2014, atunci când a fost aprobat „studiul de fundamentare, stabilirea formei de delegare a gestiunii serviciului comunitar de utilitate publică – Serviciul de administrare, întreținere și exploatare a zonelor de parcare cu plată din Municipiul Arad, a parcărilor de reședință și ridicări vehicule și aprobarea documentației de atribuire a serviciului public către operatorul SC Recons SA Arad. Altfel spus, cum nu pot fi aplicabile concomitent două Regulamente cu același obiect, în logică juridică, se aplică ultimul act administrativ adoptat. Omul de afaceri atrage atenția că în anexa 2.2.1 la Hotărârea nr.278/2014 sunt indicate străzile din Zonele A,B și C din cadrul sistemului de parcare cu plată din Arad, dar că în niciuna dintre cele 3 zone nu este inclusă zona Aradul Nou, cu atât mai puțin Calea Timișorii. În concluzie, susține reclamantul, Dispoziția nr.3206/09.08.2017 este nelegală și abuzivă, întemeindu-se pe acte de autoritate implicit abrogate și, mai mult de atât, adăugarea unor zone noi de taxare probează faptul că Dispoziția (ultima!) primarului a fost emisă cu încălcarea competențelor stabilite prin Hotărârea CLM și prin Legea Administrației Publice Locale.

  O taxă de parcare nelegală

  Începând din 15 octombrie 2017, conducătorii auto din zona Calea Timișorii erau atenționați (somați) că va începe verificarea plății taxei de parcare stabilite, cică, prin HCLM nr.278 și a Dispoziției primarului nr.3206/19.08.2017 (de modificare a unei alte dispoziții, cea din 14.08.2009).

  În concluzie, datorită faptului că în luna noiembrie 2017 proiectul de Hotărâre nr.369 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor de reședință din Municipiul Arad și proiectul de Hotărâre nr.370 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor cu plată amenajate pe domeniul public nu au fost aprobate de consilieri și, în plus, că o dispoziție de primar nu poate, legal, să modifice o altă dispoziție,  taxarea pentru parcare se realizează nelegal.

  Practic, arădenii de pe Calea Timișorii, care și-au făcut abonamente de parcare, aruncă banii pe geam. De ce? Pentru că, repetăm, o fac ca urmare a unei Dispoziții a primarului și nu datorită unei Hotărâri de Consiliu Local Municipal, așa cum era normal și legal. Dar, până la urmă nu ne mai miră nimic. În orașul ăsta, primarul și camarila fac ce doresc. Ne punem însă întrebarea de rigoare, acum la final: secretarul Primăriei Arad, Lilioara Stepănescu, pe ce și-a pus viza de legalitate? Poate nouă nu o să ne răspundă, însă va trebui să o facă în fața organelor abilitate ale statului.

  Notă: Toate documentele depuse la Prefectura Județului Arad și la IPJ Arad pot fi consultate în fereastra următoare (e noua modalitate, mult mai ușoară, prin care Special Arad prezintă documentele pe care le consideră de interes pentru cititori):

  View Fullscreen

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Hilar! S-a distrat cu bugetul local fara sa deranjeze pe nimeni si e chestionat cu parcarile! Acest primar monarh ancorat intr-o realitate virtuala din alte galaxii!
   Imi amintesc doar o situatie cand imi era vecin… Un aradean in varsta si foarte necajit I-a sunat la poarta… avea nevoie de ajutor probabil. A deschis o fereastra de la mansarda si l-a expediat.
   Putea sa il asculte, sa ii ofere un pahar cu apa si at fi fostuin ajutor neasteptat… fara sa faca nimic altceva. Insa un sarac oropsit nu merita atentie, ce sa ii ofere in schimb?
   Aceasta situatie mi-a relevant cat de mult ii pasa de cei multi si cat de grijuliu e cu gasca!
   Nu imi place … nu imi displace, dar dupa aceasta intamplare pentru mine el nu mai reprezinta chiar NIMIC!
   Ma bucur ca si-a marit colectia de case si s-a baricadat intr-un buncar, astfel nu va mai fi deranjat de -oropsiti-, e evitat total contactul cu realitatea la constructia careia a participat direct!
   Ii doresc mult spor in continuare!

   +16 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.