O clădire a UAV a devenit monument de valoare națională

  de Special Arad | 30 octombrie 2020, 12:30 PM | Educaţie | Știri Arad

  0

  Palatul Băncii Naționale situat în Arad, Bd Revoluției nr 72, aflat în administrarea Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a devenit monument de valoare națională prin trecerea din categoria B, la care fusese încadrat,  în categoria A. „A fost un demers inițiat  de universitatea noastră, un demers care s-a bucurat de succes și care  plasează această clădire istorică pe lista monumentelor considerate de importanță națională. Decizia Ministerului Culturii este un câștig pentru orașul Arad care și-a îmbogățit patrimoniul cultural și istoric cu o clădire situată în grupa valorică A. În continuare, vom accesa fonduri europene pentru a reabilita și consolida această clădire emblematică pentru Arad”, a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr Ramona Lile.

  Conform listei afișate pe siteul Ministerului Culturii, lista aferentă anului 2015 cuprinzând clădirile monumente istorice, în municipiul Arad sunt catalogate monumente în grupa A valorică următoarele obiective: Statuia Sfântului Ioan Nepomuk, Cetatea Aradului cu șanțul de apărare și Biserica Franciscană din interiorul Cetății, Sinagoga Neologă, precum și complexul Mănăstirii „Sfântul Simeon Stâlpnicul – Gai”.

  Istoria clădirii

  Palatul Băncii Naționale a fost construit în anii 1909-1910 după planurile și sub conducerea arhitectului Jozsef Hubert din Budapesta, sub supravegherea arhitectului arădean Lajos Szantay. Inițial, în clădire a funcționat banca deținută de compania de căi ferate Arad-Cenad (Arad–Csanadi Gazdasagi Takarekpenztar), apoi a găzduit sucursala arădeană a Băncii Naționale a României. În octombrie 1952, clădirea este primită în folosință de la stat de către Banca Națională. Instituția o deține până în mai 2017 când o predă Ministerului Finanțelor Publice. În 5 septembrie 2018, Guvernul României a aprobat proiectul de hotărâre „privind transmiterea unui bun aflat în domeniul privat al statului şi în administrarea Băncii Naţionale a României în domeniul public al statului şi în administrarea Universităţii «Aurel Vlaicu» din Arad, aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale”.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.