O aventură de peste 500 de ani și o mie de kilometri. Povestea celei mai vechi cărți din colecția Bibliotecii Județene Arad
O mie de kilometri. Atât e distanța pe care a străbătut-o o carte, de la Veneția la Arad, într-o perioadă în care cel mai rapid mijloc de transport era calul. Vorbim de cea mai veche carte din colecția specială a Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”, ai cărei ultimi proprietari cunoscuți, înainte să ajungă pe raftul instituției arădene, au fost minoriții, care însă au ajuns în posesia ei după mai bine de trei veacuri de când a văzut lumina zilei. Cine știe câte mâini i-au atins filele și câți ochi i-au citit rândurile scrise în latină!
Vorbim despre cel mai vechi incunabul din Arad, o culegerea de texte teologice, de Johanes Duns Scotus. Denumirea de „incunabul” este atribuită cărților tipărite în primii ani de la inventarea tiparului cu litere mobile de Johannes Gutenberg.
Părintele și filozoful Johannes Duns Scotus (foto) s-a născut la Duns, Scoția (1266) și a murit la Köln, Germania (1308). Acesta a fost tocmai fondatorul curentului scolastic, prin care încerca să explice fenomenele supranaturale ale revelației creștine cu ajutorul rațiunii umane și, mai ales, al filosofiei lui Aristotel. Volumul din colecția Bibliotecii arădene a fost tipărit în 1481 la Veneția (deci la 173 de ani după moartea autorului), fiind la ora actuală un volum unicat în România. Deși nu știm cu precizie cum și când a ajuns la noi în oraș, putem specula că nu a fost înainte de secolul al XVIII-lea, întrucât atunci au ajuns aici minoriții.
Știm că Ordinul Franciscan, din care făcea parte Scotus, a ajuns și pe teritoriul Transilvaniei, în al treilea deceniu al secolului XIII-lea, așadar chiar în perioada în care a fost tipărită cartea. La Arad însă, minoriții s-au stabilit abia la începutul anilor 1700. „Ordinul franciscanilor a avut o influență pozitivă și asupra evoluției catolicismului în Banat. (…) răspândirea lor, odată cu reforma catolicismului, pe la sfârșitul secolul al XVII-lea, a fost rapidă. Adepții cunoscuți sub denumirea Ordinului minoriților conventuali, au pătruns tocmai datorită insistenței lor față de dreptul de proprietate al conventurilor. Mănăstiri, parohii, case franciscane s-au inființat la Brașov, Carei, Șebes (Alba), Radna (Arad) etc. Au luat naștere provincii noi la Baia Mare (1687), Arad (1703), Târgu Mureș (1724) etc.”, aflăm din „File din istoria Bisericii franciscane din Cetatea Aradului”, de Peter Puskel.
Însă culegerea aceasta de texte teologice nu este singura nestemată de acest fel din arhivele Bibliotecii Județene. Instituția de cultură arădeană se mândrește cu încă 24 de incunabuli și în jur de 20.000 de cărți vechi, tipărite între secolele XVI și XIX, colecția specială a Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” fiind a treia cea mai valoroasă din țară, după cele din București și Alba Iulia.
Vă invităm să urmăriți și montajul video, în care bibliotecara Adriana Czibula ne-a făcut o scurtă prezentare a acestei colecții. Menționăm că încăperea în care sunt păstrate aceste cărți extrem de vechi este în total întuneric, pentru a conserva cărțile în condiții optime, fiind luminată doar pe durata realizării acestui video. De asemenea, din același motiv, imaginile din galeria foto au fost realizate fără bliț, iar mânuirea cărților s-a realizat cu mănuși de protecție.
(Text: Raluca Medeleanu / montaj video: Tomck@t )
Comentariile portalului
Fără supărare, dar Aradul e un sat de naivi. Timisoara si Oradea merg inainte. Aradul dă inapoi. Iar arădenilor se pare că le place.
La rondul postat azi a zis ca nepalezii sunt bronzati.poftim cultura de primar de municipiu.
si minciuna-i vorba. "Florin Pop, director general FCC Environment Romania SRL a explicat pentru Special Arad că firma este de ceva vreme pe pierdere, .................... Directorul a dorit să sublinieze că (...)