O afecțiune care ia amploare la Arad: dendrofobia

  de Raluca Medeleanu | 24 iunie 2022, 10:36 AM | Pamflet | Recomandările editorilor

  1

  Dacă ar fi să luăm la rând numărul de articole publicate pe Special Arad despre diferite situații în care copaci sănătoși au fost puși la pământ de-a lungul anilor, am realiza cu stupoare că ele par interminabile. Dragi cititori, vă mărturisim că deja oftăm cu oboseală de fiecare dată când mai observăm încă o astfel de situație și încă una, apoi încă una. Pare un subiect inepuizabil, care ne face deja să concluzionăm fără ezitare că ale noastre autorități locale suferă de o formă acută de dendrofobie!

  Dendrofobia este o frică de copaci. Mulți oameni cu dendrofobie au avut experiențe negative cu copaci. În unele cazuri, ei încetează să se mai plimbe pe afară, ori să mai conducă mașina, doar pentru a evita „întâlnirea” cu copacii. Pentru depășirea acestei fobii, specialiștii recomandă terapia expunerii, terapie cognitiv-comportamentală, terapie dialectiv-comportamentală. În ceea ce privește frecvența acestei afecțiuni, datele sunt insuficiente, întrucât se pare că de cele mai multe ori oamenii preferă să-și ascundă frica, de teama de a nu da în ridicol.

  Persoanele care suferă de o astfel de fobie se simt anxioși atunci când se gândesc la, sau când văd un copac. De asemenea, se pot resimți frisoane, amețeală, transpirație excesivă, palpitații, greață. O experiență teribilă într-adevăr, care cel mai probabil îi consumă pe câțiva sus puși de-ai noștri de prin birouri, astfel că-și trimit „soldățeii” la atac.

  Un exemplu recent vine din curtea blocului 26-38, de pe Bulevardul Revoluției, acel bloc aflat într-un „etern” șantier. Primim de la un cititor supărat pe situație o serie de fotografii care ne arată cum un rând întreg de copaci perfect sănătoși au fost tăiați cu vehemență. Cititorul ne roagă să aflăm care mai este, de această dată, motivul oficial pentru care s-a luat această decizie, fiind dezamăgit că trebuie să-și ia rămas bun de la umbra plăcută în timp de vară călduroasă.

  Primăria, bineînțeles, ne oferă rapid și răspunsul: „În urma lucrărilor de modernizare a rețelei termice aferente punctului termic P.T. 4 Macul Roșu, a fost afectat sistemul radicular (rădăcinile – n.r.) al câtorva arbori din curtea interioară a blocului situat pe Bulevardul Revoluției 26-38. Având în vedere această situație, a fost necesară luarea unor măsuri pentru ca cetățenii din zonă și bunurile acestora să fie în siguranță”.

  Acum, vă întrebăm noi pe dumneavoastră: care dintre aceste două variante vă pare mai credibilă: „incompetență”, ori „dendrofobie”? Ca să nu fim răutăcioși, noi o alegem pe cea din urmă.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. la aceleasi temperaturi ca si in urma cu 40 de ani,aradul se sufoca,atunci orasul era plin de pomi,daca luam doar cartierul pirneava cu duzii de pe marginea drumului,care au disparut, e normal sa suferim de cald cind betoanele din jurul nostru se incing,invocam incalzirea globala cind de fapt e prostia locala,incompetenta etc

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.