Nu și tu, Bâlcea! Conflict de interese la vedere, fără nicio jenă sau doar ați luat țeapă, domnule tânăr vicepreședinte al CJ Arad

  de Alin Olteanu | 25 April 2017, 8:38 PM | Știri Arad | Topic special

  2

  Nici nu prea știm cum să începem. Cum se numește acțiunea omului politic care ajuns într-o funcție de mare importanță începe să-și recompenseze prietenii și rudele cu diverse „atenții” administrative aducătoare de beneficii de toate felurile? Nici nu mai contează cum se numește… dar vă putem spune că suntem dezamăgiți.

  Aveam, recunoaștem, speranțe că domnul Bîlcea, Sergiu Bîlcea, în vârstă de aproximativ 37 de ani, ajuns în fruntea județului dinspre partea liberală și, mai ales, tânără, va începe și promova un altfel de politică. Avea toate șansele și nu o singură dată am fost întrebați ce părere avem despre el. Am răspuns simplu de fiecare dată și nu am exagerat: destul de bună. Așa cum aveam și avem (încă) și despre alții.

  La prima vedere, vicepreședintele CJ Arad, Sergiu Bîlcea,

  nu se băga în mizerii, nu ataca pe nimeni cu limbaj de cartier, încerca să răspundă simplu și argumentat întotdeauna, părea omul politic arădean de viitor. Probabil, din această cauză l-am și tolerat într-un fel, nu i-am taxat greșelile asemenea cu ale altora, înțelegând să-i acordăm timpul necesar pentru a se dezvolta, pentru a ne arăta adevăratele sale intenții. Și să știți că am mai fi avut răbdare în continuare, cu toate că domnul Bîlcea a intrat în echipa lui Gheorghe Falcă în cadrul PNL – un om pe care Special Arad îl consideră responsabil pentru dezastrul în care e Aradul la toate capitolele, un individ pe care puterea l-a schimbat într-atât de tare încât nici el nu se mai recunoaște și pare a nu-și mai aduce aminte de unde a plecat. Asemeni lui Gheorghe Falcă, tânărul Bîlcea a început să lovească în stânga și-n dreapta, fără cel mai elementar bun simț, asumându-și comunicate de presă jenante, în care murdărea pe oricine conform ordinului primit. Dar nu problema tonului și limbajului domnului Bîlcea ne-a afectat atât de tare …

  Ei bine, o informație primită dimineață, ne schimbă opinia despre Sergiu Bîlcea și sincer sperăm și acum ca acesta să fi luat doar o țeapă de la colegi de-ai lui (așa-ziși prieteni) de partid care doresc să-i facă praf credibilitatea. Și nu numai, cum se va vedea în continuare.

  Și cum să mai avem încredere, domnule Bîlcea, în dumneavoastră, din moment ce la doar câteva zile după ce ați ajuns președintele organizației municipale PNL și prim-vicepreședintele celei județene, noi credem că v-ați băgat prietenul și angajatul, folosindu-vă influența în partid, în Consiliul de Administrație al unei societăți de stat, la SC Târguri Oboare Piețe SA Arad? Și nu cumva să ne spuneți, domnule Bîlcea, că nu ați făcut asta pentru că atunci chiar credem că ne luați de proști! Sau poate vreți să ne spuneți că a contribuit decisiv, la această numire, finul dumneavoastră, alt liberal la modă, Răzvan Kadar, și atunci noi trebuie să tăcem mâlc… ca și cum dumneavoastră nu ați știut nimic.

  Da… așa a făcut Sergiu Bîlcea…

  Juristul Vidac Mile, colaborator, prieten (zicem noi cu bună știință) și alte cele cu domnul Bîlcea, a fost introdus de gașca Falcă-Cionca-Bîlcea în Consiliul de Administrație al unei societăți a CLM Arad. Nu punem la îndoială pregătirea noului membru CA, jurist de meserie, dar serios, domnule Bîlcea, ați dorit cumva să ne arătați că „Suflul Nou” (vedeți fotografia de pe Facebook a politicianului Bîlcea) pe care ni-l promiteți de la alegeri e de fapt doar respirația și interesele dumneavoastră și ale prietenilor și rudelor dumneavoastră?

  Untitled

  Și până aici nu a fost nimic chiar atât de grav…

  De-acum începe…

  Să citim împreună și poate învățăm pe dinafară:  „Noul Cod Penal. Conflictul de interese. Infracţiuni de serviciu

  Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

  Așadar, domnule Bîlcea, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, participați la votul privind acordarea de sume din buget către Primăria municipiului Arad. Da? Da. Primăria municipiului Arad alocă sume de bani pentru Societatea Comercială SC Târguri Oboare Piețe SA Arad. Da? Da. Prietenul și angajatul part-time cu contract comercial, Vidac Mile, a muncit pentru dumneavoastră în ultimii cinci ani? Da? Da! Așadar, ați participat (cu sau fără voia dumneavoastră) la luarea unei decizii prin care obțineți indirect un folos patrimonial pentru o persoană cu care v-ați aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani? Da? Da! Ce naiba, domnule Bîlcea, comiteți un conflict de interese cu sau fără știință? Sau, pe bune, vreți DNA-ul la ușa dumneavoastră la câteva luni după ce ați sărutat mâna lui Gheorghe Falcă? Nu prea credem… dar suntem obișnuiți…

  Contactat telefonic, vicepreședintele Sergiu Bîlcea ne-a răspuns, dar ne-a răspuns ca un naiv unor naivi: „Recunosc că am anumite legături cu domnul Mile Vidac, acesta având contracte de jurist cu mai multe societăți. La societatea în care sunt asociat (și ați fost administrator – nota red.) are contract parțial de colaborare. Dar putea oricine să se înscrie la concurs. Aici, la TOP am înțeles că aveau nevoie de un jurist în CA, iar domnul Vidac s-a înscris și a obținut punctajul.”

  Nu i-am spus când am vorbit la telefon despre conflictul de interese, dar suntem siguri că-și va retrage urgent prietenul din Consiliul de Administrație al TOP SA. Și știți de ce suntem așa de siguri? Pentru că poate oricine să se înscrie să fie în CA, cum spuneați cu un ton aproape la fel de impunător cu al lui Falcă când minte, dar să nu fie soț, rudă, asociat sau colaborator comercial cu cel care va lua sau va participa chiar și puțin la luarea deciziei.

  ***

  Nu știm cine l-a învățat (sau l-a împins!) pe vicepreședintele Bîlcea să-și ajute prietenul să intre în CA, dar suntem convinși că peste ani o să ne mulțumească. Măcar pentru că i-am atras atenția că a luat-o pe o cale proastă, asemeni multor altora. Și noi, totuși, aveam alte pretenții.

   

  Pentru conformitate, așa apare în dreptul numelui Vidac Mile, Hotărârea CLM Arad: 

  Studii superioare juridice și experiență în domeniul juridic de peste 5 ani

  Acesta se declară: Șef oficiu juridic SC ICIRUAL 2003 SRL Arad – firma în care Sergiu Bîlcea este asociat cu 50 la sută și a fost administrator.

   

   

   

   

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Poate învață ceva din articolul asta și Bogdan Noghiu. Măcar sa citească din Codul Penal și pe-acolo și pe la traficul de influența și pe la etica și moralitatea care ar trebui sa fie in mintea unui preot consilier autoresponsabilizat cu spitalul

   +6 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.