Nu le mai ies calculele… Aradul, în pericol să fie înghițit din nou de gunoaie din cauza unor grave erori de estimare!

  de Raluca Medeleanu | 21 December 2020, 1:47 PM | Administraţie | Topic special

  3

  imagine de la inaugurarea stației de sortare, nov.2018

  Este pentru a doua oară când pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu Local își face apariția un proiect de hotărâre care prevede scumpirea tarifului de la stația de compost, cerută de compania FCC Environment (de la 124,95 lei/tonă la 146,07 lei/tonă), dar nici de această dată consilierii nu s-au lăsat convinși de necesitatea creșterii prețului, iar primarul Bibarț atrage atenția că oprirea proiectului ar putea îneca orașul în gunoaie.

  Gestionarea proiectului de ridicare a gunoiului a fost încă de la început deficitară, iar problema principală are de a face cu faptul că atât datele pe baza căruia s-a făcut încă de la început masterplanul de colectare selectivă în județ, proiect din fonduri europene, cât și studiul prin care s-a stabilit tariful pentru gunoi, raportat la cantitatea de gunoi ridicată, sunt rupte de realitate. În primul rând, datele luate în calcul în masterplanul respectiv sunt realizate în 2008, deci cantitatea de deșeuri pe care arădenii o produc în 2020 nu mai reflectă deloc ceea ce era estimat pe hârtie.

  Mai mult, primarul Călin Bibarț a dezvăluit în ședința CLM de vineri, 18 decembrie, faptul că există grave erori de estimare și în studiul de fezabilitate realizat de așa numiții specialiști în ADI SIGD, care au calculat că Aradul ar reuși să adune zeci de mii de tone de compost, pe când, în realitate, așa cum am arătat și noi într-un articol precedent, Aradul reușește să colecteze selectiv doar 5% din cât ar trebui. Nu e de mirare astfel că FCC nu reușește să își acopere costurile, atât timp cât primește deșeuri biodegradabile cu țârâita.

  Consilierii USR PLUS nu au fost de acord să voteze aceste majorări, motivând că nu își pot asuma riscul ca această scumpire să afecteze populația.

  Avertizarea lui Bibarț

  Primarul Călin Bibarț a descris un posibil scenariu alarmant pentru viitor, explicându-le că dacă FCC nu își va scoate banii, municipiul ar putea păți așa cum au pățit alte zone din județ, unde operatorii au plecat exact din același motiv, colaps financiar.

  Edilul a garantat că scumpirea tarifului de compostare nu ar afecta buzunarul cetățenilor, căci banii ar urma să fie achitați de Retim, consilierii însă nu s-au lăsat convinși nici de această asigurare, întrebând care este garanția că firma Retim, ca să nu iasă la rândul ei „pe minus”, nu ar urma să ridice la rândul ei prețul de colectare a gunoiului. Bibarț le-a răspuns că o scumpire la tariful plătit de arădeni este exclusă, întrucât ar presupune o procedură mult mai complicată dintre care inclusiv obținerea unor avize de la Mediu etc.

  Chiar dacă, per ansamblu, membrii Consiliului Local au căzut de acord că modul în care este implementat sistemul de colectare a deșeurilor este ineficient la ora actuală, Bibarț și-a exprimat temerea că dacă FCC o să plece, nu o să mai apucăm să vedem dacă Retim achită diferența sau nu… și că ne vom trezi într-o criză a gunoiului ca cea din 2017 când orașul era sufocat de mizerie. Pe de altă parte, atunci când reprezentanții firmei Polaris au anunțat că prețurile stabilite în caietul de sarcini sunt extrem de mici și nu reflectă realitatea, multă lume i-a arătat cu degetul.

  Soluția lăsată „în aer”

  Consilierul Cosmin Buruc (PSD) a venit cu un amendament la proiectul de majorare a tarifului, care prevedea ca această majorare să fie doar provizorie, până când serviciul de ridicare selectivă a gunoiului începe să funcționeze corespunzător, la parametrii prevăzuți de cerințele FCC, iar apoi să se revină la tariful inițial.

  Cu toate că amendamentul a fost votat în unanimitate, proiectul în sine nu. Consilierii USR PLUS au votat totuși împotrivă, comentând că municipalitatea trebuie să se asigure că într-adevăr se face tot posibilul ca această colectare selectivă să fie perfecționată, altfel măsurile sunt doar vorbe.

  Dat fiind faptul că FCC este astfel nevoit să opereze, în continuare, pe tariful actual, chiar dacă și-a exprimat dificultatea cu care face acest lucru, rămâne de văzut ce ne așteaptă pe viitor: o îmbunătățire considerabilă a colectării selective ori o nouă perioadă în care ne vom îngropa în gunoi.

  Erată: Cu toate că proiectul nu a fost votat de toți consilierii, el totuși a trecut de vot. Am scris inițial în mod eronat că nu a trecut de vot. Așadar FCC a primit acceptul de majorare a tarifului.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. PROBLEMA => INCOMPETENȚA și MAFIA FALCA!!!
   .
   De la începutul acestui „proiect”, totul a fost menageriat de incompetenți și cu inteția de a căușa la maxim toate etapele proiectului.
   .
   ȚINTA PROIECTULUI => PARANDĂRĂTUL … către o serie de mafioți locali, printre care și ilustrul europarlamentar, că deh?! … doar el era cel cu semnătura și cu înodatul ițelor. Pare că am ceva personal cu „Il Capo”. … No bine că nu! Din moment ce a monopolizat toate „proiectele” Aradului, nu am cum să nu-l arăt mereu cu degetul ca principal vinovat.
   .
   Există în comunitatea UE europene o bază de date cu BUNE PRACTICI de implementare a unor asemenea proiecte de Menageriere Sustenabilă a deșeurilor menajere și industriale, cu sutele, dacă nu cu miile. Doar că INCOMPETENȚII habar nu au care sunt criteriile care duc la o EFICIENȚĂ A IMPLEMENTĂRII, … și hai să fim serioși, după „epoca portocalie” condusă dictatorial de un singur om, ȘTIM exact cum se desfășoară procesul și care sunt țintele urmărite. Pe acești mafioți nu i-a interesat eficiența unui proiect implementat. Rezultatele se văd pe străzi și MAI ALES, în bunăstarea acestor mafioți ce sunt conduși de numitul falca, Il Capo di Mafia.
   .
   Să analizezi ce este greșit în toată această FĂCĂTURĂ numită ADI SIGD este o muncă mult mai complicată și consumatoare de timp decât cea prin care ar fi putut o echipă de profesioniști să implemeteze un proiect adaptat la cerințele actuale și de viitoare ale orașului Arad. Așa că nu am să intru în detalii. Dar am să vă exemplific cu ceva ce și cel doar cu o educație medie pricepe.
   .
   Imaginați-vă că vreți să construiți o casă. În primul rând definești o viziune. Adică cam cum o să arate casa când ea va fi ridicată gata la cheie. Aceasta trebuie să îndeplinească mai multe criterii impuse de cei ce o vor locui. Proprietarul angajează un arhitect care să pună indeile în practică. După care alegi un constructor și el se apucă de treabă. Urmărești evoluția lucrărilor împreună cu arhitectul și în final ai ce ți-ai dorit.
   .
   După același principiu și logică, Primăria Portocalie condusă de pungașul nr.1 al urbei, împreună cu CSJ au folosit un Concept prin care RESPONSABILITATEA Finală să cadă în poala ADI SIGD. Adică au construit un paravan, în spatele căruia tot ei mafioții au tras sforile și au decis cine preia lucrările, pe câți bani și cum aceste lucrări vor transfera PARANDĂRĂTUL. Asta a fost ținta principală a întregii FĂCĂTURI. Ce avem la sfârșitul acestui așa zis proiect de colectare selectivă a deșeurilor și reciclarea acestora? O casă construită fără fundație, pe nisip, cu pereți groși cât hârtia și un acoperiș din plasă de sârmă. Ori ce să mai analizezi la o așa făcătură?

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.