duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Nu eşti fotbalist adevărat până n-ai o poreclă! 25 de „supranume” din fotbalul românesc

  de Special Arad | 26 decembrie 2014, 12:02 PM | Sport | Topic special

  1

  Cei mai mulţi dintre oamenii de fotbal s-au ales cu tot felul de porecle în anii petrecuţi în lumina reflectoarelor. Mircea Sandu, Gică Hagi sau Cornel Dinu nu au scăpat nici ei de această „regulă”.

  Supranumele lui Dinu nu are legătură, cum s-ar putea crede, cu studiile sale de Drept. Apelativul „Procurorul” i se trage din vremea cînd evolua la Tîrgovişte, în anii tinereţii, iar autorul poreclei este unul dintre primii lui antrenori, Gică Bărbulescu.

  Povesteşte Dinu: „Pe la mijlocul anilor ’60, mergeam des la loturile naţionale de juniori, iar nea Gică Bărbulescu nu avea o impresie strălucită despre mine. Eram mai cu personalitate.

  Dar cînd a aflat că tatăl meu a fost un avocat şi un procuror de elită, a zis chiar în vestiar – Băi, vedeţi că ăsta e băiatul procurorului Dinu, om extraordinar. Trebuie să avem grijă de el -„. Şi Procuroru’ i-a rămas scris pe frunte!

  Omul care i-a dat prima oară acest nume lui Adrian Ilie este Claudio Ranieri. Pe vremea cînd lucra cu românul la Valencia, în primăvara lui ’98, italianul l-a comparat pe Ilie cu un şarpe: „E letal, muşcă şi omoară, la fel ca o cobră”. Cuvintele au venit ca o apreciere pentru evoluţiile încîntătoare ale fostului internaţional român.

  Burebista (Costel Cîmpeanu) – Portarul care şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Gloria Bistriţa a primit acest cognomen datorită vîrstei înaintate pînă la care a apărat buturile echipei ardelene. Cîmpeanu s-a retras în cele din urmă în 2005, la vîrsta de 40 de ani.

  Alte porecle celebre din România

  Mircea Sandu – Naşul
  Adrian Cristea – Prinţul
  Marius Niculae – Săgeată
  Nicolae Dobrin – Gîscanul / Prinţul din Trivale
  Marin Barbu – Magiun
  Rică Răducanu – Tamango
  Florea Dumitrache – Mopsul
  Gică Hagi – Regele
  Adi Mutu – Briliantul
  Bogdan Lobonţ – Pisica
  Dumitru Dragomir – Corleone
  Ion Marin – Săpăligă
  Marius Lăcătuş – Fiara
  Dan Alexa – Chirurgul
  Mircea Rednic – Puriul
  Claudiu Răducanu – Blocnotes
  Ilie Balaci – Minunea blondă
  Cosmin Contra – Guriţă
  Cătălin Munteanu – Cap de zmeu
  Florin Marin – Flocea
  Victor Piţurcă – Satana
  Gică Popescu – Baciul

  Sursa: gsp.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sunteţi tineri şi poate nu ştiţi, dar au mai fost şi alţi mari jucători cu porecle devenite renume: Calu’-Dobay, Minunea Blondă-Bodola, Zidul-Nelu Nunweiller, Ceala-Petschovschi, Aţă-Batacliu (nu Patracliu, cum spunea Adrian Dumitru de la FR într-un interviu cu Gabi Biro), etc.
   Dacă mai vreţi, vă mai spun şi alţii.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.