luni, 20 mai, 2024

Special Arad Logo

  „Acesta nu e doar un robot”. Echipele de robotică din vest s-au duelat la Arad pentru calificarea în Campionatul Național #8 | Foto • Video

  de Tomck@t | 26 februarie 2024, 2:58 PM | Educaţie | Știri Arad | Topic special

  3

  După competițiile regionale de robotică de la București și Cluj-Napoca, a treia regională „Turneu de Ligă FIRST Tech Challenge” din acest an a avut loc în acest weekend, pentru prima dată la Arad, în Sala Sporturilor „Victoria” (Sala Polivalentă). 40 de echipe de elevi și mentori din Arad, Timișoara, Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Vâlcea, Olt, Gorj și Caraș-Severin, precum și câte o echipă din Ungaria, Cipru și Cehia, s-au duelat, sâmbătă și duminică, pentru calificarea la Campionatul Național din 2024.

  Înainte de gala de premiere de duminică, pe ecranul din spatele scenei din Sala „Victoria” a fost proiectat un videoclip realizat de organizatorul la nivel global al acestor competiții de robotică, FIRST, cu un mesaj motivațional splendid despre viziunea și misiunea FIRST Tech Challenge, un mesaj care ar trebui să inspire nu doar adolescenții pasionați de robotică, ci o întreagă generație și, în definitiv, o lume întreagă:

  „Acesta NU E DOAR UN ROBOT. Este o lecție de modestie, efort susținut și colaborare. Este un exercițiu dificil de gimnastică pentru mușchii creierului. Este un măr pentru viitoarele generații de Newtoni. Este o multitudine de lucruri, dar acesta nu este un robot. Este o hartă care te duce direct spre inginerie. Este o piatră care sparge o mie de tavane de sticlă, o sfoară care ridică și trage afară din sărăcie o întreagă generație. Este un ciocan de baros care dărâmă barierele culturale și este un limbaj universal, vorbit de fiecare nație pe pământ. De aceea, este o busolă care poate arăta drumul spre pace. Dar… te rog, nu te gândi că acesta este doar un robot! Acesta este Glastonbury (n. red. – cel mai mare festival de muzică și arte) pentru tehnologie. Este Mission Control (n. red. – Camera de Control NASA) pentru următoarea călătorie pe Lună. Este Piatra din Rosetta care ne ajută să descifrăm viitorul. Este sportul care ne va ajuta să câștigăm ziua de mâine. Este software-ul prin care ne programăm să vindecăm cancerul, să construim un motor curat sau să pășim pe Marte. Dar acesta… NU E UN ROBOT! Este mașina care clădește oamenii care vor schimba lumea”.

  Echipele calificate

  În urma competiției la Arad, s-au acordat 14 premii, aceste echipe din regiunea de Vest fiind calificate astfel pentru Campionatul Național din acest an.

  Pe primul loc (Inspire Award Winner) a ieșit echipa Soft Hoarders a Colegiului Național „Frații Buzești” din Craiova, pe locul 2 Decebal Tech a Colegiului Național „Decebal” din Deva, iar pe locul 3 echipa CSH a Colegiului Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.

  În cadrul acestor competiții se fac și alianțe între echipe, iar de data aceasta echipa ROBOTX Hunedoara a fost declarată cel mai bun lider de alianță, în timp ce echipa RavenTech_HD (tot din Hunedoara) a câștigat premiul „Winning Alliance 1st Team Selected”.

  Echipa arădeană Delta Force, campioana mondială la robotică în anul 2022, s-a calificat acum făcând parte din alianța finalistă „1st Team Selected”.

  Au fost premiate și echipele Brobots, RaSky, EngiNeerds, Tea Borgs, ATLAS_CNB_192, AlphaBit, Afton Robotics și Unplugged.

  Echipele calificate Turneu de Ligă FIRST Tech Challenge - regională Arad 2024

  De 8 ani în România

  Competiția regională din Arad – cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad și a Universității „Aurel Vlaicu” Arad – face parte din sezonul 8 de FIRST Tech Challenge în România, fiind organizată în continuare de „Nație Prin Educație” (asociația non-profit fondată de jurnalista Dana Războiu). Sloganul actual este „CENTERSTAGE” și sezonul de competiții la nivel global este finanțat de compania RTX Corporation.

  Următoarea (ultimă) rundă regională „Turneu de Ligă FIRST Tech Challenge” va fi la Iași, la Centrul de Evenimente AGORA, în perioada 8-10 martie, și tot acolo, între 22 și 24 martie, va avea loc etapa națională.

  După aceea urmează Campionatul Mondial din aprilie 2024 la Houston, SUA, la care se vor califica cele mai bune 4 echipe românești.

  Foto: Henriette Gagyi
  Video: Tomck@t

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Au concurat și echipele HARAMBE CARTEL (Colegiul Național „Moise Nicoară”), RobotTeamAlpha (Liceul Special Sfânta Maria), Infinity Bolts (Liceul Național de Informatică Arad), Wire Knights (Colegiul Național ”Vasile Goldiș”) și BIT-MO (C.N. „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” Arad).

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.