Nu contest rigiditatea regulilor, ci rigiditatea în gândirea acestora

  Sunt partizanul respectării legilor, a regulilor în general, chiar și atunci când acestea nu par a fi optime. Când sunt absurde. Dar când aceste legi persistă în absurditate, atunci dincolo de schimbarea legii/regulii, trebuie tras la răspundere legiuitorul.

  Ca să intru în miezul subiectului, aseară, în timp ce făceam un tur de programe, îl văd pe un domn (merită să-I spun așa) vorbind la Gâdea. Nu-s un fan al Antenei 3, dar respectivul m-a surprins prin faptul că nu se dădea în spectacol, avea un limbaj spumos dar foarte elevat, nu intervenea peste convorbitor. Și… l-am ascultat. Culmea, l-a ascultat tot platoul, chiar și Gâdea, cel „degrabă vărsătoriu de sânge nevinovatu”. Am aflat ulterior că se numește Gabriel Diaconu și e de profesie psihiatru și scriitor. Apoi am corelat numele cu imaginea, că, deh, de Gabriel Diaconu am auzit, dar nu știam cum arată…

  Ce speță a avut domnul respectiv? Foarte interesantă. Legată de COVID, desigur. Problema înmormântării, respectiv a păstrării unor reguli antiCOVID nu doar stricte, ci și rigide, chiar absurde. Reguli care, cum sublinia și domnul doctor, dezrădăcinează relația dintre decedat și apropiații săi. Inclusiv tradiția îmbrăcării mortului (iertată-mi fie exprimare) care transcede credinței și religiei.

  Sincer, nu credeam că această regulă mai funcționează. Aveam impresia că, ușor-ușor, a fost abandonată, la fel ca și în cazul izoletei. Într-adevăr, acum un an, când nu știam mai nimic de acest virus, vedeam o logică în această izolare a bolnavului/decedatului – ca la Cernobîl, cum bine sublinia domnul doctor –, dar acum, când s-ar fi putut reglementa, chiar prin reguli stricte, ritualul înmormântării, găsesc această dezumanizare absurdă și degradantă.

  Repet, cred în reguli, în respectarea acestora. Nu purtatul măștii mă deranjează, nu limitarea dreptului la libera circulație, nu orarul magazinelor, ci lipsa de comunicare și rigiditatea în gândire, însoțite de o aroganță specifică. Or, revenind la această regulă concretă, a păstrării tradiției înmormântării, cred că se puteau găsi reguli stricte, de siguranță sanitară, dar care să intre în concordanță cu cetățeanul. Pentru că, ca o lege nescrisă a democrației, legile trebuie să fie făcute PENTRU cetățeni, nu împotriva lor!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Spui: ”Dar când aceste legi persistă în absurditate, atunci dincolo de schimbarea legii/regulii, trebuie tras la răspundere legiuitorul.”
   Păi legiuitorul este parlamentul compus din aleșii noștri.
   Cum poate fi tras la răspundere legiuitorul? Păîi nu se poate vorbi decât de o tragere la răspundere electorală în sensul în care alegătorii pot să nu-i mai voteze pe cei ce compun parlamentul.
   În concret alegătorii nu pot să aleagă un candidat sau altul. Ei nu au opțiunea asta. Alegătorii sunt nevoiți să aleagă între un partid sau altul. Cine este candidatul unui partid sau altul se decide de către șefii de partide, nu de electorat.
   Electoratul poate alege doar între un sac/grămadă/borcan/tomberon/recipient/listă sau altul. Fiindcă nu au nicio responsabilitate, șefii de partide vor pune pe liste doar personaje convenabile lui, care să-l susțină pe el și interesele lui. Aceste specimene numite parlamentari (deputați și senatori) nu au nicio răspundere în fața alegătorilor. Ei depind exclusiv de șefii care-i desemnează sau nu drept candidați.
   Astfel alegătorii rîmân să aleagă între un partid sau altul cu sublinierea ideii că nu există NICIUN partid care să realizeze o desemnare a candidaților pe baza susținerii electorale de care se bucură candidatul. Toate partidele sunt simplke structuri mafiote, instrumente prin care niște șmecheri ăși realizează interesele și ocupă instituțiile statului, pe care le contyrolează și jecmănesc.
   Când spui că trebuie trași la răspundere la ce te referi, în concret? La momentul în care cel mai venal dintre politicieni ajunși pe funcții de conducere în partidele opace și corupte va fi izbit de conștiință și va deveni preocupat de soarta pulimii?
   Voi chiar nu vedeți că în țara asta democrația este doar mimată, că nu este funcțională, că nu este reprezentativă, că nimeni nu răspunde pentru nimic?

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.