vineri, 13 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Actualizări pentru proiectul viitorului parc din Vlaicu, de lângă calea ferată

    de Raluca Medeleanu | 7 august 2024, 2:50 PM | Administraţie | Topic special

    7

    Chiar dacă mai e mult până să înceapă propriu-zis lucrările, viitorul parc planificat în zona Vlaicu, către Câmpul Liniștii, începe să prindă contur cel puțin pe foaie și antrenează cetățenii să-și exprime părerile despre cum ar trebui să arate. În toamnă, forma finală a PUZ-ului ar urma să fie supusă la vot de consilierii locali, după care Primăria trebuie să identifice o axă de finanțare.

    Primăria a „ochit” terenul limitrof căii ferate din zona Vlaicu de ceva vreme în vederea amenajării lui drept parc, iar pentru doi ani s-a ocupat cu partea de documentație cadastrală, urmând apoi întocmirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ).

    Parcul ar urma să aibă un acces secundar de pe str. Secerei, iar cel principal de pe str. Plopilor. Ar urma să se amenajeze piste de alergat și de biciclete, zonă de fitness în aer liber, zonă pentru skateboard, zonă de promenadă și comercială, fântâni arteziene și o zonă special amenajată pentru câini.

    Documentația realizată de asocierea S.C. TOPOCONS S.R.L. S.C. SIMPLU CADD S.R.L a fost pusă la transparență decizională în primă fază la finalul lunii ianuarie a acestui an, iar de atunci Primăria a trimis și primit câteva notificări de la locuitorii din zonă.

    Observații de la cetățeni

    Pe parcursul primăverii, Primăria a purtat dialoguri în scris cu unii cetățeni interesați de proiect, aplicând în unele cazuri modificări proiectului, iar în altele nu.

    Un cetățean a sesizat, de exemplu, că terenul nu ar fi optim din punct de vedere ecologic, întrucât ar conține și deșeuri, fiind infectat, însă municipalitatea i-a răspuns că „în urma sondajelor efectuate pentru verificarea calității terenului, din datele transmise reiese faptul că compoziția terenului nu include în compoziția sa deșeuri compactate, nefiind afectată natura terenului” și susține că „proiectul vizează inclusiv ecologizarea zonei”.

    S-a mai luat în considerare și ideea unui cetățean care propunea ca în loc de zona „parkour” să se realizeze calisthenics, iar despre îngrijorările legate de zona de comerț că ar fi de fapt un nou mall, Primăria le consideră nefondate, explicând că în proiect „nu se propune o zonă comercială tip mall, ci o zonă cu posibilitate comercială de achizitionarea de obiecte de artizanat/ achizitionare de bauturi răcoritoare racoritoare/etc”.

    Primăria susține că ia în considerare și propunerea de a delimita parcul canin și zona de alergare.

    Pe de altă parte, propunerea ca terenul părăsit din spatele companiei Moda SA să fie amenajat ca parcare, cu ieșire pe str. Poetului pe lângă spălătoria auto, o alta pe str. Stupilor și o alta pe str. Secerii nu a putut fi luat în considerare, Primăria motivând că proiectul are limitate numerele de locuri de parcare: „Posibilitatea de a realiza parcări este limitată de procentul de maxim 10% suprafață construită, prin urmare nu consideram că este implementabil”, se arată în răspuns.

    harta viitor parc vlaicu

    Cea mai nouă revizie asupra PUZ-ului are aviz favorabil de la arhitectul șef

    Forma actuală a proiectului a primit avizul favorabil de la arhitectul șef al Municipiului, în 2 august. Printre solicitările menționate în avizul obținut de la arhitectul șef se arată o condiționare legată de locurile de parcare, care trebuie să fie amplasate doar în interiorul terenului respectiv iar accesele la drumurile publice trebuie să permită intervenția mijloacelor de stingere a incendiilor:

    „Strada Plopilor se va extinde din rețeaua existentă spre zona de acces nr. 1 printr-o rază de racord de 9,00 m,respectiv în incinta propusă spre reglementare racordarea se va realiza printr-o rază de 8,00 m, iar circulația rutieră se va realiza în sens unic. Accesul rutier de ieșire din interiorul incintei propuse spre reglementare se va realiza către strada Secerei printr-o rază de racord de 9,00 m”, se arată în avizul semnat de Arh. Emilian-Sorin Ciurariu.

    La transparență până în 2 septembrie

    PUZ-ul realizat de firma Topocons SRL a fost făcut „la pachet” cu un studiu de fezabilitate, documente pentru care Primăria a achitat în total 416.498, 81 lei (TVA inclus). PUZ-ul este în continuare la faza de transparență decizională, până la data de 2 septembrie, după care va trebui supusă la votul consilierilor locali, într-o viitoare ședință.

    Călin Bibarț a afirmat că nu intenționează să realizeze investiția din bugetul local, în schimb va fi depusă o cerere de finanțare europeană pentru realizarea proiectului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. daca se face halta in micalaca zona 300 se va ajunge repede ; dar trebuie facuta si acolo halta ; iar aradul va ajunge din urma Periamul care va avea cu o halta mai mult ; adica periam port ; periam gara ; periam sat ; noi doar halta micalaca ; halta cocos varos asa ca incet , incet ne dezvoltam si noi

      +4 voturi
      +1
      -1
    2. Poate se va face parcul pt boschetari,numai bine au depozit de băutură in zona,că pt mămici va fi mai greu să ajungă în zona cu copii in cărucioare sau triciclete .Că poate nu dispune toată lumea de mașină.
      Se vede că dl primar nu are copii că să ii faciliteze pe părinți și copii.Trist😭😭😭

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. „Posibilitatea de a realiza parcări este limitată de procentul de maxim 10% suprafață construită…” – stați, că n-am înțeles ?!
      Cine și DE CE limitează la 10% nr. locurilor de parcare din SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ ???
      .
      Înțeleg impunerea unei PROPORȚII OBLIGATORII DE Spații Verzi din suprafața construită, dar să-m limitezi nr locurilor de parcare DIN SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ (!!!), asta, în timp ce Româia are una dintre cele mai acute lipse de locuri de parcare, mi se pare una dintre cele mai mari cretinități, ca să nu spun „nesimțiri”…!
      Adică, de ce m-ar opri cineva să fac 100% din suprafața construitâ, Locuri de Parcare, asta în condițiile în care RESPECT PROCENTUL OBLIGATORIU DE Spații Verzi ???
      .
      Nu știu ce să înțeleg:
      – ori exprimarea a fost formulată aiurea și a vrut să zică altceva… ?!
      – ori, dacă am înțeles corect, ne-am tâmpit de tot cu așa-zisa „ecologie” și ajungem s-i aplicăm și acolo UNDE N-ARE NICI O LOGICĂ și nici o justificare !!!
      .
      Exact ca la „tunelurile pt INEXISTENȚII urși de la Holdea – Margina, liliecii de la Șoimuș și, mai nou, dacă am înțeles bine, i-a apucat „trecerile pt urși” (ecoducte) și pe Valea Oltului, EXACT ACUM CĂND S-AU APUCAT DE Autostradă și pe-acolo.
      Ce contează că de peste 70 – 80 de ani NIMENI NU ȘI-A PUS PROBLEMA cum naiba e traversat DN-ul megacirculat, și Calea Ferată de către animale; contează, doar, când și PUȚINUL care se mai construiește prin România, să fie blicat cu tot felul de scuze ecologice imbecile și fără nici o justificare!!!
      .
      Înțeleg faptul că trebuie să respectăm natura și Zonele Verzi, (chiar mi-o doresc din tot sufletul), dar să folosești această scuză, în modul cel mai parșiv, ca să blochezi și puținele construcții noi de infrastructură (asta, în timp ce te încăpățânezi SĂ NU VREI SĂ VEZI și să iei măsuri la devalizarea padurilor României !!!), mi se pare o „ticăloșie dusă la apogeu” !

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.