vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Noul Cod Fiscal. Taxe mai mari pentru PFA şi pentru cei care obţin venituri din activităţi independente

  de - | 2 septembrie 2015, 11:02 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  1

  Noul Cod Fiscal adoptat marţi în Senat prevede amânarea pentru 2017 a unor măsuri de relaxare fiscală, dar şi a unor facilităţi pentru cei care obţin venituri din activităţi independente.

  Retrimis în Parlament pentru reexaminare, noul Cod Fiscal a fost supus unor schimbări ale căror efecte se vor resimţi în buzunarul românilor, dar şi în bugetele companiilor: TVA scade la 20%, acciza suplimentară şi taxa pe stâlp nu se elimină în 2016, impozitul pe dividende nu scade la 5%, iar contribuţiile de sănătate datorate pentru veniturile din activităţi independente nu vor fi plafonate în limita a cinci salarii medii brute pe economie.

  Amendamentele aduse la Codul Fiscal au fost adoptate luni de Comisia de buget-finanţe din Senat şi marţi în plenul Senatului, proiectul urmând să ajungă în Camera Deputaţilor, for decizional, şi apoi din nou la preşedintele Klaus Iohannis.

  Ultimele modificări aduse noului Cod Fiscal permit o economie la buget de peste 7 miliarde de lei, faţă de forma iniţială, astfel că impactul bugetar brut a fost redus la aproximativ 7,2 miliarde de lei, generat de reducerea TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016.

  Plafonarea CASS a fost eliminată. Unul dintre amendamentele aduse Codului Fiscal prevede eliminarea în 2016 a plafonării contribuţiei sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile obţinute din chirii, venituri financiare (dividende, dobânzi), din drepturi de autor sau de către persoanele fizice autorizate (PFA). Această plafonare urmează să se aplice însă din 2017, potrivit amendamentului adoptat.  Trebuie precizat că, din perspectiva persoanelor fizice autorizate şi a celor care desfăşoară activităţi independente, noul Cod Fiscal aduce acestor categorii de persoane taxe mai mari, impunându-se contribuţii suplimentare.

  De la 1 ianuarie 2016 devine obligatorie plata CAS (contribuţia individuală la pensii) de 10,5% de către PFA, chiar dacă aceasta este deja angajată ca salariat. Dacă aceste categorii de persoane doresc o pensie întreagă, opţional, prin decizie personală, vor achita şi contribuţia angajatorului la pensii (15,8%). Cei care nu optează pentru plata contribuţiei angajatorului ar putea beneficia la calculul stagiului de cotizare doar de o treime, deşi valoarea contribuţiei individuale în total contribuţii pentru pensie este de peste 40%.

  Contribuţiile sociale (pensii) se calculează în acest caz la o bază maximă ce reprezintă de cinci ori salariul mediu pe economie (aproximativ 12.600 de lei). De asemenea, PFA datorează şi plata CASS pentru veniturile încasate din această activitate, chiar dacă aceasta obţine venituri şi din salarii. În proiectul iniţial, şi această contribuţie era plafonată la cinci salarii medii pe economie, însă amendamentul a eliminat prevederea, urmând ca ea să se aplice din 2017.

  Cei care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală vor plăti din 2016 contribuţia de asigurări sociale (10,5%), însă numai în cazul în care drepturile se achită pe contract cu reţinere la sursă. Şi în acest caz se aplică de la 1 ianuarie 2016 plafonul maximal de cinci ori salariul mediu pe economie. În ceea ce priveşte obligativitatea plăţii contribuţiei individuale la asigurările de sănătate (5,5%) de către cei cu drepturi de autor, aceasta a fost eliminată pentru 2016 printr-un amendament propus în Senat, însă numai în cazul celor care obţin venituri şi din salarii.    Contribuţii pentru chirii şi venituri financiare Pentru veniturile din chirii sau din investiţii (dividende, dobânzi bancare etc) nu se datorează plata contribuţiei de asigurări sociale (CAS). Iar potrivit unui amendament adus Codului Fiscal în Senat, în 2016, nu se va mai datora nici CASS pentru veniturile din investiţii dacă persoana fizică obţine venituri din salarii, a arătat Emilian Duca. Totuşi, dacă acesta este singurul venit al persoanei fizice, aceasta va datora CASS (5,5%) şi va exista un plafon minim. De exemplu, dacă o persoană are ca singură sursă de venit un câştig din investiţii, indiferent de valoarea acestuia, CASS datorat anual se va aplica la salariul minim brut pe economie, înmulţit cu 12 luni (pentru salariul minim actual de 1.050 de lei, CASS datorat va fi de 693 de lei).

  Cota de TVA nu va mai fi redusă de la 1 ianuarie 2016 la 19%, aşa cum prevedea forma iniţială a proiectului Codului Fiscal, ci la 20%. Reducerea cotei la 19% urmează să fie aplicată de la 1 ianuarie 2017, potrivit unui amendament adus proiectului. În forma iniţială, impactul bugetar brut al acestei măsuri ar fi fost de 9 miliarde de lei, iar în urma modificării a fost redus la 7,2 miliarde de lei.

  În urma amendamentelor aduse Codului Fiscal, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% nu se va mai aplica de la începutul anului viitor, ci de la 1 ianuarie 2017. Impactul bugetar al acestei măsuri s-ar fi ridicat la 1,3 miliarde de lei în 2016, bani care rămân acum în vistieria statului.

  Încă un an cu acciză suplimentară. Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant, introdusă de Guvern la 1 aprilie 2014, nu va mai fi eliminată de la începutul anului viitor. Potrivit unui amendament adus Codului Fiscal, actualul sistem de taxare se menţine şi în 2016, supraacciza urmând să fie eliminată de la 1 ianuarie 2017. Impactul bugetar al măsurii este de 3 miliarde de lei.

  Taxa pe stâlp şi în 2016.

  Nici taxa pe construcţiile special, aşa-zisa taxă pe stâlp, nu va mai fi eliminată de anul viitor, ci de la 1 ianuarie 2017, potrivit ultimilor modificări aduse Codului Fiscal. Taxa se ridică la 1% din valoarea activelor, iar eliminarea ei ar fi produs o gaură anuală de un milliard de lei în bugetul statului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.