vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Șezi blând că „România va primi 1700 și ceva de refugiați. Nu mai mult”, ne liniștește Iohannis

  de - | 8 septembrie 2015, 12:12 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri, 7 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Cotroceni, că a promulgat noul Cod Fiscal, act normativ pe care iniţial îl întorsese în Parlament. De asemenea, şeful statului a adresat şi problema refugiaţilor, anunţând că ţara noastră va primi cel mult 1700 şi ceva de persoane, scrie epochtimes-romania.com.

  „Am constatat că există dorinţa de informaţie, nevoie de dezbatere şi la noi în ţară. Voi face câteva precizări legate de poziţia oficială a României şi de numărul de refugiaţi. Vreau să vă spun că în România nu există presiunea unui val migraţionist, nu se constată o creştere a numărului de refugiaţi. Nu cred că introducerea cotelor obligatorii este o soluţie, am convocat CSAT pe 17 septembrie. Voi prezenta acest punct de vedere”, a declarat preşedintele.

  Şeful statului a mai adăugat că, în opinia sa, România este îndreptăţită să ceară cote obligatorii şi a precizat că nu există un număr oficial de refugiaţi prezentat de Comisia Europeană.

  Preşedintele a menţionat că în Consiliul European au avut loc mai multe discuţii succesive, prima dintre acestea în luna martie, când a prezentat opinia României şi anume, că este nevoie de solidaritate însă este mai bine ca fiecare stat membru să stabilească singur câţi refugiaţi poate să primească: „eu am optat pentru cote voluntare”, a declarat şeful statului.

  Iohannis a mai precizat că în luna aprilie, la solicitarea Italiei, discuţia a fost reluată, „mai aprinsă de data aceasta” şi, la momentul respectiv, a optat din nou pentru cote voluntare.

  „În iunie, Comisia a prezentat un concept care a obţinut cotele obligatorii. Nu am fost de acord cu acelea. Şi alte state membre au fost împotriva cotelor obligatorii şi s-a ajuns la concluzia că nu pot fi impuse. Fiecare stat membru analizează câţi refugiaţi poate să primească, iar Comisia va centraliza. România a comunicat la începutul lunii iulie că poate să primească 1.785 de refugiaţi. Astea sunt datele. Între timp, am văzut cu toţii că presiunea publică a devenit foarte mare. Zeci de mii de oameni au intrat în UE, au apărut probleme de logistică, de principiu, pentru că a fost încălcat spaţiul Schengen. Pe bună dreptate am văzut tragedii umane, dar pe acest fond au apărut speculaţiile. În România nu există niciun fel de presiune al unui val migraţionist. Nu avem un flux semnificativ de imigranţi”, a precizat preşedintele.

  Iohannis a mai declarat că, deşi fenomenul migraţiei este important pentru noi, ca ţară UE, în România nu apare o presiune din această zonă.

  „Putem să tratăm chestiunea cu calm, cu solidaritate cu ţările unde există un număr mare de refugiaţi. Nu este cazul să reacţionăm isteric. Trebuie păstrate cotele voluntare. Acest punct de vedere îl voi prezenta şi în şedinţa CSAT de săptămâna viitoare şi la Consiliul din noiembrie. Voi ţine cont şi de datele pe care le va aduce Guvernul, însă datele ne arată că suntem îndreptăţiţi să cerem cote voluntare. Nu există încă niciun proiect prezentat din partea CE”, a precizat şeful statului.Preşedintele a mai adăugat că, la sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc o şedinţă informală a miniştrilor de Interne şi se aşteaptă ca acest concept să fie făcut public, după care România va putea să reacţioneze foarte concret.„Din acest motiv am temporizat şedinţa CSAT. 1700 şi ceva, atâţia refugiaţi vor veni maxim în România pentru că atâtea locuri sunt disponibile. Mai mult, nu”, a menţionat preşedintele.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.