sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Noaptea Muzeelor primește tag-ul „european” și se va desfășura în această seară

  de Tomck@t | 15 mai 2014, 2:17 PM | Știri Arad

  0

  Complexul Muzeal Arad sărbătoreşte şi în acest an Noaptea Muzeelor, eveniment cultural devenit mai nou „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Acesta se va desfășura sâmbătă, 17 mai 2014, când porţile muzeului vor fi deschise publicului până după miezul nopţii.

  Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a zecea ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai.

  PROGRAM:

  Sâmbătă, 17 mai 2014

  Acces gratuit

  MUZEUL DE ARTĂ (Str. Gh. Popa 2-4, etaj 2)

  20.00 – 01.00

  SALA CLIO (Str. Horea 10)

  20.00 – 01.00

  PALATUL  CULTURAL (Piaţa George Enescu 1, Arad)

  20.00 – 01.00

  Programul Nopţii Muzeelor la Complexul Muzeal Arad:

  MUZEUL DE ARTĂ (Str. Gh. Popa 2-4, etaj 2)

  20.00 – 01.00

  Expoziţia permanentă de artă europeană şi românească

  Expoziția permanentă este reprezentativă pentru profilul colecției de artă și pune în valoare piese care sunt mărturii pentru nivelul de cultură, și civilizație, al mediului, în primul rând, local arădean. Printr-o prezentare structurată diacronic, sunt expuse cele mai semnificative lucrări care au marcat evoluția colecției de artă. Parcursul expunerii se desfășoară cronologic, cu repere limitate în intervalul secolelor XVIII-XX.

  20.00 – 01.00

  Expoziţie de artă contemporană Andrei Ciubotaru (Sala Ovidiu Maitec)

  Expoziția reunește, într-o dispunere neconvențională, un ciclu de lucrări, de dată recentă, axate pe tema Insulei. Andrei Ciubotaru propune, prin creațiile sale și prin modul atipic de expunere și relaționare a lucrărilor, o abordare cu caracter experimental, care îl caracterizează în toată creația sa.

  Artistul face parte din noua generație de plasticieni preocupați de o zonă neo-constructivistă cu accente abstracte. Artist plastic, cu o importanta experienţă profesională, este autorul a numeroase expoziţii personale în ţară (galerii din Bucureşti, Timișoara), Serbia, Germania, Moldova, USA. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, începând cu anul 2003. Este asistent universitar, doctor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Facultatea de arte plastice, Departamentul grafică. Andrei Ciubotaru este autorul unui workshop internaţional de gravură, găzduit în 2013 de Academia Albertina din Torino.

  20.00 – 01.00

  kinema ikon: serial / sezonul 1/episodul 10: Bogdanator (Sala Kinema Ikon)

  20.00-01.00

  Workshop de gravură, condus de dr. Adrian Sandu – visual artist

  În cadrul workshop-ului vor fi prezentate trei tehnici de gravură: acvaforte, acvatintă şi acul sec.

  Publicul va avea ocazia să vadă unele dintre cele mai importante metode clasice de imprimare unei imagini pe hârtie.

  Ora 20.30

  Ateliere de desene pentru copii (+ 5 ani)

  Micii prieteni ai Muzeului de Artă, coordonat de Ioan Paul Colta, restaurator

  Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor puteţi găsi la adresa: http://nuitdesmusees.culture.fr Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului creat în 2009, www.noapteamuzeelor.ro, dar și al unei campanii de promovare la nivel național. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în anul 2008 de către Muzeul Național de Artă al României.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.