„Nimic nu e nou sub soare”: O excursie empatică prin presa altor vremuri – astăzi despre știri „de ora cinci” (III)

  de Raluca Medeleanu | 4 septembrie 2014, 2:36 PM | Altădată | Recomandările editorilor

  0

  ALTĂDATĂ este o rubrică dedicată istoriei presei locale – un omagiu adus acesteia. Redactorii Special Arad și-au propus să recupereze, în complicitate cu cititorii săi, din presa deceniilor de dinainte de război, bijuteriile mediatice cotidiene de ALTĂDATĂ.


   

  Cine spune că articolele cu conținut gen „Știrile de la ora 5” sunt produsul categoric al generației actuale, îndobitocite de televiziune și site-uri de doi bani și trei lulele, trebuie să facă o vizită Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” și să răsfoiască paginile unor ziare tipărite cu zeci de ani în urmă, într-o perioadă în care se presupune că lumea trăia la standarde intelectuale mult mai ridicate.

  După ce veți citi următoarele știri, pe care le-am cules nu din orice ziar de „cancan”, ci dintr-unul cu un titlu foarte sugestiv: „Biserica și școala”, vă veți lămuri că fiecare epocă în parte își are părțile pozitive și părțile negative, creații valoroase din punct de vedere intelectual, dar și fușăreli de dragul vecinei Safta de la etajul 3…

  Vă invităm, așadar, să citiți următoarele „Informațiuni” ale numărului 3, din 1930, al ziarului „Biserica și școala” și să descoperiți care erau evenimentele de o importanță capitală în viețile mediocrilor, pardon, mirificiilor vremii:

  Cine vrea să cumpere o fată?

  „Domnișoara Ioana Fr. Schilling din Baltimore Md. (America) vrea să se vândă pentru căsătorie oricui pentru cinci mii de dolari (vre-o 800 000 lei). Ea zice că s’a săturat de singurătate și vrea un băiețel să-i dea înaine suma de 5000 dolari. Fata nu-i urâtă, după cum îi arată chipul gazeta americană”

  Iar…beția

  „Sătenii Ignat Bodlijar și Aton Gabor din Tușnadul-Mare s’au întâlnit în cârciumă, cinstindu-se cu rachiu. Băutura a făcut să ajungă la vorbă tot mai aprinsă. Când s’au îmbătat amândoi, s’au luat la ceartă și apoi la luptă crâncenă cu cuțitele, s’au lovit până s’au prăbușit ciopârțiți și plini de sânge”

  …„S-au prăbușit ciopârțiți și plini de sânge”, cât de impact sună asta! Cei de la rubrica Accidente să ia notițe repede!

  Colinda albinelor

  „În multe părți oamenii cred că, în noaptea Crăciunului, albinele cântă o minunată colindă despre Nașterea Mântuitorului. Se zice că albinele sunt coborâte pe pământ din rai și că ar fi fost făcute din lacrimile Maicii Domnului. ”

  …Deci atenție data viitoare când aveți pornirea să omorâți vreo albină!

  Copil sălbatic.

  „Feciorul unui plugar din Polonia de supărare, că mamă-sa și frații lui nu s’au învoit să ia de nevastă pe o fată dorită de el, a așteptat să se culce și cu o secure, a crepat capul mami-sei, al unui frate de 22 de ani, al altuia de 15 ani și al surorii sale de 7 ani. Când să iasă din casă, s’a întâlnit și cu fratele său mai mare, căruia i-a făcut la fel. Apoi a fugit. Dar a doua zi a fost prins. Tineretul de azi și de pretutindenea, crescut în anii de războiu, și în câțiva de după războiu, când „tata” nu era acasă, – arată semne rele. și nu e bine. Cei cuminți dintre ei să ia aminte! ”- Asta demonstrând că fiecare epocă și-a avut expresia „tineretul din ziua de azi”…

  Un cioban se trântește cu un lup.

  „În satul Bătrâna (jud.Hunedoara, din Ardeal) vin des lupii și fură vite. Ciobanului Petre Căldăraru i-au furat lupii două oi. S’a pus la pândă ca să se răzbune și într’o seară a venit lupul care s’a aruncat asupra ciobanului, care a fost nevoit să-l ia la trândă. La o vreme lupul se arătă mai tare, dar ciobanul s’a aruncat jos, și-a scos cuțitul din cingătoare și l’a împlântat în inima lupului, omorându-l. Tot județul vorbește de vitejia ciobanului.” – ….Chuck Norris al României interbelice?

  Citiți și o știre locală, ce prezintă  Nedreptățile preoților cu dările, săracii:
  „În rândurile preoților arădeni s’a pornit o mișcare împotriva nedreptății, pe care guvernul a făcut-o preoților cerându-le să plătească de două ori dare după veniturile patrafirului și ca sălar și ca dare profesională. Greșala aceasta se datorește în bună parte desființării ministerului bisericilor.”

  Și nu în ultimul rând, să aflăm ultimele descoperiri ale vremii:

  Casa electrică

  „Așa se va numi felul (modelul) de care pe cari vrea să le clădiască inginerul Tery din Newyork (America). Acoerișul și păreții casei vor avea aparate speciale pentru înăbușirea sgomotelor. Lumina soarelui va fi înlocuită prin lumină electrică medicală (bună pentru sănătatea corpului). Ferestrele  nu se vor deschide, dar aerul curat va fi adus cu mașinării anume, cari îl vor curăți și-i vor adăoga părțile trebuitoare sănătății (ozon, oxigen). Căldura va fi făcută prin electricitate, răcoreala (în vremea de vară) asemenea. Mintea omului nu stă pe loc!”

  Încălzirea de azi

  „Cu lemne, cărbuni, gaz, etc. Naște mullte boli. O socoteală făcută în America, spune că cheltuielile cu vindecarea acestor boli costă pe americani cam 80 dolari pe fiecare om pe an, iar populația Statelor Unite cheltuiește pe an pentru vindecarea acestor boli cam zece miliarde dolari (vreo 170 miliarde lei) ” – O constatare prețioasă, însă… au uitat să menționeze și care e mijlocul de încălzire care ar prevenii apariția acestor boli…

  În concluzie? De fiecare dată când credeți că ceva e nou, nu vă bucurați prea tare…nimic nu e nou sub soare. Cu siguranță s-a mai spus și de alții, cu multă vreme în urmă…

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.