luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  NextGenerationEU: Plățile efectuate în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență depășesc 150 de miliarde de EURO

  de Special Arad | 1 aprilie 2023, 12:54 PM | Internaţional

  0

  În puțin peste doi ani de la crearea sa, Mecanismul de Redresare și Reziliență a stimulat reforme și investiții transformatoare în toate statele membre ale UE, accelerând tranziția verde și cea digitală și sporind reziliența globală a Uniunii.

  După plata de astăzi, 31 martie, a unei sume de 6 miliarde EUR în favoarea Spaniei, Comisia a acordat până acum peste150 de miliarde EUR statelor membre în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).

  Aceasta este o etapă importantă în punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență, instrumentul-cheie aflat în centrul planului de redresare NextGenerationEU pentru Europa, în valoare de 800 de miliarde EUR. În puțin peste doi ani de la crearea sa, MRR a stimulat reforme și investiții transformatoare în toate statele membre ale UE, accelerând tranziția verde și cea digitală și sporind reziliența globală a Uniunii.

  Întrucât punerea în aplicare a MRR continuă la viteză maximă, Comisia a lansat astăzi o hartă interactivă online care prezintă proiectele sprijinite de MRR și puse în aplicare pe teren de statele membre. Harta va spori și mai mult transparența funcționării MRR și a impactului său tangibil asupra cetățenilor, întreprinderilor și societății civile din UE.

  Către o cartografiere cuprinzătoare a proiectelor MRR

  Harta va fi actualizată periodic pe măsură ce noi informații devin disponibile. Aceasta permite efectuarea unui „tur virtual” al implementării planurilor naționale de redresare și reziliență ale statelor membre.

  Harta oferă o imagine de ansamblu a reformelor și investițiilor selectate sprijinite de MRR:

  • indică poziția lor geografică în statele membre și oferă informații cu privire la situația lor actuală, și anume o scurtă descriere a stadiului implementării, precum și etapele următoare aferente;
  • oferă acces la informații mai detaliate privind proiectele disponibile pe paginile dedicate țărilor de pe site-ul web al Mecanismului de redresare și reziliență, precum și la alte resurse online, cum ar fi site-urile web ale planurilor naționale de redresare și, dacă sunt disponibile, site-urile web ale proiectelor specifice finanțate prin MRR.

  Peste 350 de proiecte finanțate din MRR au fost deja incluse pe hartă

  Harta îi va ajuta pe utilizatori să vizualizeze peste 100 de reforme pe care statele membre le-au pus sau le pun în aplicare ca parte a planurilor lor de redresare și reziliență, cum ar fi introducerea de către Spania a unei noi taxe pentru ambalajele din plastic de unică folosință, simplificarea procedurilor de acordare a licențelor pentru instalarea surselor regenerabile de energie în Grecia sau o reformă anticorupție în Croația.

  Sunt incluse în prezent pe hartă și peste 250 de investiții, cum ar fi lansarea procedurii de achiziții pentru sistemul de transport din Riga (Letonia), introducerea unui abonament forfetar pentru a favoriza transportul public durabil în Austria sau finalizarea lucrărilor pentru regenerarea cartierelor în Slovenia.

  Proiectele care figurează pe hartă au fost selectate pe baza stadiului de implementare atins. Harta completează și dezvoltă informațiile puse la dispoziția publicului de către statele membre, care sunt responsabile pentru implementarea și monitorizarea planurilor lor naționale de redresare și reziliență. Punerea în aplicare a MRR este încă în curs, ceea ce înseamnă că unele proiecte care vor primi finanțare prin MRR nu au fost încă definite. Prin urmare, harta nu urmărește să ofere o imagine de ansamblu exhaustivă a proiectelor finanțate prin MRR.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.