joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Nevăzătorul Răzvan Nedu, vicecampion mondial la paraclimbing, țintește medalia de aur la Los Angeles

  de Special Arad | 6 octombrie 2021, 4:03 PM | Sport

  0

  Răzvan Nedu este nevăzător și este cel mai titrat sportiv român la escaladă în acest moment. El și Ionela Grecu, doi dintre sportivii Lotului Național de Paraclimbing, vor reprezenta România la ultima Cupă Mondială de Paraclimbing din acest an.

  Răzvan Nedu, vicecampion mondial la escaladă și Ionela Grecu vor pleca, împreună cu antrenorul Claudiu Miu, la Los Angeles pentru a participa la ultima Cupă Mondială din acest an. După ce România a obținut titlul de vicecampioană mondială prin Răzvan Nedu la Moscova (performanță cu atât mai extraordinară, Răzvan concurând cu mâna în ghips) și încă 1 medalie de aur, 2 de argint și 1 de bronz la Cupele Mondiale din acest an, Lotul Național pleacă spre Los Angeles cu speranța de a câștiga aurul.

  Ultima Cupă Mondială de Paraclimbing din 2021 se desfășoară la Los Angeles orașul care în 2028 va găzdui Jocurile Olimpice și Paralimpice.

  Răzvan Nedu are 24 ani și este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și instructor de escaladă la Climb Again. Își petrece 10 ore la sala de escaladă unde antrenează copii și tineri, atât tipici cât și cu dizabilități. Practică escalada de aproape 5 ani.

  „Anul acesta a fost an de argint pentru mine, dar sper ca la Los Angeles să se schimbe ceva. După Cupele Mondiale din Austria și Franța, mi-am propus să particip la Campionatul Mondial. Între timp, am escaladat muntele Elbrus, ca la Moscova să ajung accidentat, cu un deget luxat și mâna în ghips. Deși am crezut că nu am mari șanse, am reușit să devin vicecampion mondial și m-am bucurat mult că am adus această medalie pentru România”, spune Răzvan Nedu.

  Ionela Grecu: „Să reprezint România la Cupa Mondială de la Los Angeles este o onoare și o mare bucurie. Fac escaladă de aproape un an și faptul că am ajuns să fac performanță este extraordinar”, a declarat tânăra care la Campionatul Mondial de la Moscova a urcat pe prima treaptă a podiumului la concursul Masterclass categoria visually impaired B3.

  Ionela Grecu

  © Jan Virt/IFSC

  Claudiu Miu, antrenor și fondatorul Asociației Climb Again: „Pentru sportivii cu dizabilități lupta pentru performanță este cu atât mai mare și uneori mai grea. Dar, ca în orice sport paralimpic, ei sunt niște exemple pentru noi toți. La un moment dat, cu restricțiile din aceasta perioadă, nu am crezut că vom ajunge și la Los Angeles, dar iată că plec cu 2 sportivi buni și am încredere că și Răzvan, și Ionela vor face o figură frumoasă în SUA”.

  Climb Again a dezvoltat primul centru de terapie prin escaladă din Europa la București și coordonează Lotul Național de Paraclimbing al României. Anul acesta rezultatele extraordinare de la Cupele Mondiale de Paraclimbing și de la Campionatul Mondial din Moscova au confirmat valoarea și ascensiunea acestui sport în România.

  Partenerii Lotului Național de Paraclimbing sunt: Fundația Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Groupama Asigurări, Kaufland, Federația Română de Alpinism și Escaladă și Comitetul Paralimpic Român.

  Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, sprijin psiho-emotional și kinetoterapeutic pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.