joi, 7 noiembrie, 2024

Special Arad Logo

    Nemulțumit și exasperat, un arădean își „strigă și împarte” durerea în întreg municipiul

    de Mihai Todoca | 29 iulie 2016, 11:19 AM | Strada | Topic special

    0

    Suntem obișnuiți să vedem din când în când „scrisori” lipite în stațiile de tramvai sau pe pereți, „semnate” de arădeni care își strigă nemulțumirile cu privire la anumite nedreptăți care consideră li s-au făcut.

    Ultima astfel de „plângere” expusă public, aproape peste tot pe unde ne-am plimbat ieri prin municipiu, este cam ambiguă, însă, fiind „împărțită” cu atât aplomb, ne-am spus că e demnă de scos în evidență. Scrie doar atât: „Rușine, ați redus și de la handicapați dreptul de la impozit. Rușine”

    Am căutat pe internet, orice legat de persoanele cu dizabilități, încrucișând căutarea cu prevederile fiscale, ca să putem da de capăt unui asemenea mesaj-strigăt.

    Ceea ce am găsit, ar putea fi relevant pentru persoana în cauză, în mod clar nemulțumită și iritată:

    „Datorită numeroaselor nemulțumiri din teritoriu cu privire la diferența neechitabilă, în prezent de 271 lei (969 – 698 = 271), dintre cuantumurile indemnizațiilor de însoțitor primite prin Casele de Pensii și cele primite prin Primării, dorim să vă aducem la cunoștință cadrul legal prin care puteți beneficia de cuantumul mai mare în baza unei cereri adresate DGASPC-ului județean.

    Persoanele care au calitatea de pensionar de invaliditate gradul I, inclusiv după trecerea la pensie pentru limita de vârstă și primesc indemnizația pentru însoțitor prevazută la art. 77 din Legea nr. 263/2010 prin Casa Națională de Pensii Publice, calculată la 80% din valoarea punctului de pensie (în prezent de 698 lei), pot opta pentru primirea indemnizației de însoțitor prevazută la art. 43 și art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, prin DGASPC-uri, echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii (în prezent de 956 lei).

    Potrivit art. 6 din Procedura de aplicare a prevederilor art. 42 din Legea nr. 448/2006, coroborate cu cele ale art. 77 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobată prin Ordinul Ministerului Muncii nr. 2.272 din 2013: „schimbarea ulterioară a opțiunii, …, inclusiv după data trecerii la pensie pentru limita de vârstă, se exprimă prin cerere adresată casei teritoriale/sectoriale de pensii sau, după caz, DGASPC, în funcție de drepturile pentru care optează persoana. În această situație suspendarea plății drepturilor incompatibile se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea la una din cele două instituții, în scopul de a evita cumulul celor două tipuri de drepturi.”

    Nu este necesară emiterea unui nou Certificat de încadrare în handicap.

    20160728_160938 20160728_161233 20160728_161607

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.