vineri, 9 mai, 2025

Special Arad Logo

    Primele negocieri de pace din Arabia Saudită au fost „foarte utile”, a declarat Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

    de - | 18 februarie 2025, 7:40 PM | Internaţional

    0

    Delegația americană și cea rusă au convenit, după o primă rundă de discuții de patru ore și jumătate, să facă demersuri concrete pentru restabilirea personalului ambasadelor, să înființeze echipe de legătură care vor comunica periodic, dar și echipe la nivel înalt care să negocieze pacea în Ucraina. În plus, SUA și Rusia anunță că vor să coopereze pentru reluarea relațiilor economice, „în urma încheierii cu succes a conflictului din Ucraina”, scrie biziday.ro, citând The Guardian și Reuters.

    Secretarul american de Stat, Marco Rubio, a declarat că întâlnirea de astăzi a fost „primul pas al unei călătorii lungi și dificile”. Acesta a sugerat că ar fi nevoie ca UE să renunțe la o parte din sancțiunile împotriva Rusiei: „Uniunea Europeană va trebui să se așeze la masa negocierilor la un moment dat, deoarece și ei au impus sancțiuni”. 

    Consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz, a mai menționat necesitatea ca statele europene să-și crească cheltuielile de apărare: „Am cerut europenilor să continue să contribuie la apărarea noastră comună, să continue să împărtășească povara NATO. Faptul că o treime din aliații NATO nu contribuie cu o treime, noi considerăm că e inacceptabil. Ne așteptăm să contribuie cu minimul, este un efort comun. Cu toții trebuie să contribuim la acest lucru. Faptul că Franța și alți aliați vor să contribuie mai mult – considerăm asta un lucru bun”.

    Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că discuțiile au fost „foarte utile”, deoarece părțile „s-au ascultat reciproc”.

    Chiar în timpul negocierilor, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „nu este suficient” ca NATO să nu primească Ucraina ca membru cu drepturi depline. Ea a spus că Alianța trebuie să meargă mai departe prin anularea promisiunii făcute la București în 2008, care prevedea că Ucraina și Georgia vor adera în viitor, dar fără a fi stabilit un calendar sau un plan concret în acest sens.

    Surse: biziday.ro, The Guardian, Reuters

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.