luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ne „înghit” mașinile din parcarea gratuită aflată în centrul orașului

  de - | 13 aprilie 2016, 7:23 AM | Pamflet

  4

  Credeți sau nu, de ceva timp încoace există o parcare generoasă chiar în centrul Aradului! Dotată cu ghivece cu arbuști tuia, camere de filmat și simț artistic, șosea pietruită și un monument ridicat în cinstea martirilor de la Revoluție… Această utopie se află chiar sub nasul onoratului edil-șef, în fața Primăriei.

  Vă îndemn la un joc al imaginației: închipuiți-vă cum iese Ghiță pe balcon, cum se sprijină de balustradă, aproape pozând pentru noul catalog de la Pull&Bear, și cum se uită cu drag către mașinile frumos aranjate în linii drepte din fața Primăriei. Cu asta ar fi trebuit să înceapă Ando pledoaria pentru Capitală Culturală, cu niște șuhaide aranjate în linie dreaptă, bineînțeles, în fața Primăriei. „Mon Dieu, câtă armonie!”, ar fi strigat francezii, „Ah, Gott! Ce precizie!”, ar fi admirat nemții, „The suhaida looks so free! I love it!”, ar fi concretizat americanii. Iar românii… românii sătui de abuzurile concetățenilor lor, ar fi purces să calce șuhaidele în picioare.

  Cât timp mai închidem ochii doar pentru motivul că o dată pe săptămână mai parcăm și noi pe acolo? Cât timp o să ne mai lăsăm conduși de confortul propriu, de lene, de nesiguranță? De ce să mai lăsăm haosul să se extindă până la cel mai insignifiant detaliu… O PARCARE!

  Dacă-i întrebi, agenții de la Recons ți-ar spune că ar da amenzi… dacă nu ar comite o ilegalitate trecând printr-un loc nepermis. Noi zicem că nepermisă este parcarea, indolența și indiferența tuturor celor implicați în batjocura propriului oraș.

  Indentificăm problema și venim cu o soluție simplă, aplicabilă în două zile. De exemplu, montarea de stâlpi cu lanțuri, delimitând astfel zona unde ar trebui să fie onorați niște oameni care s-au sacrificat pentru libertate… aceea de a trăi, nu de a fi batjocoriți, „înghițiți” fiind de mașini parcate.

  Mihai Todoca

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Tot centrul orașului este „Un Mare Depozit” de autoturisme.
   A încerca să găsești soluții să rezolvi „O Problemă” plecând de la premiza, că „dacă lărgim aici să mai încapă 100 de masini, dincolo facem o parcare subterană sau una supraetajată, interzicem sau limităm cu ” lanțuri” accesul, ne facem că nu vedem parcările idioate ce blochează uneori accesibilitatea, sau ca pietonii sânt obligați să circule pe stradă fiindcă trotuarul este ocupt 8-10 ore pe zi, etc, etc” atunci garantat nu vom rezolva nici odată Marea Problemă cu care ne confruntăm zi de zi.

   Rezolvând „pe ici și pe colo” s-a ajuns la situația sufocantă de azi, s-a perpetuat și încurajat atitudinea iritantă a unora din șoferi.

   Ceea ce există este o demonstrație concretă de lipsă a unei Strategii Coerente în spiritul trendurilor actuale în trafic. Ne dăm dreptul de a ști exact ce trebuie făcut.
   Oare este așa?

   Nu dau soluții fiindcă soluțiile există însă ele costă bani. Nu sânt specialist dar știu la ce ușă să bat.

   Dar ce mai știu este ca așa cum arată azi este greșit. De unde stiu? Simplu fiindcă sânt multe exemple similare care au dat gres plecând de la aceleași premize. În schimb alții care au avut curajul să recunoască că au greșit, au spus „Stop! Ne resetăm și pornim totul de la zero!”

   Ce au azi? Spatii verzi cu duiumul și accesibilitate pentru Oameni în primul rând în centrele orașelor. Au micșorat necesitatea folosirii transportului individual pe patru roti sau două, motorizate, cu 75-80%, cu tot ce înseamnă această reducere în termeni de poluare fonică, gaze nocive, accidente, lipsa spatiilor de parcare, samd.

   Când în permanență încerci intr-un context ca traficul urban, să rezolvi doar O problemă, „că de asta mă lovesc eu sau amicul ce și-a luat un Q7 alb strălucitor”, nu se poate rezolva CAUZA ce duce la crearea acestor probleme mărunte de detaliu.

   Orașul Arad a fost gândit de la început să primească în Centru oamenii și câteva calești sau șarete. Să-l modifici fără să dărâmi tot Centrul, să faci loc în primul rând pentru autoturisme, este ca si când ai vrea să urci pe Mureș cu vapoare de 300 m lungime ce transportă containere. Am exagerat intenționat. Dar problema este din punct de vedere logistic, arhitectural și a durabilității, cam aceeași. Ești nevoit să faci o multitudine de ” cârpiri/plombări/mișmașuri/artificii”, solutii temporare, care în final nu mulțumesc pe nimeni.

   Cu alte cuvinte, de geaba încerci să repari doar un singur lucru la o mașină „obosită” când nu mai vrea să pornească, fiindcă mâine se strica altceva. Și tot așa până când cheltuiala te obligă să o lași să ruginească, undeva pe marginea drumului.

   0 voturi
   +1
   -1
  2. …fiind un oras mic, este chiar aerisit la capitolul locuri de parcare.Sunt anumite ore in care gasesti cu greu un loc, dar nu trebuie sa-ti doresti a parca, chiar in ”usa locatiei”.Nu ne putem compara cu Timisoara, Cluj, Brasov, Sibiu, Constanta, Craiova, etc.Nici in Franta, Italia, Germania, Austria sau Spania lucrurile nu stau foarte relaxate.Peste tot au ”un mare depozit” de masini.Este adevarat, ei au parcari terane si subterane, dar nu rezolva 100% aceasta problema.Ca la noi lumea parcheaza peste tot si neregulamentar, este altceva, chestiune de educatie si de bun simt, capitol la care nu ne putem lauda.Daca vreti sa vedeti un ”infern” adevarat de motociclisti in trafic, vizitati San Remo, Nice, Split, Salonic, Florenta, Roma,etc.Solutii sunt, dar ele trebuiesc bine cantarite din punct de vedere practic si economic.Fara o administratie in care sa lucreze oameni cu adevarat competenti si care sa inteleaga si sa stie sa aplice un management profesionist, vorbim vorbe, si cam la vorbe o sa ramanem pentru cel putin inca 26 de ani.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Eu nu mă gândeam să compar Aradul cu ce „stă mai Prost” la capitolul trafic urban. Dacă este să ne comparăm, zic eu, să ne comparăm cu cei mai buni. La cei la care eu mă gândesc, au fost copiați și dați ca exemplu și de cei ce în toate cred că sunt campioni mondiali.

    Sânt de acord! Mediocritatea și uneori prostia celor ce sânt puși să administreze, nu poate produce mai mult decât deja au demonstrato. Ori și aici avem un cuvânt de spus. Îi vrem? Sau îi scoatem afară?

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.