Ne-am făcut testul COVID-19. Fără programare! A durat doar zece minute, chiar aici, în Arad, în parcarea de la EXPO

  de Andreea Daniela B., Lucian Dănilă | 12 septembrie 2020, 12:15 PM | Coronavirus | Știri Arad | Topic special

  4

  Pandemia de coronavirus naște noi concepte adaptate perioadei pe care o trăim. Virusul COVID-19 ne-a schimbat stilul de viață, ne-a responsabilizat față de noi înșine dar mai ales față de apropiații noștri, și încet, încet ne-a învățat să trăim cu acest virus prin preajmă.

  Una dintre formele prin care luptăm împotriva virusului SARS-COV-2 este chiar testarea. Ne amintim acele zile de martie în care la Arad în care panica a pus stăpânire pe populație dar și pe cei care lucrează în sistemul medical. Aradul nu avea aparate de testare și totul se făcea la Timișoara.

  Pentru că vorbim despre concepte noi, trebuie să facem referire la arădeanul Dr. Mircea Sferdian.  El este cel care, a format o echipă cu doi tineri medici, dr. Răzvan Lazea și dr. Mihail Pautov și au adus la Arad conceptul de recoltare rapidă a probelor biologice printr-un punct de lucru deschis în parcarea complexului EXPO Arad, la ieșirea din oraș spre Nădlac.

  SC TECHNOMED GROUP SRL Arad în colaborare cu ALPHA-Centru de testare pentru SARS-COV2 au implementat și la Arad conceptul DRIVE-THRU de testare RT-PCR pentru COVID-19. Aradul este o locație ideală pentru acest tip de testare rapidă RT-PCR cu atât mai mult cu cât cei care doresc să iasă din țară sau cei care doresc să intre în România în diverse scopuri ( turism sau interes profesional) sunt foarte mulți.

  Conceptul mobil de recoltare s-a realizat în parcarea generoasă de la EXPO Arad, în două containere special amenajate și dotate în acest scop, iar recoltarea se efectuează de personal calificat. Ce este important de precizat este faptul că, pentru persoana care dorește recoltarea, nu există niciun risc de contact cu alte persoane, toată procedura prealabilă de înregistrare a datelor personale realizându-se la geamul autoturismului, pacientul urmând un circuit bine stabilit, cu mașina, de la primul container unde este Registratura și se colectează datele personale și până la cel de-al doilea container, camera de recoltare propriu-zisă.

  Acesta este cel mai rapid concept de testare, în România nu există nicio altă instituție sau laborator care să le facă într-un interval de timp atât de scurt, între 12 și 24 de ore”. Ne transmit cei de la Technomed Group.

  Pentru a ne edifica, am decis să participăm efectiv la o astfel de testare. Ajunși în parcarea de la EXPO, l-am întâlnit acolo pe Dr. Răzvan Lazea. Arădean la origini, cu copilăria petrecută la Galșa, Răzvan Lazea este medic chirurg la Spitalul Clinic Fundeni, unul dintre cele mai importante din țară.

  Am intrat cu mașina în parcare și acolo ne-a întâmpinat Răzvan Lazea. L-am întrebat cât timp își petrece în acel loc un client (n.m. pentru că puteam să folosim termenul de pacient) din momentul în care intră în parcare și până îi sunt recoltate probele biologice. Ne-a răspuns repede: „Aproximativ 10 minute, dar noi vrem să scurtăm timpul acesta și să ajungem undeva la cinci minute per client!”

  Apoi am simulat o testare pentru a vedea dacă într-adevăr în zece minute este gata. Procesul decurge în felul următor: intri cu mașina în zona de recepție, asistenta iese și vine la geamul clientului. Acesta deschide ușor geamul, aproximativ 10 centimetri, își pune masca pe figură. Toți cei aflați în mașină trebuie să poarte mască. Începe procesul de prelucrare a datelor. Clientul lipește pe interiorul geamului cartea de identitate care este fotografiată de asistenta care îl întâmpină.

  Aici trebuie făcută o precizare importantă. Recoltarea probelor biologice NU se face direct din mașină, așa cum s-a înțeles inițial. Iar acest lucru ni-l explică tot Dr. Răzvan Lazea. „Am fi dorit să recoltăm probele biologice direct din mașină, dar în România nu există o lege pe baza căreia să putem face acest lucru. România funcționează în acest domeniu pe niște legi care sunt de acum 30 de ani și nu ne-am adaptat. În majoritatea țărilor din UE se pot recolta probele direct din mașină, sunt chiar studii care arată că este cel mai sigur mod de recoltare, fără contact între pacienți, dar la noi nu se poate”, ne spune dr. Lazea.

  „Testarea nu necesită o programare. Avem și varianta cu programare, în care clientul se poate programa pe pagina noastră de Facebook și pentru siguranța lui poate veni la ora dorită și îl putem pune pe linia de urgență conform programării. Cei care vin fără programare se așează cu mașina la coadă și îi preluăm în cel mai scurt timp posibil”, spune Dr. Lazea.

  Conceptul de testare „drive-thru” a început la Arad la data de 1 septembrie și numărul clienților a crescut zilnic, ajungându-se la peste 30 de probe pe zi. Fluxul este astfel gândit încât se poate ajunge chiar și la o mie de probe pe zi.

  Prețul unui astfel de test este de 370 de lei, iar rezultatul este primit într-un interval de 12-24 de ore, pe adresa de e-mail, în limba română și în limba engleză. Varianta ideală este ca plata să fie făcută cu cardul, prin POS, tocmai pentru a se evita contactul direct cu banii.

  Conceptul a fost gândit astfel întrucât este foarte important ca persoana care dorește să facă testul ( fie că are nevoie la locul de muncă, în scop turistic, sau apreciază că are simptome) să nu trebuiască să aștepte câteva zile rezultatul, 3 zile sau chiar mai mult, evitându-se astfel stresul și emoțiile.

  De acest tip de testare pot beneficia toți cei care vor să treacă frontiera, fiind foarte util pentru cei care vor să iasă din România prin vămile din Vestul țării și pot să-l facă exact în ziua în care ies din țară, dar nu neapărat. Au fost solicitări de testare la cerere și din partea angajatorilor din Zona Industrială pentru angajații lor dar și de persoane care doresc să prezinte testul COVID-19 la angajare. Aceste teste pot fi efectuate pe toate categoriile de vârstă, inclusiv pentru copii”, ne transmit cei de la Technomed Group.

  Testarea se face fără programare, de luni până duminică, între orele 8:00-17:00., iar programul urmează să fie extins în curând spre 8:00-20:00, de luni până duminică.

  Laboratorul Technomed Group din Arad, partener exclusiv al centrului de testare ALPHA, este acreditat și autorizat de DSP, iar probele sunt lucrate pe un aparat nou RT-PCR de ultimă generație.

  Care este procedura pentru testele rapide COVID-19 din conceptul DRIVE-THRU

  După prima etapă, cea de procesare a datelor, pacientul se deplasează tot cu mașina personală până în fața celui de al doilea Container unde este camera de recoltare propriu-zisă. Acesta parchează, coboară din mașină, trece printr-o primă încăpere, ajunge în camera de recoltare, se așează pe scaun și personalul calificat face recoltarea care constă în exudat nazal și faringian. Imediat probele se pun în recipient și se depozitează la rece în frigider, apoi probele ( împreună cu fișa pacientului și formularul GDPR) se transferă la laboratorul TECHNOMED, pe strada Victor Hugo, nr. 14, unde se prelucrează.

  Până la prelucrarea probelor în laborator, pacientul poate să plece, la fel, fără niciun contact cu alte persoane în afară de personalul specializat, întrucât iese și urcă în mașina personală.

  Dacă recoltarea probelor s-a realizat în cursul zilei până la ora 16.00, rezultatele sunt primite în aceeași zi, prin email. Dacă probele sunt recoltate după ora 16.00, rezultatele se primesc în ziua următoare, în cursul după-amiezii, prin email.

  Testul COVID-19 nu ar trebui să fie dureros, dar poate fi inconfortabil – există un motiv pentru care în mod normal nu îți pui lucruri în nas. Cu toate acestea, este foarte rapid, așa că, chiar dacă se simte un pic ciudat, va dura doar câteva secunde.

  Conceptul de testare s-a dovedit a fi unul fără reproș, dar trebuie precizat că rezultatul se referă la ziua recoltării. Toate aparatele sunt automate, atât extractorul cât și amplificatorul, riscul erorii umane fiind redus la zero.

  Chiar am încercat și noi o astfel de testare. Am făcut doar o simulare, fără a ne testa efectiv, ci doar am trecut prin toate etapele mai puțin cea de… așteptare a rezultatelor. Rezultatul s-a încadrat perfect în cele spuse de Dr. Răzvan Lazea. Am durat aproximativ zece minute din momentul în care am ajuns cu mașina în fața recepției, ne-au fost prelucrate datele și apoi ne-au fost recoltate probele biologice.

  (P)

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ai deschis geamul mai mult de 10 cm! Una scrii, alta faci! Bun!

   Tre sa fiu prost sa dau 370 pt un test! Înțeleg publicitatea și felul tău de a scrie versuri, dar sa dau 370 de lei pentru un test la un virus mortal care ucide juma de planetă, dar care nu se prinde de oricine dar în special de vedete tv, artiști și care se vindecă în câteva zile înseamnă că sunt spălat rău pe creier și nu am ajuns încă așa! Spor la vaccinat pe când apare vaccinul! Sper sa stați la rând la vaccin! Dacă ăla pentru gripa comună nu a prins, adică s au vaccinat putini, cu siguranță acum vor fi cozi interminabile! Ma bucur ca au băgat frica în voi și alții fac bani din asta, mereu a fost așa!
   Bineînțeles ca dacă nu ești pro, ești Bill Gates, sau ai ceva cu masonii. Adică dacă nu ții cu steaua sigur ții cu dinamo! Înțelegi? Nu frate, eu țin cu Corvinul HD!

   --1 voturi
   +1
   -1
  2. Ma mir ca nu le crapa obrazul fe rusine. In cardasie cu DSP si cu media , jepcarii astia se vor imbogati peste noapte , bazandu-se pe naivitatea si panica indusa. Vrajrala asta de doi bani imi aduce aminte de Rockefeller, sau mai bine zis de cum a adunat el primul milion de coco. NB , un kit de testare rapida costa intre 1.25 si 2 euro , in functie de numarul comandat. Trageti voi concluzia

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.