sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Municipiul Arad ar urma să primească patru centre de colectare de tip CAV de la Ministerul Mediului, prin PNRR

  de Raluca Medeleanu | 19 septembrie 2022, 7:30 PM | Administraţie | Topic special

  0

  Exemple de CAV -uri oferite de Ministerul Mediului (foto: Ecoteca)

  Ministerul Mediului oferă prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) centre de colectare cu aport voluntar (numite pe scurt CAV-uri), practic un nume mai sofisticat pentru ansambluri de pubele pentru aruncarea gunoiului pe categorii. Primăria Arad dorește să fie printre orașele din țară care să beneficieze de astfel de pubele, astfel în ședința următoare de Consiliu Local consilierii vor aproba proiectul de hotărâre „Centre de colectare prin aport voluntar în municipiul Arad”, în vederea obținerii finanțării nerambursabile.

  Amintim că tot luna aceasta, municipalitatea s-a mai înscris pe lista de solicitări prin PNRR tot pentru îmbunătățirea sistemului de colectare selectivă, solicitând fonduri prin care să achiziționeze 200 insule ecologice (pubele închise pentru colectare selectivă a gunoiului care se operează pe bază de card).

  Despre CAV-uri, aflăm din ghidurile de finanțare aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta Managementul Deșeurilor, că astfel de centre sunt practic o cerință la nivel național, unde, până la sfârșitul lunii septembrie 2024, vor trebui instalate cel puţin 250 de Centre de colectare cu aport voluntar (CAV), urmând ca, până la sfârşitul lunii iunie 2026, să fie înființate și operaționale, în total 565 de astfel de centre. Pentru lucrările destinate înființării acestor centre, prin PNRR se pun la dispoziție unităților administrativ- teritoriale în total 587.860.000 euro.

  Data estimată de deschidere a apelului de proiecte este octombrie 2022, iar în urma depunerii cererii, Primăria Arad dorește să obțină patru astfel de centre de colectare (evaluate în total la circa 21,2 milioane de lei), pe care dorește să le amplaseze în următoarele zone: un centru pe șoseaua de centură FN, chiar lângă stația de sortare existentă, unul pe strada Tarafului, unul pe 6 Vânători și unul în Zona Industrială Sud, pe un teren aflat în proprietatea Municipiului Arad.

  „Centrele vor asigura colectarea separată a următoarelor tipuri de deșeuri: deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, deșeuri voluminoase, deșeuri textile, lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de cadavre animale, deșeuri de gradină, deșeuri din construcții și demolări. Achiziția bunurilor necesare dotării centrelor se va face în mod centralizat, pentru toți beneficiarii, de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, beneficiarii urmând să recepționeze bunurile, montajul și punerea în funcțiune a centrelor de colectare prin aport voluntar și, de asemenea, să realizeze procedurile de achiziție pentru lucrările necesare și a serviciilor aferente”, se arată în referatul de aprobare.

  Din totalul sumei estimate pentru cele patru centre, circa 17.800.000 lei ar fi acoperite prin PNRR, fiind cheltuieli eligibile, la care s-ar adăuga TVA-ul de circa 3.300.000 lei pe care l-ar suporta Primăria Arad.

   

  Citește și: Dacă primește finanțare prin PNRR, Aradul va avea 200 „insule ecologice” care se operează pe bază de card – Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.