vineri, 12 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Dacă primește finanțare prin PNRR, Aradul va avea 200 „insule ecologice” care se operează pe bază de card

  de Raluca Medeleanu | 14 septembrie 2022, 10:13 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  1

  (foto: ecoteca.ro)

  Primăria Municipiului Arad vrea să aplice cerere de finanțare prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) în vederea achiziționării a 200 „insule ecologice”, adică sisteme de colectare selectivă a gunoiului, supraterane, care vor funcționa pe bază de card. Bugetul din PNRR alocat la nivel național pentru acest fel de investiții „de tip 1”, alocarea totală este de 48.130.000 Euro, corespunzând unui număr aproximativ de 4.814 insule ecologice digitalizate în întreaga țară.

  Aceste insule ecologice digitalizate ar urma să contribuie la reducerea gradului de contaminare a deșeurilor colectate selectiv. Fiecare astfel de ansamblu de pubele inteligente va deservi circa 200 de persoane și ar urma să genereze o bază de date cu privire la tipul și cantitatea de deșeu colectat și va monitoriza cât se respectă regulile de colectare a deșeurilor.

  Fiecare insulă va conține un ansamblu de containere de 1.1 metri cubi pentru colectarea deșeurilor pe 5 fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic/ metal, hârtie/ carton. Pentru fiecare insulă vor fi asigurate 200 de carduri electronice de acces. Conform Ghidului solicitantului, insulele vor fi „protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmitere date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare”.

  Dacă va primi finanțare, Primăria Arad nu va mai avea de alocat niciun ban suplimentar din bugetul local, întrucât rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, iar valoarea unei insule ecologice este de 10.000 Euro fără TVA, iar pentru acest tip de insule nu sunt necesare lucrări de construcții-montaj.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Se impune, cu maximă urgență instalarea unei asemenea ,,insule ecologice,, pe aleea Răsăritul, în dreptul blocurilor 21 a,b,c zona Micălaca-Pasaj unde actualmente în boxa cu numărul 103 (conform inscripției de pe zid) aduc gunoaiele aproape toți locatarii blocurilor 21,21 a,b,c, 22,23.24.25. adică vreo 800-1000 locatari plus agenții economici din zonă, care n-au containere proprii. Aș menționa pe următorii: Magazinul Profi, poșta, pizzeria, magazin de piese de schimb și articole tehnice, magazin Bosch, magazin de șuruburi și alte accesorii, aprozar, cosmetică-coafură, clinică stomatologică și alții. În afara acestora vin multe persoane din afara zonei, care descarcă din vehicule alte gunoaie, unele nereciclabile ca deșeuri rezultate din demolări, anvelope auto uzate etc. Zilnic aceste containere sunt ,,vizitate,, de indivizi dubioși unii pe biciclete, motorete și chiar autoturisme, care răscolesc și amestecă gunoaiele aruncându-le pe jos în incinta boxei, sau pe spațiile din jur. Nimeni nu-i trage la răspundere. Poliția trece rar pe aici și aruncă priviri doar din mașină.În dosul boxei la circa 80 cm există gardul stației electrice. Acest spațiu este inundat de mizeria pe care cei de la Retim n-o ridică zicând că nu ține de ei. Oamenii străzii și nu numai urinează în plină zi și în văzul lumii atât în incinta boxei cât și după ea. Noi cetățenii ,locuitori din zona respectivă, cerem autorităților să rezolve cât mai repede problema. Așa nu se mai poate! Plătim impozite, taxe, întreținem zona verde de pe domeniul public și avem parte de acest spectacol al mizeriei umane.
   Cu atât mai trist cu cât în zonă domiciliază o consilieră locală, care nici domnia-sa nu pare deranjată. În urmă cu vreo 6 ani, doamna city manager de atunci, a promis construirea în zonă a încă trei rampe. Anii au trecut, au rămas doar vorbele!

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.